ΕΠΙΚΑΙΡΑ

56ο ΦΚΘ: Συνέντευξη τύπου LUX και έναρξη Crossroads

56tiff lux press conf 006

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟ LUX:

Συνέντευξη Τύπου για το βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, στην Αποθήκη Γ’, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το συγκεκριμένο βραβείο. Πρόκειται για τα φιλμ Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ), Ατίθασες / Mustang της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν (Γαλλία, Γερμανία, Τουρκία) και Μάθημα / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία-Ελλάδα), το οποίο συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του 55ου ΦΚΘ.

Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος Γιώργος Κρασσακόπουλος, ο οποίος φέτος συμμετέχει στην κριτική επιτροπή για την επιλογή των ταινιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνακόπουλος, το βραβείο LUX εντάσσεται στην προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προβάλλει την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. «Η προσπάθειά μας ξεκίνησε το 2007, φέτος είναι η ένατη χρονιά που απονέμεται το βραβείο LUX. Στόχος είναι η υποστήριξη του ποιοτικού ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Πιστεύουμε ότι έτσι ενθαρρύνονται παραγωγοί και κινηματογραφιστές να μπαίνουν σε διαδικασία προάσπισης των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών αξιών, τις οποίες δεν θα δείτε σε αμερικάνικες παραγωγές».

56tiff lux press conf 002

Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απονέμει χρηματικό έπαθλο, χρηματοδοτεί τον υποτιτλισμό των τριών ταινιών που είναι υποψήφιες για το βραβείο στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοηθά στην προβολή τους, είτε μέσω της διαδικτυακής τηλεόρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕuroparlTV) είτε μέσω της συνεργασίας με ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου, εξήγησε ο κ. Αντωνακόπουλος. Και πρόσθεσε: «Πολλές από αυτές τις ταινίες έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους ως ποιοτικά φιλμ, τα οποία ξεχωρίζουν οι άνθρωποι του κινηματογράφου και η τελική επιλογή γίνεται με μεγάλη προεργασία. Οι ταινίες που επιλέγονται είναι συμπαραγωγές, με έντονα διαπολιτισμικό χαρακτήρα. Προβάλλονται οι ευρωπαϊκές πανανθρώπινες αξίες με εξαιρετικά ενδιαφέροντα τρόπο. Ο στόχος είναι κάθε ταινία να μιλήσει στον θεατή, να τον προβληματίσει για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι που μοιραζόμαστε, για την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα, που είναι πολύ σημαντικές αξίες για την πορεία της Ευρώπης συνολικά».

Η απονομή του βραβείου LUX θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο. Τη διαδικασία επιλογής των δέκα επικρατέστερων ταινιών και τελικά των τριών υποψηφίων για το βραβείο εξήγησε ο Γιώργος Κρασσακόπουλος, ως μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής. Η επιτροπή απαρτίζεται από είκοσι άτομα (4 παρατηρητές και 16 με δικαίωμα ψήφου), οι οποίοι είναι επαγγελματίες από το χώρο του κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων παραγωγοί και διανομείς.

«Φέτος για να επιλέξουμε τις δέκα επικρατέστερες ταινίες είδαμε 70 ευρωπαϊκές παραγωγές. Αναζητάμε όχι μόνο την καλλιτεχνική αξία μιας ταινίας, αλλά και το εάν πραγματεύεται ζητήματα καίρια που αφορούν την Ευρώπη του τώρα», ανέφερε ο κ. Κρασσακόπουλος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η τέχνη λειτουργεί «ως εργαλείο αναγνώρισης ανθρώπων, που μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη», όπως είπε. «Η τέχνη είναι μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις την ανθρώπινη κατάσταση», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

56tiff lux press conf 007Κατά τη διαδικασία επιλογής, κάθε μέλος της επιτροπής μπορεί να προτείνει πέντε ταινίες (εκ των οποίων δύο από τη χώρα του), ενώ προτάσεις μπορούν να υποβάλλουν και οι ίδιοι οι κινηματογραφιστές. Οι 10 επικρατέστερες ταινίες προβάλλονται στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και στη συνέχεια ανακοινώνονται οι τρεις υποψήφιες, που προβάλλονται αρχικά στο φεστιβάλ Βενετίας και έπειτα, τον Νοέμβριο, σε ένα ευρύ δίκτυο φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης. Η δυνατότητα προβολής των ταινιών αυτών σε όλη την Ευρώπη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για ταινίες που «εμπορικά δεν είναι πάντα εύκολες. Μέσω της επιλογής τους αποκτούν ‘’ορατότητα’’, γίνονται προσβάσιμες σε μεγαλύτερο κοινό και συχνά βλέπουμε ότι προχωρούν σε άλλους θεσμούς, ακόμα και σε υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας», επισήμανε ο κ. Κρασσακόπουλος.

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες προβάλλονται στους ευρωβουλευτές, οι οποίοι αποφασίζουν για το ποια θα βραβευθεί, ενώ η ψήφος του κοινού ανακοινώνεται μετά τη βράβευση, δίνοντας έτσι και την αναγνώριση των θεατών στην ταινία που εκείνοι θεωρούν ως την καλύτερη. Μπορεί οι περισσότεροι ευρωβουλευτές να μην έχουν επαγγελματική σχέση με τον κινηματογράφο, αλλά όπως σημείωσε ο κ. Αντωνακόπουλος «εκλέγονται σε 28 χώρες και εκπροσωπούν περισσότερα από 100 εθνικά πολιτικά κόμματα από όλες τις τάσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διαδικασία αποτελεί μέρος της προσπάθειας ευαισθητοποίησης των πολιτικών για το πόσο σημαντικός είναι ο κινηματογράφος και τι επίδραση έχει στις κοινωνίες, αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να συντηρείται το σύστημα αξιών που προβάλλουν οι ταινίες. Ο τελικός στόχος είναι ένας θεσμός που εκλέγεται άμεσα από τους πολίτες σε μια περίοδο δύσκολη για την Ένωση, κατά την οποία χρειαζόμαστε την ανεκτικότητα, την αλληλοκατανόηση, την ανοχή στη διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη και τη συνεργασία». Οι υπεύθυνοι του βραβείου LUX εξετάζουν το πώς στο μέλλον το κοινό θα έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στη διαδικασία ανάδειξης των υποψήφιων ταινιών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, αλλά και τα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου.

Το κοινό έχει την δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της προτίμησής του στην ιστοσελίδα www.luxprize.eu ή στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook. Η ταινία που θα επικρατήσει σε ψήφους θα τιμηθεί με το βραβείο της Γνώμης του Κοινού, ενώ επίσης ένας ψηφοφόρος από το κοινό θα επιλεχθεί τυχαία για να παρακολουθήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι το 2016, όπου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της γνώμης του κοινού.

ΕΝΑΡΞΗ CROSSROADS:

Η αυλαία του 11ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, το οποίο εντάσσεται στην Αγορά του ΦΚΘ, άνοιξε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

56tiff lux press conf 008

Κηρύσσοντας την έναρξη του 11ου Φόρουμ Συμπαραγωγών, η επικεφαλής του Crossroads, κ. Marie-Pierre Macia καλωσόρισε τους παραγωγούς και σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Η ίδια παρουσίασε την ομάδα της Αγοράς του Φεστιβάλ, μαζί με την υπεύθυνη της Αγοράς, Γιάννα Σαρρή και τη συντονίστρια του Crossroads, Αγγελική Βέργου. Το Crossroads δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να συναντηθούν με συμπαραγωγούς και διανομείς, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση ταινιών που βρίσκονται ακόμη σε στάδιο παραγωγής.

Επιπλέον, η κ. Marie-Pierre Macia παρουσίασε την κριτική επιτροπή του φετινού Crossroads, την οποία απαρτίζουν οι Titus Kreyenberg (παραγωγός, Una Film, Γερμανία), Φένια Κοσσοβίτσα (παραγωγός, Blonde S.A., Ελλάδα) και Josef Rouschop (παραγωγός, Tarantula, Βέλγιο).

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους συμμετέχοντες του φετινού Crossroads που θέλησαν να συστηθούν και να μιλήσουν με συντομία για τη δουλειά τους στους υπόλοιπους.

Επίσης, έγινε αναφορά στη δραστηριότητα του ACE (Ateliers du cinéma européen), που επιλέγει κάθε χρόνο νέους παραγωγούς για να συμμετάσχουν στο δίκτυο παραγωγών του και να αναπτύξουν επαγγελματικά τα κινηματογραφικά τους σχέδια με τη βοήθεια έμπειρων παραγωγών. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του ACE Emmanuelle Döry, στο διεθνές αυτό δίκτυο που ιδρύθηκε το 1993 στο Παρίσι, συμμετέχουν 230 μέλη από 44 χώρες, εκ των οποίων οι 28 είναι ευρωπαϊκές. Πρόκειται, όπως είπε η κα Döry, για «μία πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειρίας μεταξύ παραγωγών. Μία φιλική κοινότητα στην οποία ανταλλάζει κανείς πληροφορίες και λαμβάνει χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους ανθρώπους του χώρου». Για την εμπειρία τους από τη συνεργασία τους με το ACE μίλησαν επίσης οι παραγωγοί Μαρία Δρανδάκη (Ελλάδα) και Titus Kreyenberg (Γερμανία), ενώ η Sabina Kodra (Αλβανία) είναι ένα από τα νέα μέλη του δικτύου που επιλέχθηκε να συνεργαστεί για το 2016.

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία της Αγοράς του ΦΚΘ θα απονεμηθούν την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, στις 18:00 στην Αποθήκη Γ’.

Φέτος το Crossroads επέλεξε 14 κινηματογραφικά σχέδια βάσει της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας, από τα οποία τα 4 είναι ελληνικά. Πρόκειται για τα εξής:

* ΕΛΕΥΣΙΝΑ – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας, Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος, View Master, Ελλάδα

* I WILL CROSS TOMORROW / ΑΥΡΙΟ ΠΕΡΝΑΩ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – Σκηνοθεσία: Sepideh Farsi, Παραγωγή: Πάνος Καραμπίνης – Pan Entertainment, Thierry Lenouvel – Ciné-Sud Promotion, Ελλάδα/Γαλλία

* THE LAND OF NO ONE – Σκηνοθεσία: Aran Hughes & Χριστίνα Κουτσοσπύρου, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος, Plays2Place Productions, Ελλάδα

* TO ΠΟΤΑΜΙ – Σκηνοθεσία: Χάρης Ραφτόγιαννης, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου, Blackbird Production, Ελλάδα

Τα υπόλοιπα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανος, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία.

Οι παραγωγοί και σκηνοθέτες αυτών των κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς από τον χώρο της παραγωγής.

56tiff lux press conf 009

Η Αγορά, στην οποία εντάσσεται το Crossroads, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Η Αγορά του ΦΚΘ υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA.

Το Crossroads υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA, ενώ επίσης συνεργάζεται με:

* Την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, η οποία προσφέρει το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο.

* Το CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animée), το οποίο προσφέρει 10.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σχεδίου.

* Το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό, προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network 2016.

* Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, το οποίο επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο του 2016.

* Το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops, που προσφέρει μια υποτροφία σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου.

* Τη γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.

* To Cinemed (Festival Cinéma Méditerranéen Montpellier), το οποίο θα επιλέγει κάθε χρόνο ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα σεναρίου που διοργανώνει ετησίως.

* Το ACE (Ateliers du cinéma européen), που επιλέγει κάθε χρόνο νέους παραγωγούς για να συμμετέχουν στο δύκτιο παραγωγών του και να αναπτύξουν επαγγελματικά τα κινηματογραφικά τους σχέδια με τη βοήθεια εκλεκτών παραγωγών.

Το Crossroads (10-14 Νοεμβρίου 2015) εντάσσεται στην Αγορά, δηλαδή το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *