ΘΕΜΑΤΑΠρόσωπα

Γίνεται να είσαι κριτικός κινηματογράφου και τυφλός; Ο Tόμι Έντισον δίνει την απάντηση

tommy edison 001

Η κριτική μιας κινηματογραφικής ταινίας σχετίζεται με πολλές πτυχές της. Από την ερμηνεία των ηθοποιών μέχρι τα πλάνα, το μοντάζ και τη φωτογραφία. Για να μπορέσει κάποιος να σχηματίσει μια εικόνα για όλα αυτά θα πρέπει, εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις, να έχει πρωτίστως την όρασή του. Υπάρχει, όμως, ένας κριτικός κινηματογράφου που αμφισβητεί την άποψη αυτή και μάλιστα εμπράκτως.

Ο Τόμι Έντισον, τυφλός εκ γενετής, είναι κριτικός κινηματογράφου και ανεβάζει τα βίντεο στο youtube γεμάτα αυτοσαρκασμό και χιούμορ. Ξεκίνησε την κριτική για να δείξει πως δεν χρειάζεται να βλέπεις ώστε να μπορέσεις να κρίνεις αυτό που βλέπεις. Μάλιστα, θεωρεί ότι είναι απογοητευτικό που ενώ έχεις την όρασή σου, εντούτοις αυτό που βλέπεις δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που ακούς ή νιώθεις.

tommy edison 000Στο διαδίκτυο υπάρχει το site Blind Film Critic (http://blindfilmcritic.com), όπου ο Έντισον ανεβάζει τα βιντεάκια του, είτε είναι κριτικές είτε όχι. Επίσης έχει δικό του κανάλι στο Youtube, καθώς και λογαριασμούς στο Facebook, Twitter και Instagram. Αγαπημένες του ταινίες είναι το «Hugo» του Martin Scorsese και «Τα καλά παιδιά». Ακόμη, θα είναι καλεσμένος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μελβούρνης, όπου θα είναι κριτής ενός καινούργιου βραβείου για την καλύτερη ηχητική περιγραφή ταινίας.

Θα μου πείτε τώρα τι είναι η ηχητική περιγραφή! Βλέπετε, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και στον τομέα του κινηματογράφου, με τη δυνατότητα ηχητικής περιγραφής της ταινίας σε στιγμές που δεν υπάρχει διάλογος. Μεγάλη βοήθεια για όλους εκείνους που δεν έχουν την όρασή τους και δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ταινία. Μόνο που αυτό το εγχείρημα είναι διαθέσιμο σε λίγους κινηματογράφους και λίγα DVD.

Ο Έντισον μας προτρέπει να χρησιμοποιούμε όχι μόνο την όρασή μας όταν βλέπουμε μια ταινία αλλά και την ακοή μας και τη λογική μας. Γι ‘ αυτό την επόμενη φορά ας κάνουμε αυτό: σε μια σκηνή έντονης δράσης ας κλείσουμε τα μάτια και να τα ανοίξουμε στο τέλος της. Ύστερα ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι ήταν αυτό που είδαμε; Τι ακριβώς νιώσαμε;

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *