ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Νύχτες Πρεμιέρας: Ανασκόπηση Τρίτης (29/9/15)

Με τρεις δυνατές ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος συνεχίστηκαν οι 21ες Νύχτες Πρεμιέρας. Προσωπική μας αγαπημένη το Η Κυρία των Σκύλων, με το Bridgend να θέτει και αυτό δυνατή υποψηφιότητα για βραβείο.

Bridgend

Σκηνοθεσία: Γιέπε Ρόντε

two-half-popcorn

Bridgend_PresseStill_0000000Στο Μπρίτζεντ της Ουαλίας οι νέοι αυτοκτονούν. Έφηβοι γύρω στα 15 – 17 αποφασίζουν να κρεμαστούν από ένα δέντρο, βάζοντας τέλος στη ζωή τους, χωρίς να αφήνουν σημείωμα αυτοκτονίας και χωρίς να γνωρίζει κανείς γιατί. Αυτό το πραγματικό περιστατικό εμπνέει την ταινία του Δανού Γιέπε Ρόντε που φτιάχνει μια ταινία για τα αδιέξοδα μιας ολόκληρης γενιάς. Κι ενώ σε κάποια σημεία τα καταφέρνει, σε κάποια άλλα αποτυγχάνει, με το αποτέλεσμα να μοιάζει άνισο. Η εξαιρετική φωτογραφία βοηθά, αλλά η έλλειψη βάθους στους χαρακτήρες και το γεγονός ότι το σενάριο δεν αποφεύγει κάποια κλισέ αποτελούν τροχοπέδη, οδηγώντας σε ένα άνισο αποτέλεσμα. Γιατί από τη μία, η ταινία συλλαμβάνει εξαιρετικά τη ματαιότητα που αισθάνονται οι έφηβοι του Μπρίτζεντ, τα αδιέξοδα αυτής της χαμένης γενιάς, από την άλλη δεν μπορεί ή δεν θέλει να τα εκφράσει με λέξεις, με αποτέλεσμα να μην καταλήγει σε συμπεράσματα. Οι νέοι κατηγορούν τους γονείς, αλλά είναι τελικά μόνο αυτό το πρόβλημα; Οι διαπροσωπικές αντιζηλίες, η αντίδραση των γονιών, όλα μοιάζουν προμελετημένα σε ένα δράμα που ήδη ξέρεις πως θα συνεχιστεί. Εξαίρεση αποτελεί το υπέροχο τέλος της ταινίας, συνοψίζοντας με μία εικόνα γεμάτη συμβολισμό όλη την τραγωδία της πραγματικής αυτής ιστορίας.

Tyler

Η κυρία των Σκύλων / La mujer de los peros

Σκηνοθεσία: Λάουρα Σιταρέλα, Βερόνικα Λίνας

4-popcorn

la-mujer-de-los-perros1Μια άστεγη γυναίκα παλεύει για την επιβίωση της με μόνη συντροφιά ένα κοπάδι σκύλους. Η κάμερα την ακολουθεί στην διάρκεια των τεσσάρων εποχών και καταγράφει τις διαφορετικές ανάγκες που ορίζονται κάθε φορά από τις αλλαγές του καιρού. Εκείνη μένει σιωπηλή σ’ όλα όσα αντικρίζει να πράττουν οι άνθρωποι γύρω της και κάθε φορά νιώθεις ότι αγαπάει τα σκυλιά της πιο πολύ από πριν. Η ανθρώπινη φωνή δεν έχει θέση σ’ αυτή την ταινία, πάρα μόνο ίσως κάποιες στιγμές απλά και μόνο για να εκθέσει το είδος μας ακόμα πιο πολύ απ’ ότι η ίδια η εικόνα. Οι ανάσες των σκύλων παραμένουν κεντρικός ήχος στην ταινία και ίσως ο πιο όμορφος ήχος που έχει ακούσει αυτή η γυναίκα στην ζωή της. Μια ευαίσθητη παραγωγή από την Αργεντινή, που θα αγγίξει τα ζωοφιλικά σου ένστικτα και μια ερμηνεία που θα σε αναγκάσει να σκεφτείς. Μια ταινία απόδειξη ότι μια απλή κινηματογράφηση μπορεί να οδηγήσει σε αριστούργημα αν διαχειριστεί σωστά το συναίσθημα.

Nemo

Η Πυρκαγιά / El Incendio

Σκηνοθεσία: Χουάν Σνίτμαν

3popcorn

el incendio 000

Η Λουτσία είναι σεφ σε εστιατόριο και ο Μαρτσέλο δάσκαλος. Ετοιμάζονται να μετακομίσουν και να κλείσουν τα συμβόλαια για το καινούριο τους σπίτι. Όταν μία καθυστέρηση θα τους αναγκάσει να κρατήσουν στο σπίτι τους ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, οι εντάσεις μεταξύ τους θα αυξηθούν. Τα χρήματα είναι ο καταλύτης για να γίνει ακόμα χειρότερη μία σχέση που έμοιαζε να έχει προβλήματα από την αρχή. Εν μέσω αλληλοκατηγοριών, δηλητηριωδών σχολίων, προσωπικών προβλημάτων και απομάκρυνσης, οι δύο σύντροφοι θα ανακαλύψουν την απόσταση που τους χωρίζει. Ο έρωτας – φυλακή, ο έρωτας – πάθος, ο έρωτας – μαρτύριο, σε μία ταινία για όλα εκείνα που κάνουν την αγάπη να μετατρέπεται σε μίσος και το μίσος να προκαλεί αντιδράσεις πέρα από τα όρια. «Δύσκολη», αλλά γεμάτη ένταση ταινία, με δύο πολύ καλές ερμηνείες.

Tyler

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *