Αφιερώματα

10 χαρακτηριστικά που θα βρεις σχεδόν σε κάθε ταινία του Tim Burton

Tim Burton. Έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς ως gothic σκηνοθέτης.  Αιτία ο σκοτεινός φωτισμός, το αρκετά λευκό μακιγιάζ των πρωταγωνιστών, τα μαύρα μάτια -μεταξύ άλλων. Παρά τη μακάβρια ατμόσφαιρα που περιβάλλει τις ταινίες του, αυτές πάντα προασπίζονται ένα ιδανικό. Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τον Τιμ Μπάρτον έναν από τους σκηνοθέτες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην έβδομη τέχνη και τις ταινίες του κατάλληλες τόσο για παιδιά, όσο και για ενηλίκους.

Βλέποντας τη φιλμογραφία του Τιμ Μπάρον, μπορούμε  να εντοπίσουμε και κάποιες ομοιότητες, τεχνικές και αισθητικές.

 10) Τα flashback

Ο καλύτερος τρόπος για να αφηγηθείς το παρελθόν του ήρωα και να εξηγήσεις το λόγο που συμπεριφέρεται έτσι είναι το flashback. Συνηθισμένη κινηματογραφική τεχνική που παρεμβάλλεται στην κανονική ροή της πλοκής, για να προσθέσει στοιχεία στην ταινία. Την τεχνική αυτή την έχει χρησιμοποιήσει ο σκηνοθέτης σε αρκετές ταινίες -αρκεί να θυμηθούμε τον Sweeney Todd όταν αναπολεί την οικογένεια που ο δικαστής του έκλεψε ή τον Willy με τις …«άγλυκες» αναμνήσεις του.

9) Ίδιοι ηθοποιοί

 Johnny Depp, Helena Bonham Carter και Jeffrey Jones είναι κάποιοι από τους ηθοποιούς που περιμένεις να δεις σε μια ταινία του Burton.

 8) Ο πονηρός χαρακτήρας

Στις περισσότερες ταινίες του Burton υπάρχει ένας χαρακτήρας που σκέφτεται πονηρά εις βάρος του πρωταγωνιστή. Βέβαια αυτός ο χαρακτήρας ενδέχεται να είναι κάπως … υπέρβαρος (βλέπε το δεξί χέρι του δικαστή , Beadle, στο Sweeney Todd, τον Otho στον Σκαθαροζούμη και τον Πιγκουΐνο στο Batman). Συμπέρασμα;  Μην εμπιστεύεστε ποτέ τον στρουμπουλό πονηρό τύπο στις ταινίες του Burton!

7) Η μάγισσα

Ο Burton δείχνει να έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στις μάγισσες. Για το λόγο αυτό, δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να παρουσιάσει μία ώστε να ταράξει λίγο τα νερά της ιστορίας. Miranda Richardson, Helena Bonham Carter και Eva Green είναι μερικές από τις… μάγισσες του Burton.

6) Η ξανθιά αφελής κοπέλα

Ο σκηνοθέτης έχει εμμονή με το ξανθό, γι’ αυτό και έκανε άπειρες δοκιμές στις πρωταγωνίστριές του προκειμένου να πετύχει εκείνο το ξανθό που δίνει την αίσθηση της απαλλαγής της κοπέλας από κάθε αμαρτία. Αρκεί να θυμηθούμε πόσο αθώα έμοιαζε η κόρη του Johnny Depp, Joanna, στο Sweeney Todd και πόσο διαφορετική ήταν η Christina Ricci στον Ακέφαλο Καβαλάρη.

5) Τα Τέρατα

Η ύπαρξή τους εξαρτάται από το φόβο, την απέχθεια και την απειλή. Παρά την αποκρουστική τους εμφάνιση όμως, είναι εντυπωσιακά. Θυμηθείτε τον Ακέφαλο Καβαλάρη που έσπερνε το φόβο στο χωριό ή τον Oogie Boogie στο Nightmare Before Christmas.

4) Οι μικρές επαναστάτριες

Οι μικρές κυρίες , οι οποίες προτιμούν να ζουν στον δικό τους κόσμο, προσδίδουν στις ταινίες δυναμισμό, παρ’ ότι εμπλέκονται σε τρελές καταστάσεις που δημιούργησε ο Burton (ας θυμηθούμε την Carolyn στο Dark Shadows και την Αλίκη στο Alice in Wonderland).

 3) Ο δειλός εξόριστος

 Οι περισσότεροι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι άντρες οι οποίοι ήταν δειλοί στο να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες που συνάντησαν και που πλήρωσαν για αυτό.  Ο Sweeney Todd , ο σκοτεινός κουρέας , ο οποίος δεν είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τον κακό δικαστή που του πήρε την οικογένεια. Ο Barnabas Collins ο οποίος έπεσε στον έρωτα της μάγισσας , η οποία αργότερα τον εκδικήθηκε επειδή την παράτησε.

 2) Ο ευγενικός γονιός

Σε πολλές από τις ταινίες του Burton παρατηρούμε έναν από τους δυο γονείς να είναι  άκρως ευγενικός και στοργικός. Όχι ότι ο άλλος γονέας είναι κακός, απλά πάντα υπάρχει εκείνος ο οποίος θα χαρίσει απλόχερα μια αγκαλιά στον στεναχωρημένο πρωταγωνιστή.

1)  Η  gothic αισθητική

Οι περισσότερες ταινίες του Tim Burton είναι σκοτεινές, με ιδιαίτερα λευκό μακιγιάζ και ιδιαίτερα κοστούμια. Οι αποχρώσεις του γκρι, του μαύρου και του κόκκινου κυριαρχούν στα ρούχα των ηθοποιών και στο μεικ απ. Αξίζει να αναφερθούμε στο Dark Shadows και το λουκ του Johnny Depp, στο Sweeney Todd, στο Nightmare Before Christmas και το Corpse Bride.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Μια σκέψη για το “10 χαρακτηριστικά που θα βρεις σχεδόν σε κάθε ταινία του Tim Burton

  • Ωραίο ποδαρικό έκανες Holly!Εύγε! 😉

    Υ.Γ.=Η gothic αισθητική δεν πεθαίνει ποτέ!Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *