ΆποψηΘΕΜΑΤΑ

57o ΦΚΘ: Οι προβλέψεις για τα βραβεία

Λίγες ώρες πριν πέσει επισήμως η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη -και μάλιστα με επίσημη καλεσμένη την star σε Γαλλία και ΗΠΑ Soko- οι Cinepivates κάνουν τις προβλέψεις τους για τα βραβεία του Φεστιβάλ.

heartstone_04

Από τις ταινίες που άρεσαν περισσότερο είναι το ισλανδικό «Η Πέτρα της Καρδιάς», μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης που δείχνει για ακόμα μια φορά τη δυναμική που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια το σινεμά της Ισλανδίας. Από την Ουγγαρία έρχεται μία άλλη σπουδαία ταινία τα «Δολοφονικά Αμαξίδια» με πρωταγωνιστές ανθρώπους καθηλωμένους σε αναπηρικό καροτσάκι που ξεφεύγουν μέσα από τη δημιουργία ιστοριών. Το κοινό όμως αγάπησε πολύ και το «Park» καθώς και το «Στην Ηλικία Μου Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω» που αφηγείται τις ιστορίες γυναικών σε ένα χαμάμ στην Αλγερία και έχει εξάλλου κάνει γυρίσματα και στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Προσωπική μου αγαπημένη «Το Αίμα των Σάμι», μία από τις ταινίες που θα μπορούσε να διεκδικήσει και βραβείο γυναικείας ερμηνείας (αν και εδώ ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος: «Lady Macbeth», «The Stopover», «Park» και «οι Ενάρετοι») θα μπορούσαν να βραβευτούν σε αυτή την κατηγορία.

Χαμηλών τόνων, αλλά σπουδαίος ο «Σπορέας» του Γιοσούκε Τακεούτσι που θα μπορούσε να χαρίσει στον πρωταγωνιστή της ταινίας βραβείο ανδρικής ερμηνείας (αν δεν πάρει κάποιο από τα μεγάλα βραβεία όπως θα της άξιζε). Στην συγκεκριμένη κατηγορία θα μπορούσαμε να δούμε τον νεαρό πρωταγωνιστή του «Χεσούς», ή ακόμα και τον Χάρη Φραγκούλη του «Afterlov» (θα θέλαμε πραγματικά να δούμε τον Βασίλη Κουκαλάνι της «Πλατείας Αμερικής»).

AFTERLOV-06

Όσο για το «Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλλι Μάκι», αν και από τις πολύ καλές ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, έχει ήδη βραβευτεί σε μεγάλα Φεστιβάλ, όπως και το «Park» στο Σαν Σεμπαστιάν, οπότε πιθανώς η επιτροπή να επιλέξει να βραβεύσει κάποια διαφορετική ταινία.

Προσωπικά δεν θα απέκλεια καθόλου να δοθεί κάποιο βραβείο στο «Park» ή ακόμα και στο «Γυρίζοντας τον Κόσμο»(Stopover): και οι δύο ταινίες είναι σύγχρονες και μιλούν για πιεστικά ζητήματα της εποχής μας.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *