Αφιερώματα

Οδοιπορικό στη Μεσσηνία με οδηγό το “Before Midnight”

Όταν το 1995 ο Ethan Hawke ταξίδευε στη Βιέννη – όντας ουσιαστικά ανερχόμενος ηθοποιός ακόμα – για την ταινία “Before Sunrise”, δεν ήξερα καν ότι θα υπάρξει συνέχεια. Σήμερα, 18 (!) χρόνια μετά και έχοντας περάσει το 2004 από το Παρίσι με το “Before Sunset”, έρχεται το κλείσιμο (;) της τριλογίας στη Μεσσηνία! Σε αυτή την πανέμορφη μεριά της μικρής Ελλάδας! Που να το φανταζόταν κανείς τότε!

Ο Τζέσι (E.Hawke) και η Σελίν (J.Delpy) αλωνίζουν την Μεσσηνία – σχεδόν – από άκρη σ’ άκρη, κάνοντας ένα tour guide για τους ξένους τουρίστες που θέλουν να επισκεφτούν την περιοχή.

Παρακολουθώντας το οδοιπορικό της ταινίας, θα αποπειραθούμε να κάνουμε κι εμείς το δικό μας, όχι μόνο στα μέρη που επισκέπτονται οι πρωταγωνιστές, αλλά και σε άλλα υπέροχα μέρη της περιοχής…

-> Καλαμάτα: η ταινία μένει μόνο στο αεροδρόμιο και οι ήρωές μας χάνουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το φράγκικο κάστρο και να κάνουν μια μικρή στάση στην παραλία για έναν καφέ.

 • Αρχαία Μεσσήνη: οι πρωταγωνιστές περνούν με το αυτοκίνητο δίπλα από την Αρχαία Μεσσήνη και – αν είναι δυνατόν; – αντιστέκονται και δεν μπαίνουν στον αρχαιολογικό χώρο… Τα πιτσιρίκια τους φαίνεται ότι αποδεικνύονται πιο σοφά όταν ζητούν επίμονα να δουν τον αρχαιολογικό χώρο. Ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πλέον αναδειχθεί ολόκληρος από την τεράστια προσπάθεια του αρχαιολόγου Π.Θέμελη και είναι μια ολόκληρη πόλη – μουσείο. Απλά δεν τη χάνεις!
 • Το σπίτι και ο κήπος του Πάτρικ Λι Φέρμορ που φιλοξενούνται οι πρωταγωνιστές είναι στην Καρδαμύλη, στην μεσσηνιακή Μάνη. Ο συγγραφέας στον οποίο ανήκει το σπίτι στην ταινία λέγεται επίσης Πάτρικ. Στην Καρδαμύλη εκτυλίσσονται και οι σκηνές με τα τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα απ’ όπου είναι και η αφίσα της ταινίας. Πρόκειται ίσως για το ομορφότερο χωριό της Μάνης. Αφού όμως πας ως εκεί πρέπει να δεις κι άλλα χωριά όπως οι Κιτριές, το Αλτομιρά, η Αβία, ο Αγ.Νικόλαος και η Τραχήλα που είναι μερικά από τα καλύτερα της μεσσηνιακής Μάνης. Εκεί κοντά είναι και το χωριό Πλάτσα με την βυζαντινή εκκλησία που επισκέπτεται κάποια στιγμή το ζευγάρι.
 • Η υπέροχη παραλία κάτω από το σπίτι που διαμένουν οι πρωταγωνιστές είναι ενδεικτική της ομορφιάς των θαλασσών της περιοχής που αλλού έχουν βότσαλο (π.χ. Καρδαμύλη) κι αλλού είναι αμμουδερές (π.χ. Στούπα), αλλά παντού έχουν καταπληκτικά νερά.
 • Πριν φτάσει κανείς στην επόμενη στάση της ταινίας (Μεθώνη) δεν πρέπει να παραβλέψει μια στάση/επίσκεψη στο φανταστικό Βενετσιάνικο κάστρο της Κορώνης.
 • Η Μεθώνη – στο κάστρο της οποίας βολτάρει το ζευγάρι – είναι μια υπέροχη μικρή πολιτεία με ένα κάστρο κόσμημα που ακουμπάει στη θάλασσα. Έτσι σου δίνεται η δυνατότητα, εκτός του να θαυμάσεις το κάστρο και τη θέση πίνοντας ουζάκια στην παραλία, να κάνεις βουτιά υπό την σκιά των τειχών του.
 • Επόμενη στάση, Πύλος. Εκεί που η Σελίν ρωτάει τον Τζέσι τι θα άλλαζε σε εκείνη ενώ κατηφορίζουν ένα από τα κλασικά σοκάκια της Πύλου και διασχίζουν την κατάφυτηπλατανοσκέπαστη κεντρική πλατεία. Μια ακόμη όμορφη πολιτεία, και πάλι κάστρο, κι άλλα ταβερνάκια πάνω στη θάλασσα.
 • Συνεχίζοντας την πορεία προς τα βόρεια, θα συναντήσετε τον φυσικό υδροβιότοπο της Γιάλοβας. Μια λιμνοθάλασσα όπου βρίσκουν καταφύγιο πάρα πολλά είδη αποδημητικώνπουλιών. Εκεί μπορείτε να κάνετε bird-watching, αλλά με προσοχή και ησυχία… Ο χώρος άλλωστε προστατεύεται καθώς είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα Life Natura 2000.
 • Παραπάνω έχετε την ευκαιρία να κάνετε βουτιά στις ωραιότερες παραλίες και όχι μόνο… Οι παραλίες στο Πετροχώρι και στο Ρωμανό με την χρυσή άμμο είναι από τις αγαπημένες της περιοχής, αλλά η παραλία-αριστούργημα που κλέβει την παράσταση είναι εκείνη της Βοϊδοκοιλιάς. Η –σχεδόν- στρογγυλή παραλία με τα εξωτικά χρώματα και τους αμμόλοφους είναι σπάνιας ομορφιάς και η αλήθεια είναι πως είναι απολαυστικότερο να την βλέπεις από ψηλά παρά να κολυμπάς στα νερά της. Βουτιά όμως, μπορείτε να κάνετε και στις λίμνες του Πολυλίμνιου αν είσαστε πιο περιπετειώδεις τύποι… καθώς η πρόσβαση δεν είναι απλή και τα νερά δεν είναι και πολύ ζεστά…
 • Τελευταία στάση για τους πρωταγωνιστές, το ξενοδοχείο Costa Navarino που ήρθε να αλλάξει τις ισορροπίες σε όλη την Ελλάδα. Αν το αντέχει το βαλάντιό σας, επισκεφτείτε το χωρίς δεύτερη σκέψη!

Κι επειδή γράφω αυτό το κείμενο λόγω της μεσσηνιακής καταγωγής μου, δεν θα μπορούσα να παραλείψω ακόμα δύο προορισμούς.

 • Την αμφιθεατρική πόλη της Κυπαρισσίας, η Παλιά (Άνω) Πόλη της οποίας έχει κηρυχθεί διατηρητέος οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού. Με παλιά αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια, χαμάμ, κρήνες και βέβαια το Κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη και τον ορίζοντα.
 • Το ποτάμι Νέδα (η Νέδα – θηλυκό όνομα) που είναι το φυσικό σύνορο Μεσσηνίας και Ηλείας. Στη Νέδα μπορείτε να περπατήσετε, να χαρείτε τους καταρράκτες και οι πιο ανεκτικοί στα κρύα νερά, να ρίξετε και μια βουτιά. Μην αφήσετε σκουπίδια μόνο φεύγοντας…

Μυρτώ Ιμιρζιάδη

Από τότε που θυμάται τον εαυτό της, βλέπει ταινίες. Δεν είναι εύκολο να εντοπίσει την αρχή, αλλά εκείνο που έχει κρατήσει σαν πρώτη ανάμνηση είναι ο μικρός γλυκύτατος Ε.Τ. της δεκαετίας του ’80. Η ταινία με την οποία, κατά τη γνώμη της, θα έπρεπε να γνωρίζουν το σινεμά όλα τα πιτσιρίκια. Η πρώτη φορά στην σκοτεινή αίθουσα, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ακαθόριστη κι αυτή. Ήταν πια στην εφηβεία όταν άρχισε να συνειδητοποιεί τη μαγεία του κινηματογράφου! Τη μαγεία της δημιουργίας μιας ταινίας και τη μαγεία της σκοτεινής αίθουσας. Η κάθε ταινία έχει την ώρα της! Φτάνει να μπορείς να την διακρίνεις για να την απολαύσεις!

2 σκέψεις σχετικά με το “Οδοιπορικό στη Μεσσηνία με οδηγό το “Before Midnight”

 • Όμορφο το οδοιπορικό σου E.T. εξωγήινε και χρήσιμο ας όψεται καλοκαιράκι. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι δεν είναι το τελευταίο μέρος της “τριλογίας” η παρούσα ταινία, μιας που ακούγεται από πολλούς ότι θα υπάρξει και συνέχεια(ες). Εξάλλου το βασικό πλάνο ήταν να γυρίζεται μια ταινία ανά δεκαετία περίπου με κεντρικούς ήρωες τους δυο πρωταγωνιστές, πόσο μάλλον πιστεύω μετά τη αξιόλογη πορεία της στα box office παγκοσμίως 🙂

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *