ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Ταινία της Άμα Ασάντε για τους Αφρικανούς στην ναζιστική Γερμανία

Where Hands Touch

Μία φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού από την Αφρική ανάμεσα στους λευκούς συμμαθητές της την περίοδο που ο ναζισμός άκμαζε στην Γερμανία στάθηκε αφορμή για την δημιουργία της ταινίας “Where hands touch” από την Αμμα Ασάντε.

Η περιέργεια για το κορίτσι της φωτογραφίας, ποιο είναι και τι έκανε στη ναζιστική Γερμανία, έκανε την Ασάντε να ξεκινήσει την πολύχρονη έρευνά της προκειμένου να ολοκληρώσει την ταινία της. Με πρωταγωνιστές την Αμάντλα Στενμπεργκ και τον Τζορτζ ΜακΚέι, η ταινία μοιάζει με τον απολογισμό της μυστικής σχέσης μιας έφηβης Αφρικανής με μέλος της Νεολαίας του Χίτλερ.

Όπως αναφέρει το BBC, μέσα από το “Where Hands Touch”, η Ασάντε προσπαθεί να ρίξει φως σε αυτές τις -άγνωστες για κάποιους – ιστορίες,  θεωρώντας  ότι ο ρόλος και η παρουσία ανθρώπων από την αφρικανική διασπορά στην ευρωπαϊκή ιστορία συχνά χάνεται, ενώ γνωρίζει ήδη ότι η ταινία της θα προκαλέσει τις αντιδράσεις μερικών που θα αρνηθούν την ύπαρξη των συμβάντων αυτών.

Η ταινία έχει κάνει ήδη πρεμιέρα στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.

Η παρουσία των Αφρικανών στην Γερμανία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει τα θλιβερά γεγονότα της περιόδου εκείνης με τις βιαιοπραγίες εναντίον των Εβραίων, ξεχνώντας και τους Αφρικανούς που ζούσαν εκεί. Η αφρικανο-γερμανική κοινότητα έχει τις ρίζες της στην βραχύβια αυτοκρατορία της χώρας.

Οι ναυτικοί, υπάλληλοι, φοιτητές και διασκεδαστές από το σημερινό Καμερούν, το Τόγκο, την Τανζανία, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και τη Ναμίμπια ήρθαν στη Γερμανία. Όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος αυτός ο πληθυσμός ήταν ήδη μόνιμα εγκατεστημένος στη χώρα, ενώ υπήρχαν Αφρικανοί που πολέμησαν για την Γερμανία.

Ωστόσο, η δεύτερη γενιά των Αφρο-Γερμανών ήρθε αντιμέτωπη με τον φόβο των ναζιστών για ανάμειξη των φυλών. Σύμφωνα με το BBC, από το 1933 έως το 1945, οι Αφρο-Γερμανοί ήταν περίπου χίλιοι και τους απαγορεύονταν να έχουν σχέσεις με τους λευκούς, ήταν αποκλεισμένοι από την εκπαίδευση και κάποιες δουλειές, μερικοί έμεναν σε γκέτο, ενώ άλλοι μεταφέρονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η εμμονή των Ναζί με τους Εβραίους και η φυλετική καθαριότητα που πρέσβευαν οδήγησαν σταδιακά στο Ολοκαύτωμα, τη σφαγή έξι εκατομμυρίων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς και στη μαζική δολοφονία Ρομά, ατόμων με αναπηρία και ορισμένων Σλάβων.

Δείτε το τρέιλερ του Where Hands Touch:

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *