ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

57ο ΦΚΘ: Τα βραβεία της Αγοράς

Το πιο δυναμικό και ενδιαφέρον τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Αγορά, απένειμε τα βραβεία της το βράδυ της Παρασκευής, χαρίζοντας χαμόγελα (και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύτιμη βοήθεια και οικονομική στήριξη) σε κινηματογραφικά σχέδια που ελπίζουμε να δούμε να γίνονται πραγματικότητα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η κριτική επιτροπή του 12ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (βραβεύει ένα από τα 14 κινηματογραφικά σχέδια με το βραβείο συμπαραγωγής εικόνα και ήχο από την ελληνική εταιρία POST-PRODUCTION 2|35) απένειμε το βραβείο στο Noah Tree, αναφέροντας ότι είναι «το πιο ελπιδοφόρο κινηματογραφικό σχέδιο του Crossroads Co-production Forum», ένα κινηματογραφικό σχέδιο που «διερευνά την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική και θρησκευτική μετάβαση της Τουρκίας, μέσα από μια σκληρή μα τρυφερή και ποιητική σχέση πατέρα, γιου». Ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producer’s Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2017.

Το Εθνκό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, προσέφερε, για έκτη χρονιά, βραβείο των 10.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, στο πλαίσιο του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads. Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο στο «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου (Red Hulk), σε παραγωγή Ιωάννας Μπολομύτη (Argonauts Productions). Το σκεπτικό της επιτροπής είχε ως εξής: «Η ανερχόμενη νεαρή σκηνοθέτιδα προσπαθεί να καταλάβει πώς η σημερινές κοινωνίες οδηγούν καλούς ανθρώπους στην διαφθορά, σκιαγραφώντας το πορτρέτο ενός ψαρά που παλεύει για την επιβίωσή του, σ’ ένα περίπλοκο πλαίσιο μετανάστευσης και συνόρων».

behind-haystacks

Το βραβείο MUSOU προσέφερε στους δημιουργούς της ταινίας τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου. Η κριτική επιτροπή απένειμε το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο «Φαντασία» σε σκηνοθεσία Αλέξη Καρδαρά με το σκεπτικό ότι «η μουσική και ο ήχος είναι κομμάτι του DNA και της καρδιάς του φιλμ».

Επίσης, η επιτροπή του 12ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads απένειμε Ειδική Μνεία σε δύο νεαρές σκηνοθέτιδες που διερευνούν τη νεότητα σε δύο πολύ διαφορετικά μέρη του κόσμου, τη Γαλλία και την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στα ακόλουθα κινηματογραφικά σχέδια: «Figuras» της Αζρα Ντενίζ Οκιάι, «για την αντίδραση στην πολιτική και κοινωνική καταπίεση που συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Τουρκία» και «A Kingdom» της Εμιλί Οσέλ από τη Γαλλία, «για την ευαίσθητη προσέγγιση στο θέμα της απώλειας και της θλίψης κατά την πορεία προς την ενηλικίωση».

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI Script 2 Film Workshops που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο «Figuras».

Παράλληλα, για πέμπτη χρονιά η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film που εκπροσωπείται από την διευθύνουσα σύμβουλο Ιζαμπέλ Φοβέλ, προσφέρει τις υπηρεσίες για την ανάπτυξη σε ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο και συγκεκριμένα στο «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου. Επίσης, θα προσφέρει μια συμβουλευτική συνεδρία στο κινηματογραφικό σχέδιο «Φαντασία».

Για έβδομη χρονιά η εταιρεία GRAAL βράβευσε μια από τις ταινίες του τμήματος Agora Works in Progress με το βραβείο συμπαραγωγής που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production και συγκεκριμένα την ταινία «Charlton Heston» του Αντρέι Κρετουλέσκου, μια συμπαραγωγή Ρουμανίας – Γαλλίας.

Το νέο βραβείο Eurimages Lab Award στο τμήμα Agora Works in Progress αξίας έως και 50.000 ευρώ, απονέμεται για πρώτη φορά φέτος στο 57ο ΦΚΘ, σε μια ταινία πρωτοποριακού χαρακτήρα. Η κριτική επιτροπή επέλεξε την ταινία: «Thorn» του Γαβριήλ Τζάφκα, μία συμπαραγωγή Ελλάδας – Δανίας.

Φέτος, εκτός από τις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς (Agora Film Market, Agora Works in Progress, Φόρουμ Συμπαραγωγής Crossroads) προστέθηκαν και εκπαιδευτικές: το Training Day και το Locarno Industry Academy International.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *