ΆποψηΘΕΜΑΤΑ

Editorial: 2017, η χρονιά του the Running Man;

Στο «μακρινό» μελλοντικό 2017 υποτίθεται ότι διαδραματίζεται η ταινία «the Running Man» του 1987, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ. Άραγε πόσο προφητική μπορεί να ήταν αυτή η ταινία,  30 χρόνια πριν, για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε;

Το the Running Man (ελληνικός τίτλος: Ο Άτρωτος) με τα σημερινά δεδομένα μόνο cult θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Επηρεασμένο από την 80s αισθητική στα ρούχα, αλλά και το χιούμορ και τις ατάκες, με χαρακτηριστικότερες αυτές που ξεστομίζει ο Άρνι αφού πρώτα εξοντώσει έναν αντίπαλο του και θεωρητικά δε θα τις άκουγε ποτέ. Είναι η περίοδος που ο φουσκωτός ηθοποιός μετά τις μεγάλες επιτυχίες του με τα Κonan, Terminator, Commando και Predator, είναι πλέον από τα πιο hot ονόματα και έχει αρχίσει να βάζει περισσότερες κωμικές πινελιές στο παίξιμο του, ανοίγοντας το δρόμο για τα Twins, Total Recall, Last Action Hero, Junior, True Lies που θα ακολουθήσουν.

the-running-man-1987-002

Μας επιφυλάσσεται μια μικρή έκπληξη από τους τίτλους που περνούν από την οθόνη με την έναρξη της ταινίας: «Το 2017 η παγκόσμια οικονομία έχει καταρρεύσει. Τροφή, φυσικοί πόροι και πετρέλαιο είναι σε έλλειψη. Αστυνομοκρατούμενη κυβέρνηση, σε μια επικράτεια διαχωρισμένη σε παραστρατιωτικές ζώνες, κυβερνά με σιδηρά πυγμή».

Είχε άραγε προβλέψει η ταινία τριάντα χρόνια πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση;

the-running-man-1987

Στην ταινία, λοιπόν, το 2017 οι κοινωνικές ανισότητες έχουν ενταθεί και πολύς κόσμος είναι άστεγος και ζει σε κλειστές περιοχές γκέτο. Όταν μια μεγάλη ομάδα άοπλων άπορων ανθρώπων επιδιώκει να λεηλατήσει εγκαταστάσεις τροφοδοσίας για να επιβιώσει, δίνουν εντολή στον Άρνολντ (που είναι διοικητής ομάδας ελικοπτέρου) να ανοίξει πυρ εναντίον τους. Αυτός αρνείται και καταλήγει σε φυλακή ασφαλείας και από εκεί στο πιο δημοφιλές αλλά και βάρβαρο τηλεπαιχνίδι, όπου οι διαγωνιζόμενοι ρίπτονται σε έναν λαβύρινθο όπου καταδιώκονται και σφάζονται προς τέρψην των τηλεθεατών από ευφάνταστους μονομάχους.  Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ιθύνοντες του σταθμού δε διστάζουν να αλλοιώσουν την πραγματικότητα, με τη βοήθεια μοντάζ και τεχνολογίας, παρουσιάζοντας τα πράγματα όπως τους βολεύουν.

Μα, ευτυχώς θα πείτε, το 2017 δεν είναι έτσι…

Έρχεται όμως κάπου εδώ να μας ξυπνήσει η επικαιρότητα, με την είδηση για το νέο τηλεπαιχνίδι Game2: Winter, που ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει στη Σιβηρία, εμπνευσμένο και από την επιτυχία των ταινιών, βιβλίων Hunger Games!

To reality show αυτό, καμαρώνει ότι θα είναι ένα παιχνίδι επιβίωσης σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, μέχρι και -40 βαθμούς Κελσίου, όπου διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να επιβιώσουν μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια από τα συνεργεία, που δε θα επέμβουν σε καμία περίπτωση, ενώ όλα θα επιτρέπονται, συμπεριλαμβανομένου φόνων ή βιασμών! Μάλιστα. Οι συμμετέχοντες θα υπογράφουν χαρτιά και υπεύθυνες δηλώσεις ότι το κανάλι δεν φέρει καμία ευθύνη για ότι πάθουν προσπαθώντας να κερδίσουν το μεγάλο χρηματικό έπαθλο. Αυτά περιλαμβάνουν ατυχήματα, ακρωτηριασμούς αλλά και επιθέσεις από άγρια ζώα ή άλλους παίχτες. Βέβαια, ανεξαρτήτως κανόνων οι όποιες αξιόποινες πράξεις θα διώκονται από το νόμο. Η τηλεοπτική κάλυψη θα είναι πλήρης , όλο το 24ωρο, για να μη χάσουν οι θεατές ότι τυχόν αποτρόπαιο συμβεί. Το χειρότερο; Για να συμμετάσχει κάποιος μπορεί είτε να μπει σε κλήρωση ή να πληρώσει 165.000 δολάρια και να μπει απευθείας. Το «παιχνίδι» αυτό, αν τελικά επιτραπεί να γίνει, ξεκινά από τον Ιούλιο του 2017 και θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο του 2018.

Άρτος και θεάματα σε ένα σύγχρονο Κολοσσαίο…

Αντώνης Γκούμας

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *