ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

To Manifesto της Κέιτ Μπλάνσετ στην Αθήνα

Αποτελεί μία από τις πιο όμορφες και ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της, και δεν είναι τυχαίο πώς όλοι υποκλίνονται στο μεγαλείο της… Δεν είναι άλλη από την Κέιτ Μπλάνσετ.

Η Αυστραλή ηθοποιός, μεταξύ άλλων είναι βραβευμένη με δυο βραβεία Όσκαρ (ένα Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 2013 Θλιμμένη Τζάσμιν (Blue Jasmine) και ένα Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 2004 Ιπτάμενος Κροίσος (The Aviator) και συνεχίζει να θέτει τις βάσεις για ακόμα καλύτερες ερμηνείες…

manifesto-blanchett

Τα τελευταία χρόνια, κάθε ταινία στην οποία παίζει γίνεται επιτυχία, ενώ στο «Carol» (2015) σε σκηνοθεσία του Τοντ Χέινς, έδωσε μία από τις πιο συγκλονιστικές τις ερμηνείες. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το ταλέντο της αλλά και το ρίσκο που παίρνει κάθε φορά, καθώς ο εκάστοτε ρόλος της αποτελεί μία πρόκληση, ένα κίνητρο να κολυμπήσει σε «άγνωστα» υποκριτικά νερά…

Μετά την συμμετοχή της στις ταινίες “Thor: Ragnarok”( 2017) και “Ocean’s Eight”(2018), αλλά και τον ρόλο -έκπληξη σε μία πειραματική ταινία μικρού μήκους με τίτλο “RED” , στην οποία υποδύεται μια «γυναίκα-αράχνη» που κατασπαράζει τους εραστές της αφού τους αποπλανήσει, προσθέτουμε στη λίστα με τους αντισυμβατικούς της ρόλους και αυτόν στο “Manifesto”.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ του Γερμανού δημιουργού και κινηματογραφιστή Julian Rosefeldt, το οποίο βρίσκεται πλέον και στην Αθήνα.  Η βιντεοεγκατάσταση βρίσκεται ήδη στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, και σε αυτήν βλέπουμε την Κέιτ Μπλάνσετ να μεταμορφώνεται από καλοσυνάτη μητέρα σε δαιμόνια φεμινίστρια, από μικροαστή νοικοκυρά σε άστεγη, και από ηθοποιό σε ένα ολοκληρωμένο έργο τέχνης.

Το πρότζεκτ έκανε την πρεμιέρα του τον Μάρτιο του 2015 στο «Australian Centre for the Moving Image», και παρουσιάζει την αυστραλή ηθοποιό να υποδύεται 13 διαφορετικούς ρόλους που κάθε ένας από αυτούς ενσαρκώνει , αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό καλλιτεχνικό κίνημα.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη περίληψη της ταινίας, το βασικό ερώτημα που τίθεται σε όλους εμάς είναι , κατά πόσο τα καλλιτεχνικά Manifesto που γνωρίζουμε στη διάρκεια της ιστορίας μας έχουν αντίκρυσμα στην σημερινή, συμβατική κοινωνία. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «φόρο τιμής» στις πιο ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές «δηλώσεις» και στους πιο καινοτόμους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, ξεκινώντας από τους φουτουριστές και τους ντανταιστές μέχρι και το κίνημα της “Pop Art”, το διεθνές καλλιτεχνικό ρεύμα Fluxus, φτάνοντας μέχρι και τους Lars von Trier και Jim Jarmusch.

Η έκθεση βρίσκεται στον Χώρο Α της Πειραιώς 260 και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Ηρώ Εμμανουήλ

Εθισμένη στην τέχνη του σινεμά με αδυναμία στον παλιό καλό βωβό κινηματογράφο… Mη τρομάζετε όμως, βλέπω και καινούριες ταινίες και ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου για κάθε μία από αυτές… Ευτυχώς, ποτέ δεν είναι αρκετές!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *