ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κάθε μέρα σινεμά: κινηματογραφικά νέα από τους Cinεπιβάτες και το sevenart

Κάθε Τρίτη το sevenart και οι Cinεπιβάτες φέρνουν τα κινηματογραφικά νέα της εβδομάδας.

Αυτή την εβδομάδα μαθαίνουμε τα νέα της Λουκίας Ρικάκη, ο Κέβιν Σπέισι στην Επίδαυρο, νέες διακρίσεις για το εξαιρετικό Casus Belli του Γιώργου Ζώη, το Attenberg βρίσκει διανομή στις ΗΠΑ, ο Γούντι Άλεν γυρίζει την Ευρώπη, το Χόλιγουντ ανακαλύπτει τα παραμύθια, ο σπουδαίος Σίντνεϊ Λιούμετ πέθανε…

«Έφυγε» ο σπουδαίος Σίντνεϊ Λιούμετ

Σκηνοθέτης «ερμηνειών» και σπουδαίων ταινιών, ο Σίντνεϊ Λιούμετ -ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς του- «έφυγε» σε ηλικία 86 ετών από λέμφωμα. Σε ταινίες, που πλέον έχουν γίνει κλασικές, όπως οι 12 Ένορκοι, Σκυλίσια Μέρα, Το Δίκτυο, Η Ετυμηγορία, Σέρπικο, εξερευνά τα ζητήματα της αδικίας και της διαφθοράς. Οι ταινίες του είχαν προταθεί 50 (!) φορές για Όσκαρ σε διάφορες κατηγορίες και μάλιστα ερμηνείες ηθοποιών σε ταινίες του έφτασαν να είναι υποψήφιες για το χρυσό αγαλματάκι συνολικά 17 φορές. Ο ίδιος τιμήθηκε το 2005 με Όσκαρ για τη συνολική του προσφορά στο σινεμά. Η τελευταία του ταινία ήταν το πολύ καλό ψυχολογικό δράμα Πριν ο διάβολος καταλάβει ότι πέθανες με πρωταγωνιστές τους Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Ίθαν Χωκ (το 2007).

Ταινιόραμα στο Άστυ… δύο μηνών!

Ο κινηματογράφος Άστυ και η AMA Films πιστοί στο ετήσιο Ταινιόραμα που πραγματοποιούν όλα αυτά τα χρόνια, δίνουν την ευκαιρία στους φανατικούς, τους λάτρεις του κινηματογράφου, τους ακραιφνείς σινεφίλ δηλαδή, να παρακολουθήσουν δεκάδες ταινίες του παλιού και σύγχρονου σινεμά. Ταινίες των Όρσον Γουέλς, Αμπάς Κιαροστάμι, Πιερ Πάολο Παζολίνι, Ναγκίσα Οσίμα και Τσαν-Γουκ Παρκ, Λουί Μπουνιουέλ και Μικελάντζελο Αντονιόνι, Μάικ Λι, Aτόμ Εγκογιάν, Γιασουχίρο Όζου και Ακίρα Κουροσάβα, όπως και ξεχασμένα, λησμονημένα αριστουργήματα θα προβληθούν σε δυο γεμάτους μήνες.

168 ταινίες σε 8 εβδομάδες, 3 διαφορετικές ταινίες κάθε μέρα με 1 εισιτήριο, από τις 19 Μαΐου έως τις 13 Ιουλίου 2011, θα προβληθούν στο Άστυ γιορτάζοντας τα 20 χρόνια AMA Films. Το φετινό Ταινιόραμα αφιερώνεται από τους διοργανωτές σε έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο του κινηματογράφου, τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο. Μες στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και το πλήρες πρόγραμα προβολών.

Ο Κέβιν Σπέισι στην Επίδαυρο

Τον Κέβιν Σπέισι τον λατρέψαμε μέσα από τις ταινίες του. Ο ίδιος βέβαια προτίμησε τελικά το θέατρο. Με αυτή την ιδιότητα (του θεατράνθρωπου) έρχεται και στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, για να ερμηνεύσει τον Ριχάρδο τον Γ’ σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες. Πού αλλού; Στην Επίδαυρο, φυσικά.

Τα νέα της Λουκίας Ρικάκη

Από το μέτωπο της σκηνοθέτριας Λουκίας Ρικάκη υπάρχουν νέα. Καταρχάς, συνεχίζει να δουλεύει το ντοκιμαντέρ της για το ιστορικό νοσοκομείο Σωτηρία, ένα πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2010. Μάλιστα, στην Αθήνα και το νοσοκομείο Σωτηρία μεταφέρεται η 3η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για θέματα υγείας. Θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 11 Σεπτεμβρίου του 2011 και σου θυμίζω ότι οι δυο προηγούμενες διοργανώσεις είχαν πραγματοποιηθεί στον (ιατρικό) νησί της Κω. Φαίνεται ότι η αλλαγή Δημαρχίας στο νησί έφερε και αναταράξεις στα πολιτιστικά του. Η Ρικάκη, επίσης, βάζει μπροστά και τη νέα της ταινία μυθοπλασίας, Εσύ ο καθρέφτης μου. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με αυτήν, ανάτρεξε εδώ. Τέλος, αναμένονται νεότερα και για τη φετινή -11η- διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ecofilms της Ρόδου. Αν και στο σάιτ του φεστιβάλ έχει αναρτηθεί η ημερομηνία 21 με 26 Ιουνίου 2011, εντούτοις ακόμη δεν έχει σταλεί επίσημη ανακοίνωση όπως γινόταν κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό.

Χόλιγουντ και παραμύθια

Το Χόλιγουντ ανακάλυψε τα παραμύθια: Μετά τις διασκευές/επαναναγνώσεις της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων (από τον Τιμ Μπάρτον) και της Κοκκινοσκουφίτσας (που βγαίνει στις αίθουσες μέσα στον Απρίλιο), πλήθος ηρώων και κακών των παραμυθιών θα βγουν από τις σελίδες των βιβλίων για να κατακλύσουν τη μεγάλη οθόνη. Ήδη ετοιμάζονται διάφορες βερσιόν της Χιονάτης: Η μία θέλει την Τζούλια Ρόμπερτς στο ρόλο της κακιάς βασίλισσας, ενώ στη Χιονάτη και ο Κυνηγός ο Χιού Τζάκμαν αναλαμβάνει ρόλο κυνηγού μετά την αποχώρηση του Βίγκο Μόρτενσεν. Κατά τα άλλα, ο Μπράιαν Σίνγκερ ετοιμάζει μια εκδοχή του Τζακ και η Φασολιά, με πρωταγωνιστές τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Μπιλ Ναΐ, ο Τιμ Μπάρτον «φλερτάρει» με μια πιο σκοτεινή εκδοχή της Ωραίας Κοιμωμένης, ενώ ο Σαμ Ράιμι επιστρέφει στο Οζ, ακολουθώντας τα ίχνη του Μάγου της μαγικής χώρας με «βοηθούς» τους Τζέιμς Φράνκο και Μίλα Κούνις.

Ελληνικό το 1ο βραβείο στο Χονγκ Κονγκ

Το ελληνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ Shoot it συμμετείχε στο International Mobile Film Awards του Hong Kong, μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στον κόσμο για το ψηφιακό σινεμά και το mobile screening. Εκεί, το Thumbnail (δες το εδώ) του Γιώργου Κουβαρά απέσπασε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Μυθοπλασίας και ήρθε 2ο στη γενική κατάταξη. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2011 και το Φεστιβάλ Shoot it, ήταν ένα από τα, μόλις, 10 επιλεγμένα φεστιβάλ ταινιών κινητού τηλεφώνου, που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Handmade Cinema από τον Άγγελο Φραντζή

Μέσα στο Δάσος της τελευταίας του ταινίας, μάς ξεναγεί ο Άγγελος Φραντζής. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την ταινία στον Μικρόκοσμο, την Τρίτη 10 Μαΐου στις 21:00 το βράδυ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ποτό στο φουαγιέ του κινηματογράφου με θέμα «Handmade Cinema», με αφορμή ένα εργαστήριο που ετοιμάζει ο Άγγελος Φρατζής και οι συνεργάτες του στο Μικρό Πολυτεχνείο για το πώς μπορεί να κάνει κάποιος σινεμά χωρίς χρήματα, χρησιμοποιώντας μόνο έναν υπολογιστή και μια κάμερα, μια φωτογραφική μηχανή ή ένα κινητό τηλέφωνο. Περισσότερες πληροφορίες στο 210 3243306.

Άλλο ένα βραβείο στο Casus Belli

Μετά από πολλά χρόνια, μια ελληνική ταινία μικρού μήκους απέσπασε τον Χρυσό Ίππο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 19ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών της Λάρισας, που διεξήχθη από τις 28 έως τις 31 Μαρτίου στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης (καλλιτεχνική διευθύντρια είναι η σκηνοθέτρια Στέλλα Μπελέση). Πρόκειται για το Casus Belli του Γιώργου Ζώη, που έχει εδώ και καιρό μια επιτυχημένη πορεία σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Στα υπόλοιπα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, τον Αργυρό Ίππο κέρδισε το φιλμ Κίνγιο του ΄Εντμουντ Γέο (Ιαπωνία/ Μαλαισία) και τιμητικές διακρίσεις Τα σχέδια της Σεσίλια της Μπελέν Γκομέζ Σανζ (Ισπανία), το Διπλό παιχνίδι της Μπογκντάνα Βέρα Λόρενζ (Γερμανία) και Το κορίτσι και ο κυνηγός της Γιαντβίγκα Κοβάλσκα (Ελβετία).

Στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό Τμήμα, τον Χρυσό Ίππο κέρδισε η ταινία Το απίστευτο ταξίδι της Μάργκο του Μαρκ-Ετιέν Σβαρτς (Γαλλία), τον Αργυρό Ίππο Η τάξη των πραγμάτων των Σεζάρ και Χοσέ Εστεμπάν Αλέντα (Ισπανία) και τιμητικές διακρίσεις οι ταινίες Η ίδια παλιά ιστορία του Χοσέ Λουίς Μοντεσίνος (Ισπανία), Η Ζιλί και οι έρωτές της της Φανί Ζαν Νοέλ (Γαλλία) και Καιρός για σφαίρες του Ερβέ Γιακούμποβιτς (Γαλλία/ Ιράκ/ Κουρδιστάν). Χρυσός Ίππος Συνολικής Προσφοράς απονεμήθηκε στον Λαρισαίο σεναριογράφο και συγγραφέα βιβλίων για τον κινηματογράφο Στάθη Βαλούκο.

Σου θυμίζω ό,τι από το συγκεκριμένο Φεστιβάλ έχουν περάσει γνωστά ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως οι Πατρίς Λεκόντ, Ντούσαν Μακαβέγιεφ και Τίτο Μπρας.

To Attenberg βρίσκει διανομή και στις Η.Π.Α.

Διανομή στις αμερικανικές αίθουσες εξασφάλισε το Attenberg της Αθηνάς Τσαγγάρη, καθώς τα δικαιώματα της ταινίας για την αμερικανική αγορά απέκτησε η Strand Releasing, μια από τις μεγαλύτερες art house εταιρίες διανομής στον κινηματογραφικό χώρο. Η ταινία, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία (ήταν sold out και οι δυο προβολές) στο φετινό 40ο Φεστιβάλ New Directors/New Films, το οποίο συνδιοργανώνεται από το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης και το Film Society του Λίνκολν Σέντερ.

Μετά New Directors/New Films το Attenberg συνεχίζει στο Φεστιβάλ BAFICI στην Αργεντινή (προβάλλεται στο Διαγωνιστικό Τμήμα).

Το Attenberg έχει εξασφαλίσει, μέχρι στιγμής, διανομή σε 19 χώρες ανά τον κόσμο. Πρόσφατα, και στο Μεξικό με την εταιρία Mantarraya Films, εταιρία παραγωγής και διανομής των ταινιών του Κάρλος Ρεϊγάδας.

Νέα από τον κόσμο

Ξανά σε ταινία του Γούντι Άλεν (μετά το Vicky Cristina Barcelona) θα πρωταγωνιστήσει η Πενέλοπε Κρουζ. Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός σκηνοθέτης έχει πάρει σβάρνα την Ευρώπη. Μετά τη γαλλική πρωτεύουσα (που «πρωταγωνιστεί» στο Μεσάνυχτα στο Παρίσι το οποίο ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ των Καννών), σειρά έχει η Ρώμη. Γούντι μήπως επόμενη στη λίστα σου είναι η Αθήνα;

Σον Πεν και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ φλερτάρουν με το ρόλο του Γιάννη Αγιάννη στην κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ, που έχει βασιστεί στο έργο του Βίκτορ Ουγκό “Οι Άθλιοι”. Την τελευταία φορά τον ρόλο αυτό «κρατούσε» ο Λίαμ Νίσον (αλλά ποιος θέλει να το θυμάται αυτό;).

Τη λίστα με τους πιο πλούσιους «φανταστικούς» χαρακτήρες δημοσίευσε το Forbes. Ανάμεσα τους και μερικοί κινηματογραφικοί: Ο Γκόρντον Γκέκο του Wall Street, οι -το πρωί εκατομμυριούχοι το βράδυ εκδικητές του εγκλήματος- Τόνι Σταρκ (Iron Man) και Μπρους Γουέιν (Μπάτμαν) και ο Κάρλαϊλ Κάλεν (Twilight).

Με Χρυσό Φοίνικα Συνολικής Προσφοράς θα τιμηθεί ο Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι (Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι, Ο Κομφορμίστας, 1900, Τσάι στη Σαχάρα, Ο Μικρός Βούδας, Τελευταίος Αυτοκράτορας) στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών. Το βραβείο αυτό δίνεται στους δημιουργούς που δεν είχαν κερδίσει Χρυσό Φοίνικα με τις ταινίες τους (αλλά το άξιζαν, για να λέμε και την αλήθεια). Να σου θυμίσω ότι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, και του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα ο Εμίρ Κουστουρίτσα.

Στα πεταχτά…

– Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα το νέο Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Πολυεθνικό πλέον, μια και διαθέτει τον Δανό Χένινγκ Κάμρε και τη Γαλλίδα Ελίζ Ζαλαντό, κατέληξε ότι δεν έχει ρευστό στο ταμείο του. Να του θυμίσω επίσης ότι δεν έχει και γενικό διευθυντή ακόμη. Ενώ και ο Υπουργός Πολιτισμού, ο Παύλος Γερουλάνος, του θύμισε ότι του χρωστά 1 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία και θα του τα δώσει μέχρι το τέλος Απριλίου (προσωπικά, με τόσα ψέματα που έχει πει, δεν τον πιστεύω). Του υποσχέθηκε, μάλιστα, και 500 χιλιάδες ευρώ για νέες παραγωγές (καλά δώσε πρώτα τα άλλα, και αυτά τα ψίχουλα για τους καφέδες του συνεργείου τα δίνεις πιο μετά).

– Συμμετέχοντας στα 20 χρόνια της ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) η Nutopia προσφέρει τα έσοδα των εισιτηρίων από δύο προβολές της για να γίνει η ζωή κάποιων παιδιών καλύτερη: Της “Πανικούπολης” την Πέμπτη 14/4 στις 17:10 στο Τιτάνια (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους) και του “Potiche”, τη Μ. Δευτέρα 18/4 στις 22:30 στην Έλλη (Ακαδημίας 64).

– Η έκθεση Μεγάλη Καραμέλα του Β΄ Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, από 13 έως 20 Απριλίου και από 26 Απριλίου έως 11 Μαΐου 2011. Εκθέτουν video και γλυπτά οι φοιτητές Φάνης Δαλέζιος, Κορίνα Κασσιανού, Γιάννης Κόκκαλης, Μαριάννα Κολύρη, Γεωρία Λαλέ, Βαγγέλης Μακρόπουλος, Ηρώ Μανδηλαρά, Νικολίνα Μπαϊρακτάρη, Νίκος Παπαδόπουλος, Ηλίας Σιψάς, Γιώργος Συριόπουλος, Κωστής Σωτηρίου, Ερατώ Ταγαρίδη, Κρυσταλλία Τοπαλίδου, Ηλίας Τσακμάκης και Αθανασία Χατζηγιαννάκη.

– Τρεις εβδομάδες μετά τη συμμετοχή της στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η ταινία Οι μικροί άλλοι του Νίκου Δροσάκη βρίσκει το δρόμο της προς τις αίθουσες. Από τις 7 Απριλίου καθημερινά, στις 5 το απόγευμα αλλά και σε προγραμματισμένες κλειστές προβολές για τα σχολεία (10-12 π.μ), προβάλλεται στο Τριανόν.

– Σε μέιλ που μου στάλθηκε, τονίζεται η άμεση ανάγκη να «σωθεί» ο κινηματογράφος Ατλαντίς, που βρίσκεται στην περιοχή της Δάφνης. Πρόσφατα ανακαινισμένος και με δυο αίθουσες, τον τρώει η μαρμάγκα από τη στιγμή που άνοιξε ο πολυκινηματογράφος Village στον Άγιο Δημήτριο. Μάλιστα, ο κινηματογράφος Ατλαντίς έχει βάλει την εξής προσφορά: Κάθε Τετάρτη βλέπεις ταινία μόνο με 4 ευρώ.

– Στο νέο χώρο Exile Room στο Μοναστηράκι, όπου στεγάζεται και η εταιρεία Exile Films της παραγωγού Βάλερυ Κοντάκος και της κριτικού κινηματογράφου Δέσποινας Παυλάκη, διοργανώνονται βραδιές ντοκιμαντέρ, με δωρεάν είσοδο, από τις 7 Απριλίου έως τις 16 Ιουνίου. Τις ταινίες τις επιλέγει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

– Έως τις 9 Μαΐου θα διαρκέσει η έκθεση φωτογραφίας του Πατρίκ Οφόβρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, όπου απεικονίζονται μεγάλες προσωπικότητες του Φεστιβάλ των Καννών. Μερικά παραδείγματα είναι οι Σαντρίν Μπονέρ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ζαν Πολ Μπελμοντό, Μπερτράν Ταβερνιέ.

– Για το τέλος σου άφησα σίγουρες συνεργασίες και ανεπιβεβαίωτους χωρισμούς. Μια και Σπέντζος Φιλμς και Seven Films ανακοίνωσαν ότι «ενώνουν τις δυνάμεις τους στη διανομή – εκμετάλλευση των ταινιών τους». Κάτι που σημαίνει ότι οι ισχυροί τίτλοι ταινιών των δυο εταιρειών (όπως η “Μελαγχολία” του Τρίερ) θα έχουν μια καλύτερη τύχη (;). Ενώ, έντονα ακούγεται τις τελευταίες μέρες ότι -σχετικά- νέος (περίπου αντίστοιχος του παραπάνω) σχηματισμός εταιρειών και προσώπων της διανομής οδεύει προς το διαζύγιο. Επειδή, όμως, τίποτε το επίσημο ακόμη, θα επανέλθω.

Επιμέλεια: Νέστορας Πουλάκος
& Cinepivates

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *