ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

56ο ΦΚΘ: Ανασκόπηση Τρίτης 10/11

Με γεμάτες αίθουσες και πάμπολλα sold out, η συμπρωτεύουσα δείχνει πόσο ενεργά συμμετάσχει στη γιορτή αυτή του σινεμά, που ονομάζεται Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Την Τρίτη, το φεστιβάλ έχει πλέον φτάσει σχεδόν στη μέση του και το γιόρτασε με την ειδική προβολή του βραβευμένου Chevalier, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, με πρωταγωνιστές τους Πάνο Κορώνη, Βαγγέλη Μουρίκη, Γιώργο Πυρσπασόπουλο, Σάκη Ρουβά, Γιώργο Κέντρο και Μάκη Παπαδημητρίου.

(κριτικές από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου)

Paulina (La patota)

4-popcorn

paulina 000Άλλο ένα σπουδαίο δείγμα του υπέροχου σύγχρονου αργεντίνικου κινηματογράφου. Μεστό σενάριο, όμορφη κινηματογράφιση, δυνατές αλλά και ζεστές ερμηνείες συνθέτουν ένα συγκλονηστικό ψυχόδραμα που πλέκεται γύρω από την κεντρική πρωταγωνίστρια. Η Παολίνα είναι μια νεαρή νομικός, κόρη μεγαλοδικαστή, που αποφασίζει να κάνει την επανάσταση της για να προσπαθήσει να κάνει καλύτερο τον κόσμο και επιλέγει να πάει να διδάξει στο σχολείο μιας επαρχιακής πόλης πολιτικές αρχές και νόμους δικαίου. Οι μαθητές, επί τω πλείστον παιδιά μειονοτήτων ή μεταναστών, αδιαφορούν πλήρως για το μάθημα της, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της. Ένα βράδυ περνώντας από ένα σκοτεινό σημείο η Παολίνα θα δεχτεί επίθεση και θα βιαστεί μαζικά. Προσπαθώντας να ξεπεράσει το σοκ, αλλά και παρά τις υποψίες ότι οι βιαστές είναι κάποιοι από τους μαθητές της, η Παολίνα θα προσπαθήσει να συνεχίσει να διδάσκει, επανεξετάζοντας μέσα της τους νόμους του κράτους και τους νόμους του δικαίου έτσι όπως τους αντιλαμβάνεται πραγματικά ο κάθε άνθρωπος μέσα του. Ένταση και δράμα παρουσιάζονται ωραία, με ομαλή κίνηση της κάμερας στο χέρι, που παρακολουθεί ρεαλιστικά, αλλά προσδίδει όλο το απαιτούμενο βάρος και βάθος στους χαρακτήρες του.

Gimli

Chevalier

three-half-popcorn

ChevalierΜετά τον Αστακό του Γιώργου Λάνθιμου και κοντά στο ύφος του, η νέα ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη ήρθε με τη σειρά της να μας κάνει περήφανους, αποσπώντας θετικά σχόλια στο φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Αμβούργου, με τη διπλή της βράβευση στο Σαράγιεβο και φυσικά τη μεγάλη νίκη στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου. Στο Chevalier της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, μία ομάδα έξι ανδρών που βρίσκεται σε ένα γιοτ, αποφασίζει να παίξει ένα παιχνίδι ανταγωνισμού και να βρει ποιος είναι ο καλύτερος σε όλα. Ανδρικός ανταγωνισμός, εγωισμοί, συγκρούσεις σε μία έξυπνη κωμωδία, σε σενάριο της Τσαγγάρη και του Ευθύμη Φιλίππου. Στα ατού της ταινίας, οι ισορροπημένες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές.
>> Διαβάστε αναλυτική κριτική της ταινίας

Tyler

The Lesson

3popcorn

The_lessonΈνας μαθητής κλέβει το χαρτζιλίκι μιας συμμαθήτριάς του από την τσάντα της. Η δασκάλα των αγγλικών προσπαθεί να ανακαλύψει τον κλέφτη, χωρίς αποτέλεσμα. Κι ενώ το να δώσει «ένα μάθημα» στον κλέφτη γίνεται σχεδόν εμμονή, στο σπίτι η κατάσταση είναι τραγική: με την τράπεζα να κινδυνεύει να προχωρήσει σε κατάσχεση του σπιτιού της και τις επιλογές της να μειώνονται, θα ανακαλύψει ότι υπάρχουν πολλών ειδών «μαθήματα».  Άλλη μια ενδιαφέρουσα ταινία που βάζει την κάμερα στην μαθητική τάξη. Ο χαρακτήρας της Νάντε δίνει δύναμη και ένταση σε όλη την ταινία. Η πορεία της από την αυστηρότητα, στην αξιοπρέπεια, στον «εξευτελισμό» και την αδυναμία και πάλι πίσω συναρπάζει τον θεατή. Η ταινία οφείλει πολλά στην κεντρική πρωταγωνίστριά της, Μαργκίτα Γκόσεβα. Και αυτή η ταινία είναι γυρισμένη σε ύφος σινεμά βεριτέ, με τους σκηνοθέτες να προσπαθούν να καταδείξουν το φλέγον κοινωνικό ζήτημα. Η σκηνή στην τράπεζα όπου η Νάντε προσπαθεί να βρει μερικά λεπτά του ευρώ, για να μην χάσει το σπίτι της, είναι συγκλονιστική.

Tyler

My Skinny Sister (Η Μεγάλη μου Αδερφή)

3popcorn

my skinny sister 000Οφείλουμε να εξηγήσουμε τη διαφορά της νευρικής ανορεξίας, όπου ο ασθενής αρνείται πεισματικά να φάει, από τη βουλημία, όπου ο ασθενής τρώει αλλά μετά προκαλεί κρυφά στον εαυτό του να κάνει εμετό τις τροφές που έφαγε. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές ταινίες που ασχολούνται άμεσα με το θέμα, αν εξαιρέσει κανείς τις συχνές αναφορές σε μοντέλα, σε ταινίες μόδας κτλ. Εδώ, στο Min lilla syster, το πρόβλημα παρουσιάζεται όπως το ζει η μικρότερης ηλικίας αδερφή της κοπέλας που έχει το πρόβλημα. Στα μάτια της μικρής παχουλής Στέλλας, η αδερφή της, Κάτια είναι το είδαλμα της. Είναι όμορφη και καλογυμνασμένη, αθλήτρια πατινάζ, με προσωπικό προπονητή, έναν όμορφο ξένο δάσκαλο, με τον οποίο η Στέλλα είναι κρυφά ερωτευμένη. Η Κάτια αντικατοπτρίζει όλα όσα η Στέλλα θα ήθελε να γίνει αυτή όταν μεγαλώσει. Η πίεση και το αυστηρό πρόγραμμα του πρωταθλητισμού αλλάζει την Κάτια, που αρχίζει σιγά σιγά να αποφεύγει να τρώει και όταν το κάνει νιώθει ενοχές και πάει κρυφά και ξερνάει όσα έφαγε. Η συμπεριφορά της σταδιακά αλλάζει και κλείνει τις πόρτες της επικοινωνίας με την αδερφή της. Η Στέλλα τα βλέπει όλα αυτά, όμως η Κάτια την βάζει να υποσχεθεί να μη το πεις στους γονείς της. Η σουηδική σχολή ξεδιπλώνει εδώ τα ταλέντα της παιδικής της ακαδημίας θα έλεγε κανείς. Η μικρή Ρεμπέκα Τζόζεφσον στο ρόλο της Στέλλας είναι καταπληκτική και σηκώνει το βάρος ενός ρόλου -πρωταγωνιστικού εδώ- που σε άλλο σενάριο θα ήταν σίγουρα δευτερεύον.  Λείπει όμως η σφαιρικότητα, ίσως ο δυνατός κεντρικός χαρακτήρας της αδερφής, του πρόσωπου που έχει το πρόβλημα, ή μια βαθύτερη ανάλυση του οικογενειακού δράματος από την πλευρά των γονιών.

Gimli

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *