This Is Classic

This is Classic: Thelma & Louise (1991)

Thelma & Louise

1991: Ο Ridley Scott είχε την τύχη να σκηνοθετήσει το σενάριο-βόμβα της χρονιάς και να αγκαζάρει την Susan Sarandon και την Geena Davis ως πρωταγωνίστριες του θρυλικού πλέον Thelma & Louise.

Το πιο εύκολο είναι να αποκαλέσει κανείς το Thelma & Louise ένα φεμινιστικό road movie. Δεν θα πρέπει όμως να σταματάμε εκεί διότι μειώνεται έτσι η εμβέλεια αυτής της εξαιρετικής ταινίας. Η καταπιεσμένη νοικοκυρά και σύζυγος Thelma (Geena Davis) και η σερβιτόρα φίλη της Louise (Susan Sarandon) ξεκινούν για ένα weekend μακριά από την καθημερινότητα, καταπιεστικούς συζύγους και άφαντους εραστές για να καταλήξουν κυνηγημένες από την αστυνομία και να προσπαθούν να ξεφύγουν από τα χέρια του νόμου καθώς η μία σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της άλλης. Σε αυτό το ταξίδι όμως που στο κινηματογραφικό μας σύμπαν ακόμα συνεχίζεται, οι δύο φίλες θα αναθεωρήσουν, θα καταλάβουν και θα αγαπήσουν την αληθινή ζωή πέρα από κάθε συμβιβασμό, θα επαναστατήσουν και θα νικήσουν ένα ολόκληρο Αμερικάνικο κατεστημένο και στον κινηματογράφο θα αποτελέσουν την φωτεινή εξαίρεση σε ένα ανδροκρατούμενο είδος αυτό του buddy road movie.

thelma_primary

Τίποτα δεν έμεινε στην τύχη στο σενάριο της Callie Khouri. Από το αυτοκίνητο, την εντυπωσιακή thunderbird του 1966, μέχρι τους ατελείωτους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής, και φυσικά το Grand Cannyon που θα αποτελέσει το ωραιότερο ζωντανό σκηνικό για το φινάλε της διαδρομής. Ο Ridley Scott άρπαξε την ευκαιρία και σε συνδυασμό με την εκπληκτική δουλειά στην φωτογραφία του Adrian Biddle (Aliens), σκηνοθέτησε τον γαλάζιο ουρανό και τις καταπράσινες κοιλάδες των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποτελούν τον μύθο, τον θρύλο και την ελευθερία που λίγοι μπορούν να αξιωθούν. Τα όρια του Αμερικανικού ονείρου έχουν μόνο τον ορίζοντα που κοιτούν στο φινάλε οι δύο φίλες λίγο πριν πάρουν την μεγάλη απόφαση.

Οι δύο πρωταγωνίστριες είναι πλέον icons από την ταινία και μετά. Η Geena Davis, μόλις 2 χρόνια πριν είχε πάρει το Oscar β’γυναικείου ρόλου για τους Αταίριαστους Εραστές ενώ η Susan Sarandon ακόμα το πάλευε (θα βραβευόταν 4 χρόνια μετά στο Dead man Walking). Ερμηνείες ζωής και για τις δύο ηθοποιούς, παρθενική κινηματογραφική εμφάνιση για τον Brad Pitt, και Harvey Keitel-Michael Madsen κατά πόδας των δύο γυναικών. Το ταξίδι γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον με το soundtrack του Hans Zimmer που θα ντύσει τους αυτοκινητόδρομους,την έρημο,την thunderbird και τις ηρωίδες με τις κιθάρες του και με τραγούδια από Marianne Faithfull και Glenn Frey.

Η ιστορία μιας φιλίας ποτέ δεν ειπώθηκε τόσο αληθινά ξανά και η Thelma & Louise από τότε κρατάνε επάξια τα σκήπτρα της καλύτερης buddy movie που είδαμε. Παρουσίασε επιτυχώς τις κοινωνικές ανισότητες με αποτέλεσμα και κατόρθωμα συγχρόνως πολλοί θεατές να ταυτιστούν με τις δύο ηρωίδες και την ανάγκη τους για ελευθερία. Σε μια εποχή σαν την σημερινή, που η φιλία ερμηνεύεται από μερίδα ανθρώπων σύμφωνα με τα likes του Facebook και η επικοινωνία γίνεται μέσα από εικονικά social media, η ταινία Thelma and Louise αποτελεί την καλύτερη απάντηση!

CsaXdAZVYAAiVW8

Ύμνος στην αναρχία, την φιλία και το άπιαστο όνειρο της ελευθερίας, μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, 6 υποψηφιότητες για Oscar (α’ γυναικείου για τις δύο πρωταγωνίστριες, φωτογραφίας, μοντάζ, σκηνοθεσίας) κέρδισε επάξια αυτό του πρωτότυπου σεναρίου η Callie Khouri, βάζοντας τα γυαλιά στο σενάριο του Bugsy,του Boyz ‘n’ the hood και του Fisher King. Και εμείς πάντα θα έχουμε στο μυαλό μας να οδηγήσουμε μια thunderbird στους δρόμους που άνοιξαν οι κινηματογραφικές μας φίλες Thelma and Louise. Fill it up!

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *