ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Το «Buñuel in the Labyrinth of the Turtles» στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρας

bunuel-001Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, σε αποκλειστική ανακοίνωση αποκάλυψε ότι στο φετινό του πρόγραμμα θα προβληθεί μία πολυαναμενόμενη ταινία κινουμένων σχεδίων αφιερωμένη στον Luis Buñuel. Πρόκειται για το animation «Buñuel in the Labyrinth of the Turtles» του σκηνοθέτη Salvador Simó σε συνεργασία με τους Ισπανούς σκηνοθέτες Manuel Cristóbal and Jose M. Fernández de Vega.

Το φίλμ εξετάζει μια περίοδο της ζωής του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη, η οποία τοποθετείται χρονικά λίγο μετά την κυκλοφορία της ταινίας του «Golden Age» («Χρυσή Εποχή») το 1930. Η ταινία αντιπαραθέτει στο κινούμενο σχέδιο πλάνα από τα γυρίσματα του «Land Without Bread» («Γη Χωρίς Ψωμί») και είναι μια προσπάθεια του σκηνοθέτη Salvador Simó να συστήσει στο σύγχρονο κινηματογραφικό κοινό την φυσιογνωμία του ισπανού σκηνοθέτη Buñuel και να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον του για την σπουδαία προσωπικότητα και φιλμογραφία του. Η ταινία του «Land Without Bread» αφορά στην απομακρυσμένη περιοχή Las Hurdes, μια περιοχή τόσο φτωχή που ακόμη και το ψωμί ήταν άγνωστο στους κατοίκους, ενώ η υιοθεσία ορφανών παιδιών αποτελούσε την βασική πηγή εισοδήματος για τις περισσότερες οικογένειες λόγω των κρατικών επιδομάτων σε όσους υιοθετούσαν παιδιά. Ο Buñuel, θέλησε με την ταινία του να θίξει την σκληρή πραγματικότητα της περιοχής τολμώντας σκηνοθετικά, με υπερβολές και έξω από τις νόρμες. Σκηνοθέτησε πολλές ψεύτικες σκηνές όπως για παράδειγμα το σφάξιμο μιας κατσίκας και ενός άρρωστου γαϊδάρου. Αν και σκοπός του ήταν να κατακρίνει τις συνθήκες διαβίωσης της περιοχής με μια σουρεαλιστική ματιά, δυστυχώς η ταινία απαγορεύτηκε κατά την διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

bunuel-002

Το συγκεκριμένο φιλμ αποτέλεσε τομή στη καλλιτεχνική πορεία του Buñuel, καθώς με αυτήν απομακρύνθηκε από τον αμιγώς πειραματικό κινηματογράφο και απέκτησε μια πιο κοινωνικά ευαίσθητη και αφηγηματική προσέγγιση, εγκαινιάζοντας μια πιο ώριμη κινηματογραφικά περίοδο.

Το τρέιλερ της ταινίας είναι ήδη διαθέσιμο και πολλά υποσχόμενο. Δείτε το εδώ:

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *