ΘΕΜΑΤΑΣινέ τεχνολογείν

Είναι το Virtual Reality Cinema το μέλλον του σινεμά;

Ειδικό χώρο για την προβολή virtual reality ταινιών έχει κατασκευάσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, δίνοντας στην νέα μέθοδο προβολής ταινιών πρωταγωνιστικό «ρόλο».

Κατ’ αρχάς στο Φεστιβάλ θα προβληθεί μία ταινία Virtual Reality. Δεν πρόκειται για μία οποιαδήποτε ταινία, αλλά για μία θρησκευτικού περιεχομένου ταινία, το Jesus VR- The Story of Christ. Η αμερικανική ταινία θα έχει διάρκεια 90 λεπτά όταν κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο, 40 εκ των οποίων θα κάνουν πρεμιέρα στη Βενετία για όσους φορέσουν την ειδική κάσκα με τα ακουστικά. Η ταινία έχει γυριστεί σε 360 μοίρες και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να βρεθούν «μέσα στη δράση»: από τη Γέννηση μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση.

Virtual-Reality-Cinema-2

Αναζητώντας το καινούριο, οι εταιρείες ψυχαγωγίας προσπαθούν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει το VR. Μέχρι στιγμής αυτές οι δυνατότητες περιορίζονταν σε μικρού μήκους ταινίες (35 τέτοιες ταινίες προβλήθηκαν στις Κάννες).

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο βρετανικός Observer, υπάρχουν δύο μορφές VR ταινιών: εκείνες που επιτρέπουν στον χρήστη μία ελαφρά διάδραση με αυτό που βλέπουν και άλλες που εξαρτώνται περισσότερο από τη συμμετοχή του χρήστη (και του επιτρέπουν να εξερευνήσει καινούριους κόσμους).

Τώρα η Βενετία δημιουργεί έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν ταινίες VR.

home-img

Σε δηλώσεις του στις Κάννες, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είπε ότι αισθάνεται πως το VR είναι εν δυνάμει «επικίνδυνο», καθώς κάνει τον θεατή «να ξεχνά την ιστορία». Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του συν-ιδρυτή της Pixar Εντ Κάτμουλ. «Δεν πρόκειται για αφήγηση ιστορίας. Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν αφήγηση ιστορίας μέσω VR εδώ και 40 χρόνια. Δεν τα έχουν καταφέρει» τονίζει. Ο ίδιος θεωρεί ότι το VR είναι το ιδανικό μέσο για τα βιντεοπαιχνίδια που έχουν την δική τους μορφή αφήγησης.

Ο Ζάκερμπεργκ, ιδιοκτήτης της Oculus, σημειώνει τη σημασία του VR σε θέματα όπως η εκπαίδευση και η παρακολούθηση θεαμάτων, αλλά όχι τόσο η κινηματογραφική αφήγηση.

Πολλοί εκτιμούν ότι σύντομα πρόκειται να δούμε μία νέα κινηματογραφική γλώσσα. Μπορεί οι παραδοσιακές ταινίες όπως τις γνωρίζουμε να μην εξαφανιστούν, αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστεί να συνυπάρξουν –και γιατί όχι, να πάρουν και ιδέες- από τις VR ταινίες.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *