TV ΚριτικέςΚΡΙΤΙΚΕΣ

Είδαμε το πρώτο επεισόδιο της «Εθνικής Ελλάδος»

ethniki-ellados006

Περιμέναμε σχεδόν 8 χρόνια από το Στο Παρά Πέντε για να δούμε τον Γιώργο Καπουτζίδη να ετοιμάζει νέα σειρά. Και δεν ξέρουμε τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον της Εθνικής Ελλάδος, η πρώτη εντύπωση όμως είναι άκρως θετική.

Κι αυτό γιατί ο Καπουτζίδης επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια του, στις παρέες, τις φιλίες (μεταξύ γυναικών συγκεκριμένα και μεταξύ ανθρώπων γενικότερα), στους ανθρώπους που μπορούν να σε στηρίξουν, στα όνειρα.

Σε αυτά τα όνειρα αφιερώνει και το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς, αλλά και στις ματαιώσεις.

Αν και ως πρώτη εντύπωση κουβαλούσε ένα «βάρος», αναμένουμε ότι αυτό κάπως θα αλλάξει στα επόμενα, όπου η ισορροπία ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα θα είναι μεγαλύτερη.

ethniki-ellados005Η σειρά δεν αποφεύγει να μιλήσει για κοινωνικά θέματα και μάλιστα για δύσκολα κοινωνικά θέματα. Για την οικονομική κρίση, την ανεργία, τον ρατσισμό, τον φασισμό, τα προσωπικά αδιέξοδα, τις αποτυχίες. Και που δείχνει ότι ο γιος της κεντρικής πρωταγωνίστριας είναι ανάπηρος με τρόπο φυσικό, όχι σαν κάτι που πρέπει να διογκωθεί ή να γίνει μεγάλο θέμα. Απλά σαν δεδομένο.

Ηρωίδα της είναι η Νίκη, μία χωρισμένη γυναίκα που μεγαλώνει ουσιαστικά μόνη της τα δύο μεγάλα παιδιά της, ενώ ο άντρας της ένας χρεοκοπημένος –όπως δηλώνει- μεγαλοεκδότης (σας θυμίζει κάτι;) ζει τη μεγάλη ζωή. Η ίδια κάνει δύο δουλειές αλλά τα χρήματα δεν φτάνουν. Αλλά αυτό που της λείπει δεν είναι χρήματα, είναι όνειρα. Βλέπουμε και την αδελφή της, παντρεμένη με έναν χρυσαυγίτη που βρίζει τους μετανάστες, βλέπει ποδόσφαιρο. Η αδελφή της που ρίχνει τα βράδια στον άντρα της υπνωτικό για να καταφέρει το βράδυ να πάει να παίξει χαρτιά με τις φίλες της (που δεν είναι άλλες από τις γυναίκες της γειτονιάς που προέρχονται από την Αφρική και την Ασία). Γυναίκες που παρουσιάζονται ως πρόσωπα με χιούμορ και προσωπικότητα και όχι ως άβουλα όντα. Το μόνο που κρατάει ζωντανή την ελπίδα της Νίκης είναι η προοπτική της ενασχόλησης με ένα άθλημα και αυτό το άθλημα είναι το κέρλινγκ.

ethniki-ellados008Εδώ έγκειται και η αγάπη του Καπουτζίδη για τους ανέφικτους στόχους. Στις Σαββατογεννημένες τρεις γυναίκες που δεν συμπαθούσαν η μία την άλλη και που μισούσαν τον ίδιο άνδρα έρχονταν κοντά για να πάρουν τα χρήματα ενός Τζόκερ. Στο Παρά Πέντε μία παρέα αταίριαστων ανθρώπων μαθαίνει ότι έχει κοινό τον θάνατο αγαπημένων του προσώπων σε ένα αεροπορικό δυστύχημα και αποφασίζει να λύσει ένα μυστήριο. Εδώ, τέσσερις γυναίκες θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μία ομάδα για ένα άγνωστο άθλημα κερδίζοντας τους αγώνες και στην πορεία τις ζωές τους.

Η σειρά αποσπά και καλές ερμηνείες αν και αρκετούς από τους πρωταγωνιστές (όπως τον ίδιο τον Καπουτζίδη, αλλά και τον Ορφέα Αυγουστίδη) δεν τους έχουμε δει ακόμα. Η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια ήταν η Σμαράγδα Καρύδη, εξαιρετική στον ρόλο της. Επιτέλους μία σειρά που δεν φοβάται να δείξει γυναίκες με ρυτίδες, με προβλήματα, γυναίκες σε αδύναμες στιγμές τους.

Για άλλη μία φορά, ο Γιώργος Καπουτζίδης απέδειξε ότι όταν καλείται να γράψει σενάρια, αντιμετωπίζει το εγχείρημά του με σοβαρότητα και δημιουργική διάθεση.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *