ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Tο 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα

Μετά από τρία χρόνια απουσίας από τα κινηματογραφικά δρώμενα της Αθήνας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου επιστρέφει για την 9η βερσιόν του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room (17-29 Οκτωβρίου).

Το καινοτόμο σινεμά, οι ταινίες που αμφισβητούν τους κανόνες και δημιουργοί που χαράσσουν τη δική τους ξεχωριστή κινηματογραφική πορεία έχουν την τιμητική τους στο φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, «η διοργάνωση ετοιμάζεται να υποδεχθεί την σημαντική κινεζο-βρετανίδα σκηνοθέτρια και φεμινίστρια Σιαολού Γκουό, από τις σημαντικότερες συγγραφείς στην Βρετανία σήμερα, καθώς και τον γάλλο αβάν γκαρντ δημιουργό Φιλίπ Γκραντριέ, στους οποίους ετοιμάζει μεγάλα αφιερώματα σε συνεργασία με το British Council και το Γαλλικό Ινστιτούτο Eλλάδος. Οι δύο δημιουργοί θα δώσουν masterclass, ανοιχτό στο κοινό.»

gradrie001

Ο γεννημένος το 1954 Φιλιπ Γκραντριέ, κινείται στα όρια του πειραματικού σινεμά, με επιρροές από το ντοκιμαντέρ και τη video art κι ο κινηματογράφος του έχει χαρακτηριστεί ως «το σινεμά των αισθήσεων».

mia-limni

Στο φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου θα προβληθούν 7 ταινίες του («Σκοτάδι», «Μία λίμνη», «Αν και νύχτα», «Λευκή επιληψία», «Μπορεί η ομορφιά να ενίσχυσε την απόφασή μας: Μασάο Αντάτσι», «Φόνισσα»), μεταξύ των οποίων και η τελευταία με τίτλο «Ανησυχία» η οποία θα προβληθεί σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα. Πρόκειται για το τρίτο μέρος της τριλογίας του Γκραντριέ (τα άλλα δύο μέρη είναι η «Λευκή Επιληψία» και η «Φόνισσα»).

mia limni001

Όμως στο φετινό Φεστιβάλ τιμητική θέση θα έχει και η βραβευμένη συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Σιαολού Γκουό. Η σκηνοθέτιδα, μεταξύ άλλων είναι και κάτοχος Χρυσής Λεοπάρδαλης του φεστιβάλ του Λοκάρνο, και  με τις ταινίες της ασκεί κριτική στη γενέτειρά της, την Κίνα αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία όπου κατοικεί.

gouo

Με κυρίαρχη θεματική αυτή της αναζήτησης ταυτότητας, στο φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε 4 ταινίες της: «Πώς είναι το ψάρι σου σήμερα;», «Εκείνη, μια Κινέζα», «Μια φορά κι έναν καιρό προλετάριος», «Πήγαμε στην χώρα των θαυμάτων», καθώς και να απολαύσουμε σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα τη νέα της ταινία «Πέντε άντρες κι ένας Καραβάτζιο». Το τελευταίο αυτό φιλμ της Σιαολού Γκουό παρακολουθεί την σχέση τεσσάρων ανδρών που ζουν στο Λονδίνο κι ενός στην Κίνα, με αφορμή το αντίγραφο ενός έργου του Καραβάτζιο.

gouo001

gouo002

guo003

Τέλος, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ένα ακόμα αφιέρωμα στον underground Αμερικανό σκηνοθέτη Μαρκ Ράπαπορτ το οποίο περιλαμβάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του. Γνωστός κυρίως για τα αντισυμβατικά κινηματογραφικά του δοκίμια «Η ιδιωτική ταινία του Ροκ Χάτσον» (1992) και «From the Journals of Jean Seberg» (1995), ο Μαρκ Ράπαπορτ σήμερα ζει στο Παρίσι. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί εκτενώς η δουλειά του στην Ελλάδα (16 ταινίες). Kαι ο Μ. Ράπαπορτ θα δώσει masterclass ελεύθερο προς το κοινό.

rapaport001

Και οι τρεις σκηνοθέτες θα παραδώσουν masterclass στις εξής ημερομηνίες:
Φιλίπ Γκραντριέ: 19/10, 15.00-17.00, Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Σιαολού Γκουό: 26/10, 15.30-17.30, Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Μαρκ Ράπαπορτ: 27/10, 12.00-14.00, Exile Room

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *