ΘΕΜΑΤΑΜαθήματα Κιν/κής Ιστορίας

Μάθημα Κινηματογραφικής Ιστορίας 11: Το Βραβείο Όσκαρ

Το ενδέκατο μάθημα αποφασίσαμε να το αφιερώσουμε στο πιο γνωστό αγαλματάκι παγκοσμίως, την απόκτηση του οποίου επιθυμούν δια καώς ηθοποιοί και δημιουργοί. Όπως όλοι καταλάβατε, θα μιλήσουμε για το Όσκαρ.

oscar-ceremonyΤα βραβεία Όσκαρ είναι από τις πιο γνωστές διοργανώσεις, που εκατομμύρια σινεφίλ ανά τον κόσμο καθηλώνονται κάθε χρόνο μπροστά στην τηλεόραση για να τα παρακολουθήσουν. Η διοργάνωση αποπνέει πάντα λάμψη και πολυτέλεια, ενώ η πασαρέλα των διάσημων προσκεκλημένων τραβάει πάντα την προσοχή μας με τις στυλιστικές τους επιλογές. Ωστόσο, η τελετή αυτή, αν την απογυμνώσουμε και την δούμε από μια δημοσιογραφική ματιά, είναι πολύωρη, κουραστική, η παραγωγή δεν επιφυλάσσει καμιά ιδιαίτερη έκπληξη, ενώ οι λόγοι των νικητών – κάποιες φορές συνοδευμένοι από δάκρυα χαράς -δεν έχουν να πουν κάτι διαφορετικό.

Τα παραπάνω, βέβαια, είναι γνωστά σε όλους μας, αλλά πόσοι ξέρετε την ιστορία αυτού του πολυπόθητου αγαλματιδίου; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

The main idea

louis-mayer-mgmΤο αφεντικό της κινηματογραφικής βιομηχανίας Λούις Μπ. Μάγιερ, στην προσπάθειά του να αντιδράσει στις φήμες περί ανηθικότητας των κινηματογραφικών κυκλωμάτων που διέδιδαν τοπικά συνδικάτα και θρησκευτικές οργανώσεις, αποφάσισε να συσπειρώσει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνταν στη βιομηχανία του Χόλιγουντ. Έτσι, 231 επαγγελματίες του χώρου έγιναν μέλη της Διεθνούς Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών τo 1927.

Τα βραβεία Όσκαρ απονεμήθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο του 1929 και η θέσπισή τους ταυτίζεται με την εισαγωγή του ήχου στον κινηματογράφο. Για πρώτη φορά αναμεταδόθηκαν ραδιοφωνικά το 1930 και τηλεοπτικά 23 χρόνια αργότερα, οπότε άρχισε πλέον η τελετή να γίνεται μια εξαιρετικά δημοφιλής διοργάνωση.

Η Ακαδημία

Η Ακαδημία αριθμεί πάνω από 6.500 μέλη και είναι αρκετά δύσκολο να ενταχθεί κάποιος σε αυτήν. Για να γίνει κάποιος μέλος πρέπει να προταθεί από τουλάχιστον δύο άλλα μέλη της Ακαδημίας, ενώ τα ονόματα δεν αποκαλύπτονται. Στην αρχή, τα μέλη ψήφιζαν το συνάδελφο της αρεσκείας τους και η τελική απόφαση για τους νικητές περνούσε από το Κεντρικό Συμβούλιο Κρίσεων και ανακοινωνόταν, στην αρχή, μερικές ημέρες πριν από την τελετή, και αργότερα την ίδια ημέρα της διοργάνωσης.

Ένας ιππότης ονόματι Όσκαρ

oscar-agalmaΟ Όσκαρ, ο αγαπημένος όλου του κινηματογραφικού κόσμου, έχει ύψος περίπου 33 εκατοστά και ζυγίζει 3,85 κιλά, δεν έχει καθόλου μαλλιά και είναι καλυμμένος με χρυσό 24 καρατίων. Είναι κατασκευασμένος από την εταιρία R.S. Owens στο Σικάγο, το υλικό κατασκευής του είναι το βρετάνιο και κοστίζει περίπου 18.000 δολάρια ο ένας. Ο Όσκαρ καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες. Οι πέντε ακτίνες είναι για κάθε κλάδο της Ακαδημίας, δηλαδή για τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς.

Η ιδέα του αγαλματιδίου οφείλεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή της MGM, Σέντρικ Γκίμπονς και στον Τζορτζ Στάνλεϊ που δημιούργησε το πρώτο αγαλματίδιο. Όσον αφορά το όνομα, υπάρχει η φήμη ότι το πήρε από σχόλιο της βιβλιοθηκάριου της Ακαδημίας, Μάργκαρετ Χέρικ, η οποία είπε ότι το αγαλματάκι της θυμίζει τον… θείο της, τον Όσκαρ.

Υποψηφιότητες & Κατηγορίες

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι υποψήφια μια ταινία θεωρείται η προβολή της μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Δεκεμβρίου του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Ακόμη, θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 40 λεπτά και να έχει γυριστεί σε φιλμ 35mm ή 70mm ή σε ψηφιακό φιλμ προοδευτικής σάρωσης με 24 ή 48 καρέ και ανάλυση τουλάχιστον 1280×720.

Έπειτα, μια ταινία μπορεί να είναι υποψήφια σε κάποιες από τις παρακάτω κατηγορίες: Καλύτερη ταινία, Α’ Ανδρικός ρόλος, Α’ Γυναικείος ρόλος, Β’ Ανδρικός ρόλος, Β’ Γυναικείος ρόλος, Καλύτερη σκηνοθεσία, Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο, Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο, Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία, Καλύτερα σκηνικά, Καλύτερη φωτογραφία, Καλύτερα κοστούμια, Καλύτερο ντοκιμαντέρ, Καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, Καλύτερο μοντάζ, Καλύτερο μακιγιάζ, Καλύτερη μουσική επένδυση, Καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι, Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων, Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, Καλύτερη ταινία μικρού μήκους, Καλύτερος ήχος, Καλύτερα ηχητικά εφέ, Καλύτερα οπτικά εφέ και Τιμητικό Όσκαρ.

And the Oscar goes to…

Το πρώτο αγαλματάκι γνωρίζετε σε ποια ταινία αποδόθηκε; Ποιες ταινίες έχουν τα περισσότερα όσκαρ; Ποιοι ηθοποιοί έχουν αρκετά τέτοια αγαλματάκια στο σπίτι τους; Ή μήπως κάποιες από τις βραβευμένες με όσκαρ καλύτερες ταινίες; Εμείς που κάναμε την έρευνά μας θα σας απαντήσουμε σε όλα.

wings-oscar-movieΤο πρώτο όσκαρ καλύτερης ταινίας πήγε στο πολεμικό δράμα «Wings» με τους Clara Bow, Charles Rogers και Richard Arlen. Επίσης, η ταινία «7th Heaven» απέσπασε τα βραβεία Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας (Τζάνετ Γκέινορ). Τέλος, το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Έμιλ Γιάνινγκς για το «Τhe Last Command».

Όσον αφορά τις ταινίες που έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία σε μία μονάχα τελετή, κάποιες ίσως ήδη τις γνωρίζετε. Οι ταινίες «Ζιζί» (1958 με 9 υποψηφιότητες), «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» (1987 με 9 υποψηφιότητες) και «Ο Άγγλος Ασθενής» (1996 με 12 υποψηφιότητες) κατάφεραν να κερδίσουν από 9 όσκαρ η καθεμία, ενώ η ταινία «West Side Story» (1961 με 11 υποψηφιότητες) απέσπασε 10. Τα 11 πολυπόθητα αγαλματίδια συγκέντρωσαν οι ταινίες «Μπεν Χουρ» (1959 με 12 υποψηφιότητες), «Τιτανικός» (1997 με 14 υποψηφιότητες) και «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά» (2003 με 11 υποψηφιότητες).

Κάθριν Χέπμπορν, Τζακ Νίκολσον, Μέριλ Στρίπ, Ντάνιελ Ντέι Λούις, Άντονι Κουίν, Βίβιαν Λι, Κέιτ Μπλάνσετ, Μάρλον Μπράντο, Κέβιν Σπέισι, Ρόμπερτ ντε Νίρο, Ντάστιν Χόφμαν και Τζέιν Φόντα είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που βραβεύτηκαν για τις εξαιρετικές τους ερμηνείες σε υποψήφιες ταινίες.

Τέλος, αν θέλετε να ανοίξετε τους κινηματογραφικούς σας ορίζοντες και να παρακολουθήσετε ταινίες που βραβεύτηκαν από την Ακαδημία, δεν έχετε παρά να συμβουλευτείτε την παρακάτω λίστα: «Όσα παίρνει ο άνεμος», «Ρεβέκκα», «Καζαμπλάνκα», «Ο Νονός», «Στη φωλιά του κούκου», «Αμαντέους», «Braveheart», «The artist», «Spotlight», «8 – ½), «Η ζωή είναι ωραία», «Όλα για τη μητέρα μου», «Η τέλεια ομορφιά», «Ida».

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *