ΑφιερώματαΘΕΜΑΤΑ

Είδαμε το πολυαναμενόμενο Mad Max (και μπήκαμε στον κόσμο του)

Από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες του φετινού καλοκαιριού, η επιστροφή του Mad Max. Οι Cinεπιβάτες την είδαν, σας μεταφέρουν την άποψή τους (ολόκληρη την κριτική μπορείτε να την διαβάσετε στο site μας από το βράδυ της Τετάρτης), φόρεσαν τη μάσκα τους, μπήκαν στον κόσμο της ταινίας και σας γράφουν όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για τον… Δρόμο της Οργής.

FURY ROAD

Γράφει ο Nemo:

«Αν και το όνομα του Τζωρτζ Μίλερ έχει συνδεθεί με την δημιουργία των πρώτων ταινιών φαντασίας μετααποκαλυπτικού χαρακτήρα, στο σπίτι του έχει Όσκαρ για το Happy Feet και στο βιογραφικό του ταινίες όπως το Μπέιμπ το γουρουνάκι και το Happy Feet 2. Στον Δρόμο της Οργής δεν θα λοξοδρομήσει από την πεπατημένη που ακολούθησε σεναριακά για τα τρία πρώτα Mad Max (και κυρίως για το δεύτερο), ο μοναχικός ήρωας που θέλει να μείνει αποκομμένος από οποιαδήποτε διαμάχη αλλά τελικά θα καταλήξει να βοηθήσει εκείνους που θεωρεί αδύναμους ενώ ταυτόχρονα τους κυνηγάνε ένα σωρό εξοργισμένοι, αδίστακτοι, τρομακτικοί και φορτωμένοι με όπλα αντίπαλοι. Η σκηνοθετική του δεξιοτεχνία απογειώνεται στις στιγμές δράσης καθώς στήνεται μια καταδίωξη που γεμίζει αγωνία τον θεατή για την κατάληξη, συναίσθημα που δύσκολα κερδίζεται πλέον καθώς οι περισσότερες ταινίες δράσης βασίζονται στον εντυπωσιασμό».   (Nemo)

Trivia για το Mad Max: Fury Road

  • Eυχάριστη έκπληξη περίμενε τον πρωταγωνιστή Τομ Χάρντι στην πρεμιέρα της ταινίας, όταν εμφανίστηκε ο «original» Mad Max Μελ Γκίπσον
  • What A Lovely Day, παραπέμπει στο γνωστό τραγούδι του Bill Withers και όχι μόνο.
  • Όταν ο Τζόρτζ Μίλερ πρόβαλλε κάποια footage στο SXSW φεστιβάλ, άκουσε πίσω του κάποιον να του λέει με θαυμασμό «Πως στο δ..#@$λο τα γύρισες αυτά;». Δεν ήταν άλλος από τον σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ροντρίγκες!
  • Πάνω από το 80% των εφέ της ταινίας είναι πραγματικά, γυρισμένα με βοήθεια ειδικών ομάδων stunts και κασκαντέρ. Τα ψηφοποιημένα οπτικά εφέ που προστέθηκαν από υπολογιστή  ήταν κατά κύριο λόγο μόνο για κάποια background και φυσικά το χέρι της Σαρλίζ που λείπει.
  • Mad Max_GR posterΟ Μίλερ από την αρχή το φανταζόταν ως ένα ασταμάτητο ανθρωποκυνηγητό κι έτσι πολύ πριν ολοκληρωθεί το σενάριο είχε ήδη συνεργαστεί με πέντε συνεργία για το storyboard και είχε ήδη φτιάξει πάνω από 3.500 πάνελς.
  • Eίναι η τέταρτη κατά σειρά ταινία Mad Max, 30 ολόκληρα χρόνια μετά! Προηγήθηκαν τα Mad Max: O Εκδικητής της Νύχτας (1979), Mad Max: 2 Road Warrior – Μαχητής του Δρόμου (1982) και Mad Max: 3 Beyond Thunderdome – Απόδραση από το Βασίλειο του Κεραυνού (1985). Φυσικά υπάρχουν και αρκετές μικρού μήκους, όπως και παιχνίδια για υπολογιστές.
  • Είναι η πρώτη ταινία που δεν πρωταγωνιστεί ο Μελ Γκίμπσον. Ήταν όντως να πρωταγωνιστήσει, το 2003 αλλά το τότε το πρότζεκτ αναβλήθηκε επ’αόριστο, μιας που ο Γκίπσον είχε ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα της σκηνοθετικής του δουλειάς τα Πάθη του Χριστού.
  • Εκτός του Τομ Χάρντι για το ρόλο του Mad Max είχαν στα υπόψιν και Τζέρεμι Ρένερς και ο Λιαμ Φάουνταιν (που έπαιξε στις μικρού μήκους Mad Max, 2011). Παρά τις φήμες, ο Έρικ Μπάνα και ο Σαμ Γουόρθινγκτον δεν ήταν στα υπόψιν.
  • Αυτό είναι το δεύτερο Mad Max που συνυπογράφει το σενάριο ο ελληνικής καταγωγής Nικ Λαθούρης, μετά το Mad Max, ο Εκδικητής της Νύχτας του 1979.
  • Η Σαρλίζ Θέρον ξύρισε το κεφάλι της για το ρόλο κι έτσι αναγκάστηκε να παίξει με περούκα στο A Million ways to die in the West.
IMG_1193
Ο Tyler μπαίνει στον κόσμο του Mad Max…

Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής με αριθμούς

  • 400 ώρες υλικού είχε η παραγωγή της ταινίας στα χέρια της, μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας.
  • 120 η συνολική διάρκεια του «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής»
  • 200 μουσικά όργανα χρησιμοποίησε ο συνθέτης της ταινίας, Junkie XL, για να αποδώσει την παράνοια που επικρατεί στο «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής», ντύνοντας τις σκηνές της ταινίας, με οπερετικές συνθέσεις, ντραμς και ηλεκτρικές κιθάρες.
  • 1.700 άτομα δούλεψαν στην παραγωγή της ταινίας, με έναν μέσο όρο 1.000 ατόμων να βρίσκονται καθημερινά στα γυρίσματα.
  • 150 συνολικά αυτοκίνητα, φορτηγά και μοτοσυκλέτες συναρμολογήθηκαν με το χέρι για τις ανάγκες της ταινίας.
  • 1974 XB Ford Falcon Coupe, ή αλλιώς Interceptor, το μαύρο Ford αμάξι του Μαξ Ροκατάνσκι στο franchise του «Mad Max».
  • 3.500 τα storyboards που σχεδίασε η δημιουργική ομάδα της ταινίας και τοποθέτησε στους τοίχους του στούντιο παραγωγής του Μίλερ. Αποτέλεσαν το πρώτο οπτικό πια σενάριο του «Δρόμου της Οργής».
  • 1979, η χρονιά που ο Τζορτζ Μίλερ μας γνώρισε τον διάσημο πια Mad Max.

Δείτε το εξαιρετικό infographic του Guardian:

0910339e-5d0c-4517-9da8-21f1b86888b7-1286x2040

Και δείτε βίντεο από τα γυρίσματα με ελληνικούς υπότιτλους:

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *