53o ΦΚΘ: Τα βραβεία …και τα παρατράγουδα
Η ταινία Μια Πειρατεία του Δανού σκηνοθέτη, Τομπίας Λίντχολμ βραβεύτηκε με το μεγάλο βραβείο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Χρυσό Αλέξανδρο.
Η ταινία κέρδισε, επίσης, το βραβείο της κριτικής επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).
Η ταινία Επίλογος απέσπασε αρκετά βραβεία, ανάμεσά τους βραβείο σεναρίου και βραβείο κοινού.
Διακρίσεις και για την ταινία του Έκτορα Λυγίζου Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού, της οποίας ο πρωταγωνιστής κέρδισε βραβείο ανδρικής ερμηνείας.
Η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο περιγράφει την πειρατεία ενός πλοίου από Σομαλούς πειρατές. Ο Δανός μάγειρας του πλοίου περιμένει να γυρίσει στην πατρίδα του και να δει ξανά την οικογένειά του. Ο τρόμος, όμως, παραμονεύει, ενώ η αξία της ανθρώπινης ζωής τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος) έλαβε η συμπαραγωγή Τουρκίας-Γερμανίας, Μούχλα του Αλί Αϊντίν.
Στην ταινία ένας 55χρονος άνδρας αναζητά τον γιο του, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί 18 χρόνια πριν, μετά τη σύλληψή του για την αντικαθεστωτική δράση του.
Χάλκινος Αλέξανδρος (ειδικό βραβείο για πρωτοτυπία και καινοτομία) δόθηκε στην ταινία Επίλογος του Ισραηλινού Αμίρ Μανόρ. Η ταινία, η οποία απέσπασε και το βραβείο Σεναρίου παρακολουθεί την πορεία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού προς τη δύση της ζωής, την ώρα που οι δύο χαρακτήρες νιώθουν αποξενωμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο.
Βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε ο Αντόνιο Μέντεθ Εσπάρθα για την ταινία Εδώ Κι Εκεί, μια συμπαραγωγή Ισπανίας-ΗΠΑ-Μεξικού.
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στην Γιούλια Κίγιοβσκα για την ερμηνεία της στην ταινία Αγάπη του Πολωνού σκηνοθέτη, Σλάβομιρ Φαμπίτσκι.
Ο Έλληνας ηθοποιός Γιάννης Παπαδόπουλος έλαβε βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για την εξαιρετική παρουσία του στην ταινία Το
Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού για ελληνική ταινία.Αγόρι Τρώει Το Φαγητό του Πουλιού που έχει στο επίκεντρό της τις προσπάθειες ενός νεαρού να επιβιώσει και να βρει τροφή στη σύγχρονη, μαστιζόμενη από την κρίση, Αθήνα.
Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απέσπασε η ταινία Ζωή του Ρώσου Βασίλι Σιγκάρεφ , ενώ ειδικές μνείες απέσπασαν οι ταινίες Ταμπούρ από το Ιράν και Το Χρώμα του Χαμαιλέοντα από τη Βουλγαρία.
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Τόμας Έλζεσερ, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, Λόιβεϊ Γκουδγιονσντοτίρ, Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες, Θύμιος Μπακατάρης.
Τα βραβεία FIPRESCI (της διεθνούς ομοσπονδίας κριτικών κινηματογράφου), δόθηκαν στις ταινίες: Μια Πειρατεία του Τομπίας Λίντχολμ για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα και
Χειροκρότημα και για τους εργαζόμενους ΑΠΘ
Λίγο προτού ξεκινήσει η τελετή, εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας και φύλαξης του ΑΠΘ μπήκαν στην αίθουσα, μοίρασαν φυλλάδια και ανήρτησαν πανό.
Ένας από τους εργαζόμενους είπε χαρακτηριστικά: «Ο κοινωνικός προβληματισμός δεν είναι μόνο για τις ταινίες και τις ζεστές πολυθρόνες του σινεμά».
Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά. Οι εργαζόμενοι στη συνέχεια αποχώρησαν.
Αντιδρά η ΠΕΚΚ
Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου προκάλεσε η απόφαση του Δημήτρη Εϊπίδη να μην παραστεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ εκπρόσωπος της Ένωσης για να απονείμει το βραβείο στην καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία του Φεστιβάλ. Η Ένωση έστειλε ανοιχτή επιστολή, καταγγέλλοντας το Φεστιβάλ για «λογοκρισία».
Ακολουθεί η επιστολή:
Υστερα από την τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, τα μέλη της:
α) Αποφασίζουμε να μην απονείμουμε βραβεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή ο διευθυντής του φεστιβάλ μας απαγορεύει να λάβουμε μέρος στην τελετή λήξης και απονομής.
β) Απέναντι στην αψυχολόγητη και αυθαίρετη απόφαση, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αγωνίζονται εναντίον κάθε μορφής λογοκρισίας απ’ όπου κι αν προέρχεται.
γ) Σε συνθήκες κρίσης, νιώθουμε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την ανησυχία μας για παρόμοια κρούσματα, συνεχίζοντας παρ’ ολ’ αυτά να στηρίζουμε τον θεσμό όπως δεκαετίες τώρα, με αποκορύφωμα την πρωτοβουλία μας για διεθνοποίηση του, 20 χρόνια πριν.
δ) Επιμένουμε στην υπεράσπιση της πολυφωνίας και στη σταθερή μας αντίθεση στην χειραγώγηση, στην εκδήλωση ιδιοκτησιακών συμπεριφορών και στο παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων.
ε) Ελπίζουμε, ο θεσμός, οι αρμόδιοι και οι επικεφαλής του να συνειδητοποιήσουν το ιστορικό τους λάθος και το συντομότερο ν’ αποκατασταθεί η τάξη των πραγμάτων. Ραντεβού την επόμενη χρονιά.