ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Οδηγός Οικογενειακής Επιβίωσης

2popcorn

Μπόλικες δόσεις από ένα σινεμά μιας άλλης εποχής (όπως εκείνο που εκπροσωπούσαν ταινίες σαν το Parent Trap) κουβαλά ο εκ Γαλλίας ερχόμενος Οδηγός Οικογενειακής Επιβίωσης. Επτά παιδιά, ετεροθαλή αδέλφια και ξαδέλφια, έχοντας βαρεθεί την κατάσταση που έχουν φτιάξει για αυτά οι διαλυμένες τους οικογένειες, αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να πιάσουν το δικό τους σπίτι, αναγκάζοντας τους γονείς τους να αλλάξουν το πρόγραμμά τους.

odigos-epibiosis

Το παιδικό σχέδιο βρίσκεται στο επίκεντρο σε μια ταινία που αποτελεί ως έναν βαθμό μια φρέσκια ιδέα που έρχεται να σχολιάσει τόσο τη σύγχρονη δομή της οικογένειας, όσο και την πολυπολιτισμική κοινωνία της Γαλλίας. Στον «Οδηγό Οικογενειακής Επιβίωσης» χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Κυριολεκτικά! Χρειάζεται αρκετή ώρα μέχρι να καταλάβει ο θεατής ποιος είναι ο γονιός ποιανού, ωστόσο αυτό αποτελεί κομμάτι της γοητείας της ταινίας. Και τα πιτσιρίκια είναι τόσο χαριτωμένα, ώστε κλέβουν την παράσταση από τους ενήλικες συμπρωταγωνιστές τους (ειδικά ο μικρός Γκαμπριέλ).

Γρήγορα, ωστόσο, εξαντλείται η έξυπνη κεντρική ιδέα. Αυτό που ακολουθεί είναι ερωτικά μπερδέματα χωρίς πρωτοτυπία, παιδιά και ενηλίκους να μπλέκονται σε μπελάδες που έχουμε ξαναδεί επί της οθόνης και μία ταινία που καταλήγει να κουράζει και να μην πηγαίνει πουθενά.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *