ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

17ο ΦΝΘ: Βλέμμα στη σύγχρονη Κίνα

Η εναρκτήρια μέρα του φετινού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διέθετε δυναμική θεματική με τρεις ξεχωριστές ματιές στην σύγχρονη Κίνα.

little people big dreams 001Το Μικροί Άνθρωποι, Μεγάλα Όνειρα στρέφει την κάμερα του στους νάνους της σημερινής Κίνας. Σε ένα κράτος όπου τα άτομα με κάποια αναπηρία ξεπερνούν κατ’υπολογισμό τα 85 εκατομμύρια, οι νάνοι αντιμετωπίζονται ως άτομα δυσλειτουργικά και ανίκανα για εργασία και τις περισσότερες φορές καταλήγουν στην επαιτεία ζώντας στους δρόμους. Με το κράτος να μην λαμβάνει δράση όλα μένουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Έτσι γεννήθηκε ένα νέο πάρκο, η Αυτοκρατορία των Νάνων, που πλάθει ένα χώρο φαντασίας για τους τουρίστες, αλλά παρέχει και ένα άσυλο προστασίας για τους μικρόσωμους ανθρώπους, που αποκτούν μια δική τους μικρή κοινότητα, αποκτούν δουλειά, νιώθουν χρήσιμοι και βγάζουν κάποια χρήματα. Λειτούργημα ή εκμετάλλευση; Το τρυφερό ντοκιμαντέρ καλύπτοντας χιλιάδες χιλιόμετρα παρακολουθεί ορισμένες περιπτώσεις νάνων, τις σχέσεις τους με τις οικογένειες τους, τις προσπάθειες τους να βρουν εργασία και την εμπειρία τους στο θεματικό πάρκο.

i am here doc 000Από την άλλη το Είμαι Εδώ μελετά την επιρροή ενός δημοφιλούς τηλεοπτικού σόου αναζήτησης ταλέντων στη ζωή νεαρών διαγωνιζόμενων το 2013. Ταλαντούχα αγόρια συμμετέχουν με όνειρο να γίνουν διάσημοι και να φέρουν τιμή στις οικογένειες τους. Η συνεχόμενη πίεση και οι κανόνες της showbiz είναι ανελέητες και τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να δείχνουν αυτοσυγκράτηση και αυτοκυριαρχία κάθε στιγμή, ζώντας μήνες υπό την ασφυκτική παρακολούθηση καμερών. Ανάμεσα σε εντυπωσιακά βίντεοκλιπ και ανάλαφρα ποπ τραγούδια διακρίνουμε τη σφυρηλάτηση αυτού του νέου τύπου διασκεδαστή, με τη νέα φρενίτιδα των τηλεοπτικών διαγωνισμών να έχει γίνει επικίνδυνη μόδα που έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή κουλτούρα του λαού αλλά και την παιδικότητα των πρωταγωνιστών. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και το μουσικό ντοκιμαντέρ Κατακτώντας την Κίνα, μια ματιά εκ των έσω στα νυχτερινά κλαμπ της Σαγκάης. Παρακολουθεί τον σουηδό τραγουδιστή Γιόχαν Γιόνασον, ο οποίος είχε κλείσει συνεργασία με κινέζους παραγωγούς οι οποίοι τον ‘αδειάζουν’ ξαφνικά και απροειδοποίητα. Ο μουσικός έξω από τα νερά του καλείται να αντιμετωπίσει την δύσκολη κατάσταση, σε ένα περιβάλλον εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα.

H πρώτη μέρα του φεστιβάλ έστρεψε τη ματιά της και προς την τρίτη ηλικία που διεκδικεί, με το κεφάτο Επιχείρηση χιπ-χοπ στην τελετή έναρξης, αλλά και το Αγαθά κόποις κτώνται, παρακολουθώντας έναν φιλοσοφημένο ηλικιωμένο δανό κτηνοτρόφο και τις θεωρίες του για την πράσινη ανάπτυξη μέσα από πλάνα με υπέροχη φωτογραφία. Το σινεφίλ ντοκιμαντέρ της ημέρας ήταν το Φασμπίντερ – Ν’αγαπάς χωρίς Απαίτηση, ενώ οι Καπνοκράτορες ήταν ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, που περιγράφει τις προσπάθειες μιας μικρής βιομηχανίας τσιγάρων στην Ιταλία να κοντράρουν τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, σε ένα παιχνίδι όπου ηθικοί κανόνες, αλήθεια και ψέματα είναι απλά λέξεις χωρίς νόημα για όλες τις πλευρές. Τέλος, τα δυο εγκληματολογικά ντοκιμαντέρ, η Κλήση Έκτακτης Ανάγκης και οι Ιστορίες ενός Κρυφού Δολοφόνου ήταν άκρως ενδιαφέροντα, να τα αναζητήσετε τις επόμενες μέρες που προβάλλονται σε επανάληψη.

The Look of Silence(1)Το Σάββατο το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει πολλές καλές προτάσεις. Ξεχωρίζουν το Αλάτι της Γης, του Βιν Βέντερς, Η Όψη της Σιωπής, η Δυναστεία των Τσίρκων, το μουσικό ντοκιμαντέρ Ο Γύρος του Κόσμου σε 50 Συναυλίες και τα δυο αφιερωματικά Ο Εφιάλτης του Δαρβίνου και Καπιταλισμός-Η Μυστική μας Συνταγή. Φυσικά, όσοι δεν είδατε την ταινία έναρξης Επιχείρηση Χιπ-Χοπ επιβάλλεται να την δείτε.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *