Δέκα συν μία ταινίες για την κρεατοφαγία στο σινεμά
Από νωρίς, η σφαγή ζώων και η κρεατοφαγία χρησιμοποιήθηκε συμβολικά στο σινεμά. Ο κινηματογράφος αγάπησε το κρέας και την κατανάλωσή του και το χρησιμοποίησε στις εικόνες του, είτε για να εκφράσει την σφαγή των αθώων (όπως στην Απεργία του Σεργκέι Αϊζενστάιν), είτε για να εκφράσει την λαιμαργία και την ασυδοσία. Δεν είχαν, όμως, όλες οι ταινίες την ίδια στάση απέναντι στο κρέας. Άλλες το… ύμνησαν, παρουσιάζοντας λαχταριστά εδέσματα. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, καθώς ζούμε σε μια -υπερβολικά- κρεατοφαγική κοινωνία.
Με αφορμή την Τσικνοπέμπτη, οι Cinepivates επέλεξαν δέκα + 1 ταινίες που έχουν σχέση με την κατανάλωση κρέατος.
Το Μεγάλο Φαγοπότι (1973)
Κρεατοφαγία και σεξ περιλαμβάνει το «μενού» στην ιταλογαλλική ταινία «Το Μεγάλο Φαγοπότι» που προκάλεσε σκάνδαλο στις Κάννες. Μάλιστα, η πρωταγωνίστρια της ταινίας Αντρεάλ Φερεόλ είχε δηλώσει ότι ορισμένα εστιατόρια τής είχαν… απαγορεύσει την είσοδο. Γουρουνόπουλα και κεφάλια αγελάδων πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων στην ταινία, ενώ σύμβουλος γαστρονομίας ήταν ο Τζουζέπε Μαφιόλι.
Chef (2014)
Μια πιο… άδολη αγάπη στο κρέας είναι εκείνη του σεφ Καρλ Κάσπερ που με μία καντίνα γυρίζει την Αμερική σερβίροντας γεύσεις εμπνευσμένες από τη Λατινική Αμερική. Στο παρακάτω απόσπασμα ο σεφ, ο βοηθός και ο γιος του σεφ δοκιμάζουν ένα κομμάτι κρέας, αποθεώνοντας τη γεύση του. Το αποτέλεσμα; Τεράστιες ουρές και μια επιστροφή στην επιτυχία.
Raw (2016)
Χορτοφάγος φοιτήτρια αναγκάζεται από τους συμφοιτητές της να δοκιμάσει ωμό κρέας. Σύντομα διαπιστώνει τον εθισμό της για την ωμή σάρκα και ανακαλύπτει μυστικά της οικογένειάς της που δεν γνώριζε. Κανιβαλισμός και ανθρωποφαγία στην ταινία της Ζουλιά Ντουκουρνό που συζητήθηκε πολύ.
The Matrix (1999)
Η αποθέωση μιας medium rare μπριζόλας από τον Κάσπερ που δηλώνει στον πράκτορα Σμιθ πριν φάει την μπουκιά: «Ξέρω ότι αυτή η μπριζόλα δεν υπάρχει. Ξέρω ότι όταν τη βάλω στο στόμα μου, το Matrix λέει στον εγκέφαλό μου ότι είναι ζουμερή και νόστιμη. Μετά από εννέα χρόνια, ξέρεις τι έχω συνειδητοποίησει; Η άγνοια είναι ευτυχία».
Pulp Fiction (1994)
«Χάμπουργκερ. Η βάση για κάθε θρεπτικό πρωινό» αναφωνεί ο Τζουλς Γουίνφλιντ (Σάμιουελ Τζάκσον) στο Pulp Fiction πριν δοκιμάσει το Big Kahuna burger -με γεύσεις από τη Χαβάη όπως μας ενημερώνει ο ίδιος- και μας επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για ένα «νοστιμότατο μπέργκερ».
Falling Down (1993)
Ο Μάικλ Ντάγκλας θέλει απλά να φάει το πρωινό του… μπέργκερ στο Falling Down. Όταν οι υπάλληλοι αλυσίδας fast food τον πληροφορούν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, καθώς το κατάστημα έχει σταματήσει να σερβίρει πρωινό και σερβίρει πλέον μόνο μεσημεριανό, εκείνος το παίρνει μάλλον στραβά…
The Terminal (2004)
Μια διαφορετική ανάγνωση της κρεατοφαγίας. Το φτηνό και γρήγορο φαγητό ως έκφραση κατευνασμού της πείνας και των συναισθημάτων που αυτή προκαλεί. Ο αποκλεισμένος στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης Βίκτορ Ναβόρσκι βρίσκει τον τρόπο να κερδίσει μερικά κέρματα, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιεί για να φάει ένα μπέργκερ από το Burger King. Το πρώτο απλό εκείνο cheesburger γρήγορα μετατρέπεται σε ολόκληρο γεύμα σε μία συγκινητική σκηνή.
Βρέχει Κεφτέδες (2009)
H μηχανή ενός επιστήμονα έχει ως αποτέλεσμα να αρχίσει να βρέχει φαγητό από τον ουρανό. Και όχι οποιοδήποτε φαγητό, αλλά λαχταριστά χάμπουργκερ. Το όνειρο κάθε καλοφαγά.
Julie & Julia (2009)
Μοσχάρι μπουργκινιόν αποφασίζει να φτιάξει η Τζούλι, ακολουθώντας τα βήματα της μαγείρισσας Τζούλια Τσάιλντ. Και μας παρουσιάζει τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος του εν λόγω κρέατος (μεταξύ άλλων η συνταγή περιλαμβάνει καρότα και κρασί).
Harold and Kumar go to White Castle (2004)
Οι Χάρολντ και Κουμάρ θέλουν να επισκεφθούν ένα «μυθικό» μπεργκεράδικο, το White Castle. Μετά από πολλές περιπέτειες θα καταφέρουν να απολαύσουν το επιθυμητό γεύμα τους – και φυσικά σε τεράστιες ποσότητες.
Ο Τυχεράκιας (1968)
Ο Θύμιος (Κώστας Χατζηχρήστος) πουλάει καλαμάκια σε σταθμούς τρένων. Δεν λείπει, βέβαια, το απαραίτητο… bullying σε όσους τον εκνευρίζουν.