Uncategorized

Τα soundtracks που αγαπήσαμε…

Κάθε ταινία αφήνει το στίγμα της, τόσο με την υπόθεση, την πλοκή, την σκηνοθεσία, τη φωτογραφία, ενίοτε τα κοστούμια ή το μακιγιάζ, οσο ομως και  με την μουσική της επένδυση.

Πολλές φορές ταινίες ξεχώρισαν περισσότερο για την μουσική τους, παρά για το σύνολό τους.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το μοναδικό μουσικό θέμα της ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο, «Pulp Fiction», που δεν είναι άλλο από τη γνωστή μας «Μισιρλού» σε μία πιο cult εκδοχή. Το τραγούδι διασκευάστηκε από τον surf κιθαρίστα Ντικ Ντέιλ (Dick Dale) στη δεκαετία του ’60, όταν κάποιος απ’ το κοινό του τον ρώτησε αν μπορούσε να παίξει ένα ολόκληρο τραγούδι πάνω σε μια μόνο χορδή της κιθάρας. Το 1994 η «Μισιρλού» στη βερσιόν του Ντέιλ έγινε ξανά επιτυχία, καθώς ακούστηκε στο σάουντρακ της ταινίας του Ταραντίνο.

Pulp Fiction theme



Μία από τις πιο συγκλονιστικές μουσικές επενδύσεις ταινίας είναι το soundtrack της ταινίας του Wong Kar Wai, 2046. Από τα κομμάτια ξεχωρίζουν το ομότιτλο θέμα καθώς και το «Polonaise», ενώ το άλλο τραγούδι που επαναλαμβάνεται μέσα στο φίλμ είναι το «Siboney», το οποίο βρίσκεται μέσα στο soundtrack τόσο στην instrumental του εκδοχή όσο και σε αυτήν με τα φωνητικά της Connie Francis. 

 2046 main theme


Ενας από τους καλύτερους μουσικούς ο Hans Zimmer υπογράφει για το «Black Hawk Down», μία από τις πιο προτότυπες μουσικές των τελευταίων ετών. Το κομμάτι «Hunger» με την κρυστάλλινη φωνή του Baaba Maal με έθνικ αποχρώσεις και κρουστά, ηλεκρικές κιθάρες να ολοκληρώνουν την εντυπωσιακή εισαγωγή. Ο Zimmer χρησιμοποιει τη φωνή του Μaal και στα κομμάτια Still και Of the Earth.

Το δημιουργικό και συνάμα γοητευτικό ανακάτεμα των ήχων συνεχίζεται στα Vale of Plenty και Chant.

Hunger (Black Hawk Down)

Γλυκό, νοσταλγικό, ρομαντικό και αισιόδοξο το μουσικό «ένδυμα» της ταινίας «Αμελί» σε σύνθεση του Yann Tiersen. Η μουσική του  είναι απαλή, αιθέρια σχεδόν νωχελική και μοιάζει πάρα πολύ στην ηρωίδα της ταινίας. Το μινιμαλιστικό και συνάμα μελωδικό του ύφος ταξιδεύει τον θεατή στο χώρο που εκτυλίσσεται η ιστορία της Αμελί.

La valse d’ Amelie

Ενα εκπληκτικό τραγούδι με τίτλο «Sacrifice» με ερμηνευτές την  Lisa Gerrard και τον Pieter Bourke ακούγεται στην ταινία «The Insider» με τον Αλ Πατσίνο και τον Ράσελ Κρόου. Φυσικά το The Insider δεν είναι η μόνη ταινία που έχει προσφέρει την φωνή της η Lisa Gerrard. Ανάμεσα στα έργα που έντυσε μουσικά, μόνη της ή σε συνεργασία με άλλους, είναι: Gladiator, Heat, Ali, Whale Rider, Black Hawk Down, Mission Impossible 2, Layer Cake, Insider, Nadro, Tears of the Sun, Constantine, και El Nino de la Luna.

Lisa Gerrard & Pieter Bourke Sacrifice (The Insider)

Μάλιστα ήταν υποψήφια για την Χρυσή Σφαίρα με το Ali και το Insider, υποψήφια για Grammy και Oscar καθώς επίσης της απονεμήθηκε η Χρυσή Σφαίρα για το Gladiator, και κέρδισε 4 διεθνή βραβεία για το Whale Rider.

Δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε τις εξαιρετικές διασκευές γνωστών τραγουδιών που ακούστηκαν στην ταινία του Μπαζ Λούρμαν «Μουλέν Ρουζ». «Your Song» του Ελτον Τζον, «Nature Boy» τον Nat King Cole, το «The show must go on» των Queen, η tango εκδοχή του «Roxanne» του Sting και το ποτ πουρί της σκηνής του ελέφαντα, με την Νικόλ Κίντμαν και τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ να δίνουν ρεσιτάλ σε έναν συνδυασμό τραγουδιών όπως, τα «I was made for loving you» των Kiss, «I will always love you» της Γουίτνι Χιούστον (το οποίο επίσης ακούγεται στην ταινία «Ο σωματοφύλακας»),  «In the name of Love» των U2 κλπ.

Τέλος, ανάμεσα στα αγαπημένα μου ακούσματα μέσα σε ταινίες είναι το «Requiem for a dream» του Κλιντ Μάνσελ από την ομώνυμη ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι,  το «Llorando» από τη φωνή της Rosa del Rio που ακούγεται στην ταινία «Οδός Μαλχόλαντ» του Ντέιβιντ Λιντς, το γνωστό τραγούδι της Νάνσι Σινάτρα «Bang Bang» στην ταινία του Ταραντίνο «Kill Bill», καθώς και το εκπληκτικό θέμα του «Τελευταίου των Μοϊκανών».

Συνεχίζεται…

Σατίν

cinepivates

Συντακτική ομάδα

2 σκέψεις σχετικά με το “Τα soundtracks που αγαπήσαμε…

  • Ποια να αναφέρεις και ποια να αφήσεις εδώ πέρα…
    Ωραίο θέμα έφτιαξες!!

    Απλά να σημειώσω το εξαιρετικό theme του Lust, Caution και το φετινό οσκαρικό Crazy Heart

    Τάιλερ

    Σχολιάστε
  • ΩΩΩΩΩ!!! Και η μουσικη του Elizabeth I. και του Jude the obscure.και του Donnie Darko.και του Αλεξάντρ Ντεσπλά για το Τζουλι και Τζούλια! Ωραιο αφιέρωμα!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *