Ελληνικό ΣινεμάΘΕΜΑΤΑΣυνεντεύξεις

Συνέντευξη με το Θοδωρή Βουρνά για το crowdfunding της νέας ταινίας του «Συλλέκτης»

thodoris vournasO σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς ετοιμάζει πυρετωδώς τη νέα του μικρού μήκους, με τίτλο «Συλλέκτης».

Στο επίκεντρο της, βρίσκεται ένας κατά συρροή δολοφόνος που σκοτώνει τα θύματα του για να συλλέξει ένα χαρακτηριστικό τους. Όταν γνωρίζει ανθρώπους και δει κάτι πραγματικά αξιόλογο πάνω τους, τους το «κλέβει», απορροφά το χαρακτηριστικό και σκοτώνει τον προηγούμενο κάτοχο. Με άλλα λόγια, ο Συλλέκτης εξελίσσεται σε καλύτερο άτομο… σκοτώνοντας!

Είναι η έβδομη κατά σειρά ταινία μικρού μήκους του Θοδωρή Βουρνά, σε σενάριο της Κατερίνας Βαϊμάκη, με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Λιακόπουλο, το Μιχάλη Οικονόμου, τη Νεφέλη Παπαδερού και τον Χρήστο Καπένη.

Mπορείτε να συνεισφέρετε στην ολοκλήρωση της ταινίας, συμμετέχοντας στην καμπάνια χρηματοδότησης crowdfunding, μέσω PayPal στο thodoris.vournas@gmail.com Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε και στην επίσημη σελίδα της ταινίας στο facebook.

collector cover3

– Θοδωρή, πως θα περιέγραφες την νέα ταινία σου με πέντε λέξεις;

Μια εναλλακτική μέθοδος για αυτοβελτίωση!

 – Πως ξεκίνησε η βασική ιδέα της;

Ο “Συλλέκτης” είναι ένα σενάριο που μου έφερε η Κατερίνα Βαϊμάκη περίπου δυο χρόνια πριν. Εκείνη την περίοδο αναπτύσσαμε κάποιες άλλες ιδέες και είχε αρχίσει να μου αναφέρει ότι γράφει και κάτι ακόμα. Οπότε μια μέρα αυτό το κάτι ακόμα είχε τίτλο και μου παρουσιάστηκε στα πλαίσια του “…δες και αυτό μπορεί να σου αρέσει πιο πολύ από το άλλο που γράφουμε και έχουμε κολλήσει και δεν πάει πουθενά…” Και μου άρεσε πιο πολύ! Η ιδέα της Κατερίνας ξεκίνησε πρώτα γιατί ήθελε να πει μια ιστορία για το πως πάντα παίρνουμε χαρακτηριστικά από ανθρώπους που περνάνε από τη ζωή μας και δεύτερον γιατί σκεφτόταν έναν ήρωα πάνω στον ηθοποιό μας, τον Δημήτρη Λιακόπουλο, που είχαμε ξανά συνεργαστεί στο παρελθόν και υπήρχε καλή διάθεση να κάνουμε κάτι καινούργιο όλοι μαζί.

– Σύγχρονο νουάρ, ηθικά και ποινικά απενοχοποιημένο ή ψυχολογικό ερωτικό θρίλερ της εσωτερικής μάχης ενός αντιήρωα;

Θα πάω με το ηθικά και ποινικά απενοχοποιημένο. Η ταινία μας θέλει παρουσιάσει ένα κόσμο που οι χαρακτήρες του, ακόμα και οι πιο νοσηροί από αυτούς, θέλουν να πετύχουν να είναι το καλύτερο δυνατό του εαυτού τους. Η βάση μας είναι πως από όλους τους ανθρώπους και τις σχέσεις που έχουμε στη ζωή μας παίρνουμε κάτι και η διαδρομή του συλλέκτη μας είναι η συνειδητοποίηση πως υπάρχουν πολύ τρόποι για αυτό.

collecror liakopoulos

– Σε ποιο στάδιο pre-production βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ταινία;

Κάνουμε τις τελευταίες πρόβες με τους ηθοποιούς. Έχουμε βρει τους χώρους που θα πάρει δράση η ιστορία μας και πολύ σύντομα, νωρίς μέσα στον Οκτώβριο θα πάμε σε γύρισμα.

– Δολοφόνος, συλλέκτης αντικειμένων και ανθρώπινων χαρακτηριστικών. Τι σε σαγηνεύει στον πρωταγωνιστή σου; 

Η διάθεση του να γίνει η καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού του. Έχει ένα στόχο και είναι συγκεντρωμένος σε αυτό, κάτι που είναι πάντα ένα ελκυστικό χαρακτηριστικό.

collector nefeli

– Δημήτρης Λιακόπουλος, Μιχάλης Οικονόμου, Νεφέλη Παπαδερού, Χρήστος Καπενής, όλοι νέα ταλαντούχα παιδιά. Τι χαρακτηριστικά προσδίδει ο καθένας τους στην ταινία σου; 

Το ταλέντο τους σίγουρα!!! Το ενδιαφέρον τους, την εμπειρία τους και το πιο βασικό το πόσο θετικά έχουν ανταποκριθεί στη ταινία μας και τις ιδέες μας.

– Για το σενάριο των ταινιών σου έχεις συνεργαστεί με διαφορετικούς σεναριογράφους, αλλά ποτέ εσύ ο ίδιος. Πιστεύεις στο διαχωρισμό των ρόλων σκηνοθέτη και σεναριογράφου; 

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανόνας. Έχει να κάνει με το τι λειτουργεί πιο καλά στον κάθε σκηνοθέτη, όποτε είναι τελείως υποκειμενικό. Για μένα είναι πολύ λειτουργικό να δουλεύω μαζί με ένα σεναριογράφο, μου αρέσει αυτό το «πάρε-δώσε». Να ανταλλάσσουμε σκέψεις, ιδέες και απόψεις. Να παρουσιάζουμε το αποτέλεσμα σε συνεργάτες, να περνάμε εντυπώσεις και να ξαναδουλευουμε για το καλύτερο δυνατό.

collector mixalis

 – Πώς είναι η δευτερη σας συνεργασία με την Κατερίνα Βαϊμάκη;

Με την Κατερίνα είχαμε ξανά κάνει μια ταινία μικρού μήκους το 2012 την «Άλλη Όχθη». Στα μετά χρόνια έχουμε αναπτύξει αρκετές ιδέες και νιώθω ότι ο “Συλλέκτης” είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν. Όπως και ο ήρωας μας σε αυτή την ταινία, θεωρώ ότι έχω πάρει πολλά πράγματα από την Κατερίνα, στο πως αντιλαμβάνομαι ένα σενάριο και πως δουλεύω με άλλους σεναριογράφους. Στην πρώτη μας συνεργασία ήταν η στιγμή που κατάλαβα πως είμαι ξεκάθαρα ένας σκηνοθέτης που θέλει να συνεργαστεί με σεναριογράφο και μόνο έτσι λειτουργεί.

– Η καριέρα σου κινείται ανάμεσα σε θέατρο και κινηματογράφο. Οι «Ελιγμοί» σου, που επανέρχονται αυτή την περίοδο στο Θέατρο 104, με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Καπενή, Αλέξανδρο Νταβρή, Γιώργο Κοσκορέλλο και Αλεξάνδρα Χασάνη, έχουν κοινούς τόπους με τον «Συλλέκτη»;

Λίγο πολύ όλες μου οι δουλείες τα τελευταία χρόνια έχουν χαρακτήρες που είναι στην αναζητήση του καλύτερου και πιο ολοκληρωμένου εαυτού τους, πάρα τα εμπόδια ή τα θέματα που τους ορίζουν. Αυτές είναι και οι ιστορίες που με ενδιαφέρει να πω είτε στο κινηματογράφο είτε στο θέατρο.

collector christos

– Πόσο δύσκολο είναι να ολοκληρώσει ένας σκηνοθέτης την ταινία του σήμερα; 

Αρκετά. Αλλά όλα κουμπώνουν μαγικά στο αν υπάρχει μια καλή ιδέα και την πιστεύεις, θα βρει τον τρόπο να γίνει!

– Έχεις κάποιο στόχο στην καμπάνια χρηματοδότησης μέσω του crowdfunding; 

Να ενισχύσουμε το post production της ταινίας ώστε να έχουμε το πιο καλό αποτέλεσμα και τους συνεργάτες που ιδανικά θα θέλαμε.

– Λόγω του σύντομου χρόνου θα έλεγες ότι είναι μια «άσκηση ετοιμότητας» για το κοινό που θέλει να σας στηρίξει;

Στο παρελθόν είχαμε τρέξει καμπάνια σε βάθος χρόνου, με πολύ καλά αποτελέσματα, αυτή τη φορά είναι λίγο πιο άμεσα και διακριτικά τα πράγματα. Χτυπάμε ένα καμπανάκι ότι είμαστε εδώ και κάνουμε «αυτό» και οποίος έχει διαθέση να μας στηρίξει. Οπότε με την βοήθεια του μπορεί να μας δώσει ένα παραπάνω «συν» στο τελικό αποτέλεσμα και εμείς με την σειρά μας να τον κάνουμε μέρος του κόσμου που χτίζουμε. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, σας καλούμε να γίνεται μέρος της συλλογής του συλλέκτη μας…

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *