ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παράθυρα στον Πλανήτη μας: 13ο Πανόραμα οικολογικών ταινιών

13th-ecopanorama-001

Από Τετάρτη 30 Νοεμβρίου έως και Σάββατο 3 Δεκεμβρίου λαμβάνει χώρα το 13ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών, που οργανώνει η ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) και φέτος έχει τίτλο «Παράθυρα στον Πλανήτη μας». Στο 4ήμερο θα προβληθούν 18 έργα μεγάλου και μικρού μήκους με επίκαιρη οικολογική θεματολογία. Παράλληλα, ανάμεσα στις προβολές διοργανώνονται και συζητήσεις με καλεσμένους ομιλητές. Οι προβολές των δυο πρώτων ημερών (Τετάρτης και Πέμπτης) γίνονται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ενώ τις επόμενες δυο (Παρασκευή και Σάββατο) στο κτήριο της Ελληνικής Εταιρείας.

Στο φετινό πρόγραμμα προβολών βρίσκουμε και ταινίες που είχαμε ξεχωρίσει στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και είναι μια καλή ευκαιρία να τις γνωρίσει και το αθηναϊκό κοινό, όπως τα συγκλονιστικά Racing Extinction του Λούι Ψυχογιού και Feathering Heights της Δάφνης Τόλη ή το πολύ ενδιαφέρον Φρουροί του Αιγαίου, του Όμηρου Ευαγγελινού.

Πρόγραμμα προβολών (ανά ημέρα):

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός

18:00 This Changes everything (2015)
Naomi Klein, Avi Lewis / ΔΑΝΙΑ, 89΄

Αν συμμορφωνόμασταν με την Κλιματική αλλαγή θα ήταν μια ευκαιρία να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον; 211 ημέρες γυρισμάτων σε 9 χώρες, 5 ηπείρους σε 4 χρόνια. Η ταινία πραγματεύεται τις επικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από τις ιστορίες κοινοτήτων από όλα τα μέρη της γης. Η Naomi Klein χτίζει την πιο αμφισβητήσιμη και ενθουσιώδη αντίληψη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση της κλιματικής αλλαγής και να μετατρέψουμε το αποτυχημένο οικονομικό μας σύστημα, σε κάτι πολύ καλύτερο.

19:30 Racing Extinction, Ραγδαίος αφανισμός (2015)
Louie Psihoyos / Η.Π.Α., 94΄

Επιστήμονες προβλέπουν ότι η ανθρώπινη παρουσία (το αποτύπωμά της) μπορεί μέχρι το τέλος του αιώνα να οδηγήσει στην εξαφάνιση του 50 % των ειδών του πλανήτη. Λένε πως διανύουμε την έκτη μεγάλη περίοδο αφανισμού των δεινοσαύρων. Η εποχή μας αποκαλείται “Ανθρωπόκαινος” ή “εποχή του Ανθρώπου” επειδή η ανθρωπότητα έχει πυροδοτήσει κατακλυσμιαίες αλλαγές στο περιβάλλον και την πανίδα. Μπορεί ο άνθρωπος άραγε να σταματήσει την αλλαγή που έφερε; Η Oceanic Preservation Society, η οργάνωση πίσω από την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Ο Όρμος, επιστρέφει με ένα ρηξικέλευθο ντοκυμαντέρ. Αποστολή του σκηνοθέτη είναι να προβάλει με δεξιοτεχνία και σαφήνεια πώς επηρεάζουμε τον πλανήτη, εμπνέοντας μας παράλληλα να εφαρμόσουμε τις λύσεις που θα διασφαλίσουν έναν εύρωστο κόσμο βιοποικιλότητας για τις επόμενες γενιές.

21:05 Συζήτηση: «Κλιματική Αλλαγή»
(με τον Ι. Ζιώμα, Καθηγητή & Κοσμήτορα Σχολής Χημικών Μηχανικών, Ε.Μ.Π.)

22:00 A different American Dream (2016)
Simon Brook / Η.Π.Α., 84΄

Κάπου στη Β. Ντακότα η εξόρυξη πετρελαίου και οι επακόλουθες περιβαλλοντικές καταστροφές θέτουν σε απόλυτο κίνδυνο τη ζωή, τη γη, την ιστορία και τον πανάρχαιο πολιτισμό της τοπικής κυρίαρχης φυλής των Ινδιάνων. Η πολιτισμική της ταυτότητα και η κληρονομιά της χάνονται καθώς καταστρέφεται η γη των προγόνων τους από την ραγδαία ανάπτυξη που γνωρίζει ο κλάδος της εξόρυξης πετρελαίου στην περιοχή τους. Μπορούν άραγε να σώσουν την γη, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής τους αντιμέτωποι με τις περιβαλλοντικές καταστροφές που προκαλεί η βιομηχανία του πετρελαίου; Καθώς δύο διαφορετικές απόψεις για τον κόσμο αντιμάχονται για το μέλλον της ίδιας γης, αυτό το στοχαστικό και τρυφερό πορτραίτο μιας αρχαίας φυλής θέτει ερωτήματα που μας αγγίζουν όλους. Τι σημαίνει πραγματικά πλούτος; και τι σημαίνει πατρίδα;

Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48 & Μ. Αλεξάνδρου 134-136, 104 35 Κεραμεικός

18:00 Φύλακες του Αιγαίου / Guardians of the Aegean (2016)
Όμηρος Ευαγγελινός / ΕΛΛΑΔΑ, 87΄

Η πενταετής Οδύσσεια του κινηματογραφιστή Όμηρου Ευαγγελινού, καθώς ταξιδεύει με ένα παλιό ψαροκάικο στα νησιά των Κυκλάδων για να ερευνήσει το θέμα της υπεραλίευσης και στον αγώνα επιβίωσης των ψαράδων στις ακτές του Αιγαίου. Καταγράφει μια κατάσταση αναρχίας και χάους όπου οι καθημερινές παράνομες πειρατικές τακτικές όπως η χρήση δυναμίτη και μεγάλης κλίμακας αλιεία, έχουν επιφέρει δραματικά αποτελέσματα στα ιχθυοαποθέματα. Καθ’ οδόν μαθαίνει για ένα σχέδιο προστασίας που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Πιέρ Ιβ Κουστώ και καταλήγει στην Σαντορίνη, όπου παρακολουθεί τις προσπάθειες του τελευταίου να ενώσει ντόπιους ψαράδες, επιστήμονες και πολιτικούς, με σκοπό τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής. Τέτοιες πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος που γεννιούνται από τους άμεσα εμπλεκόμενους είναι ελάχιστες παγκοσμίως….

19:30 Συζήτηση: «Θάλασσα & υπεραλίευση»
(με τον Π. Παφίλη, Καθηγητή Ζωικής Ποικιλότητας Ε.Κ.Π.Α.)

20:00 The Archipelago (2015)
Benjamin Huguet / ΒΡΕΤΑΝΙΑ, 41΄

Στα νησιά Φερόε, με την άγρια ομορφιά και τις άγριες εναλλαγές του καιρού, στο Β. Ατλαντικό, οι ντόπιοι επιβιώνουν χάρις στους φυσικούς πόρους που τους περιβάλλουν. Πιστοί στα ήθη και έθιμά τους εδώ και αιώνες, οι σύγχρονοι κάτοικοι των νησιών συνεχίζουν να κυνηγούν μαυροδέλφινα. Αυτή η μη εμπορική αλλά αμφιλεγόμενη πρακτική βρίσκεται εδώ και χρόνια στο μικροσκόπιο των Δυτικών κοινωνιών και τώρα η διεθνής ΜΚΟ Sea Shepherd ανακοινώνει τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα εκστρατεία εναντίον της. Η σύγκρουση των δύο αυτών αντίθετων οικολογικών οραμάτων θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει μια για πάντα την εικόνα του αρχιπελάγους.

20:45 Στην άκρη του Αιγαίου – Καστελόριζο / On the edge of the Aegean- Kastelorizo (2015)
Άγγελος Κοβότσος, Ειρήνη Σαρίογλου / ΕΛΛΑΔΑ, 50΄

Ένα ιστορικό ντοκυμαντέρ – αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελόριζου, της αρχαίας Μεγίστης, που αποτυπώνει τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα μέχρι σήμερα. Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελοριζιών. Μέσα από μαρτυρίες και αφηγήσεις καταγράφεται η δύσκολη πορεία των κατοίκων του Καστελόριζου. Από την πλήρη ακμή του νησιού στα τέλη του 19ου αιώνα, στις κακουχίες και τα δεινά των πολέμων, στην ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα (1948), μέχρι την τελική αναγέννηση.

Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου
Κτήριο Ελληνικής Εταιρείας
Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα

18:00 «Μονοπάτια Πολιτισμού» στην Αίγινα (2015)
ΕΛΛΕΤ, Χριστοφορος Γεωργούτσος / ΕΛΛΑΔΑ, 7΄

Μια διαδρομή στα υπέροχα μονοπάτια της Αίγινας. Η ταινία γυρίστηκε στα πλαίσια των εγκαινίων των πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ που ολοκληρώθηκε με ένα πανηγύρι στον αρχαίο ελαιώνα του νησιού!

18:10 Το καραβάνι των σπόρων (2015) (απόσπασμα της ταινίας)
Ομάδα Πελίτι / ΕΛΛΑΔΑ, 75΄

Μια ενθουσιώδης πομπή ανθρώπων ξεκινά από την Ελλάδα και διασχίζει την Ευρώπη για να μεταδώσει το μήνυμα της διάσωσης των γηγενών σπόρων. Μέσα από την ανταλλαγή και την επαφή τους στο μεγάλο αυτό ταξίδι, ο θεατής ανακαλύπτει την σημασία της διάσωσης των σπόρων όχι μόνο ως μέσο σίτισης και επιβίωσης αλλά και ως παράγοντα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.

19:30 Συζήτηση: «Σπόροι»
(με την Β. Κανελλοπούλου, μέλος της ομάδας Πελίτι)

20:00 Ανεμοδαρμένες Πτήσεις / Feathering Heights (2015)
Δάφνη Τόλη / ΕΛΛΑΔΑ, 42΄

Χειμώνας στο Δέλτα του Έβρου- Χιλιάδες υδρόβια πουλιά κατακλύζουν τον υγρότοπο. Μαζί τους τα 30 εναπομείναντα ζευγάρια νανόχηνας τα οποία διεκδικούν τον δικό τους χώρο επιβίωσης. Κυνηγοί, παρατηρητές πουλιών, φύλακες αλλά και λαθροθήρες. Ένα οδοιπορικό συνύπαρξης πουλιών και ανθρώπων στους υγροτόπους της Βόρειας Ελλάδας.

20:45 1000 Μίλια, 1000 Miles (2015)
Γιάννης Βαλτής / ΕΛΛΑΔΑ, 33΄

Η Πένυ και ο Τζορτζ ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον Μάρτιο του 2005. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να διανύσουν τα 1000 μίλια. Μέχρι το 2014, η Πένυ και ο Τζορτζ έκαναν συνολικά 4 μεγάλα ταξίδια διασχίζοντας τουλάχιστον 3.000 μίλια μέσα από την άγρια ελληνική φύση που συρρικνώνεται διαρκώς…

21:20 Ο ασκός του Αιόλου (2016)
Nasim Alatras / ΕΛΛΑΔΑ, 83΄

Η παρουσία πολυάριθμων ανεμογεννητριών που φυτεύονται αλόγιστα στο όνομα της “Πράσινης ενέργειας” σε ανεκτίμητες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αποτέλεσε το έναυσμα για μια έρευνα που κράτησε σχεδόν δυόμισι χρόνια. Ο κύριος στόχος του ντοκυμαντέρ είναι να φέρει στην επιφάνεια τις πραγματικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της εφαρμογής αυτής της πολιτικής και τις «παρενέργειες» των αποκαλούμενων «στρατηγικών επενδύσεων» που επιδοτούνται αδρά.

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου
Κτήριο Ελληνικής Εταιρείας
Τριπόδων 28, 105 58 Πλάκα

18:00 Σαμοθράκη (2015)
Αγγελική Αριστομενοπούλου / ΕΛΛΑΔΑ, ΓΑΛΛΙΑ, 25΄

Η σκηνοθέτης Αγγελική Αριστομενοπούλου καταγράφει τους ανθρώπους, τα μνημεία και τα τοπία της Σαμοθράκης, ενός νησιού ελάχιστα γνωστού, αλλά συνδεδεμένου με ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα τέχνης παγκοσμίως. Μια παραγωγή του Κώστα Γαβρά σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique.

18:25 Egaleo City (2016)
Ομάδα Locus Athens / ΕΛΛΑΔΑ, 7΄

Μια ανεπανάληπτη εμπειρία για την μάθηση μέσα από την τέχνη… Η ομάδα Locus Athens και οι μαθητές του Λυκείου Αιγάλεω καταγράφουν τη δουλειά τους και μας δείχνουν πώς η μάθηση μπορεί να γίνει μια μοναδική εμπειρία.

18:35 Plastic Paradise (2014)
Angela Sun / Η.Π.Α., 57΄

Το Midway Atoll, ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της γης, έχει μετατραπεί σε σημείο μηδέν για την χωματερή σκουπιδιών του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκεντρώνοντας πλαστικά από τρεις μακρινές ηπείρους. Επιστήμονες, ερευνητές και εθελοντές ρίχνουν φως στα αποτελέσματα της χρήσης των πλαστικών και αποκαλύπτουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο ύπουλο απ’ ότι νομίζουμε.

19:35 Σίκινος, Πλαστική Σακούλα (2015)
ΕΛΛΕΤ & Δήμος Σικίνου / ΕΛΛΑΔΑ, 3΄

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου της Σικίνου γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές για την προώθηση της πάνινης τσάντας στο νησί τους. Ένα μάθημα για όλους μας…

19:40 Συζήτηση: «Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τη μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας – πρωτοβουλίες προώθησης της πάνινης τσάντας»
(με τον Δρ. Φ. Κυρκίτσο, Πρόεδρο Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης)

20:10 Ο Τερματισμός (2016)
Ελιάνα Αμπραβανέλ / ΕΛΛΑΔΑ, 70΄

Διασχίζοντας την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, το νέο αυτό «συναθλητικό» ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν. Ο Ιδομενέας, ο Αντώνης και ο Στέλιος μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο.

21:20 The day the sun fell / Όταν ο ήλιος έπεσε από τον ουρανό (2016)
Aya Domenig / ΕΛΒΕΤΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, 78΄

Η Ελβετογιαπωνέζα σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ, εγγονή ενός γιατρού που είχε βάρδια στο νοσοκομείο όταν έπεσε η βόμβα στη Χιροσίμα το 1945, επιχειρεί να προσεγγίσει εκείνη την εμπειρία του ήδη νεκρού παππού της, ακολουθώντας τα ίχνη ενός άλλου γιατρού και κάποιων πρώην νοσοκόμων που βίωσαν κάποτε την ίδια εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες: www.ellet.gr

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *