ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Φεστιβάλ Βενετίας: Τα βραβεία (και η έκπληξη της πρωτιάς ενός ντοκιμαντέρ)

Τελικά, η δήλωση του φετινού προέδρου επιτροπής Μπερνάρντο Μπερτολούτσι “Περιμένω να εκπλαγώ ευχάριστα” φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε! Το Φεστιβάλ Βενετίας αποδεικνύεται “γούρικο” για την Ελλάδα, καθώς, μετά την Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη και τον Γιώργο Λάνθιμο,  βραβεύτηκε και ο Αλέξανδρος Αβρανάς με το Miss Violence.

Διαβάστε επίσης:

Στην 70η -επετειακή- της διοργάνωση, η Μόστρα έδωσε την υπέρτατη διάκριση της σε  ένα ντοκιμαντέρ! Είναι όχι μόνο η πρώτη φορά που ένα ντοκιμαντέρ βραβεύεται με τον Χρυσό Λέοντα, αλλά και η πρώτη φορά που ντοκιμαντέρ (και μάλιστα δυο) συμμετείχαν  στο διαγωνιστικό τμήμα του παλαιότερου ευρωπαϊκού κινηματογραφικού φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα, το μεγάλο βραβείο “μίλησε ιταλικά”, καθώς απονεμήθηκε στο Sagro Gra του Ιταλού σκηνοθέτη Gianfranco Rosi. H ταινία του Ρόσι ήταν η πρώτη ιταλική παραγωγή εδώ και δεκαπέντε χρόνια που κερδίζει το μεγάλο βραβείο του θεσμού.Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ θεωρείτο “outsider” από τους περισσότερους.  Στις δηλώσεις του ο Μπερτολούτσι είπε επίσης ότι μέλη της επιτροπής ήταν υπέρ της άποψης να δοθεί ο Χρυσός Λέοντας στο άλλο φετινό ντοκιμαντέρ, στο πορτραίτο του Donald Rumsfeld, “The Unknown Known” του Errol Morris, δείχνοντας πόσο βάρος έχουν τα καλά ντοκιμαντέρ.

Το Sagro Gra είναι ένα ντοκιμαντέρ για τις ζωές των ανθρώπων που κατοικούν και εργάζονται κοντά στον αυτοκινητόδρομο που περιβάλει την Ρώμη. Τα γυρίσματα διήρκεσαν κοντά τρία χρόνια και ως βασικό οδηγό του ο Gianfranco Rosi χρησιμοποίησε το ένστικτό του. Όπως δήλωσε και ο ντοκιμενταρίστας σκηνοθέτης, το φιλμ κάνει ουσιαστικά μια ανθρωπολογική έρευνα, αλλά και μια τομή στην ιστορία της Ιταλίας. Παρακολουθεί κάποιους ανθρώπους, προσπαθεί να βρει τα κοινά τους σημεία. Αυτό που τους δένει είναι το κοινό παρελθόν, ενώ η κρίση στη χώρα (όχι μόνο η οικονομική κρίση) που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα είναι η έλλειψη ταυτότητας.

Αναλυτικά όλα τα βραβεία (Πηγή: AMΠE) 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΣΤΡΑΣ

Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας: «Sagro Gra» του Τζιανφράνκο Ρόζι (Ιταλία/Γαλλία).

Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας: Αλέξανδρος Αβρανάς για την ταινία «Miss Violence» (Ελλάδα).

Μέγα Βραβείο της Επιτροπής: «Αδέσποτα σκυλιά» του Τσάι Μινγκ-Λιάνγκ (Κίνα Ταϊπέι/Γαλλία).

Κύπελλο Βόλπι καλύτερου ανδρικού ρόλου: Θέμις Πάνου για την ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά.

Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Έλενα Κότα για την ταινία «Via Castellana Pantiera» της Έμα Ντάντε (Ιταλία/Ελβετία/Γαλλία).

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για καλύτερο νέο ή νέα ηθοποιό: Τάι Σέρινταν για την ταινία «Joe» του Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν (ΗΠΑ).

Βραβείο καλύτερου σεναρίου: Στιβ Κούγκαν και Τζεφ Πόουπ για την ταινία «Φιλομένα» του Στίβεν Φρίαρς (Βρετανία).

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Η γυναίκα του αστυνόμου» του Φίλιπ Γκρένινγκ (Γερμανία).

Λιοντάρι του Μέλλοντος- Βραβείο Λουίτζι Ντε Λαουρέντις:  (απονέμει επιτροπή με πρόεδρο την Χάιφα αλ Μανσούρ και μέλη τους: Αμάτ Εσκαλάντε, Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ, Τζέφρι Γκίλμορ, Αριάν Λαμπέντ, Μαρί Σόλε Τονιάτσι):  «Λευκή σκιά» του Νόαζ Ντέσε (Ιταλία/Γερμανία/Τανζανία), στο τμήμα «Εβδομάδα της Κριτικής» (στην ταινία δίνεται και ποσό 100.000 δολαρίων από την εταιρία του Ντε Λαουρέντις, που θα μοιραστεί ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον παραγωγό).

Τα βραβεία των «Οριζόντων»:

(από επιτροπή με πρόεδρο τον Πολ Σρέιντερ και μέλη τους: Κατρίν Κορσίνι, Λεονάρντο Ντι Κοστάντζο, Γκολσιφτέ Φαραχανί, Φρεντερίκ Φοντέν, Ξενίγια Ράπαπορτ και Αμρ Γουακέντ):

Καλύτερης ταινίας: «Eastern Boys» του Ρόμπιν Καμπίλο (Γαλλία).

Καλύτερης σκηνοθεσίας: Ουμπέρτο Παζολίνι για την ταινία «Still Life» (Βρετανία/Ιταλία).

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Ruin» των Μάικλ Κόντι και Αμιέλ Κουρτέν-Γουιλσόν (Αυστραλία).

Ειδικό Βραβείο για ανανεωτικό περιεχόμενο: «Mahi va gorbeh» του Σαχράμ Μόκρι (Ιράν).

Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: «Kush» του Σουμπασίς Μπουτιάνι (Ινδία).

Λοιπά:

– Χρυσό Λιοντάρι καριέρας 2013: Γουίλιαμ Φρίντκιν.

– Βραβείο Jaeger-LeCoultre Δόξας στον σκηνοθέτη: Ετόρε Σκόλα.

– Βραβείο Persol: Αντρέι Βάιντα.

– Βραβείο L’Oreal για τον κινηματογράφο: Εουτζένια Κοσταντίνι.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *