ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

70 Πεντακοσάρικα (70 Binladens)

Δυνατό Βάσκικο θρίλερ με απρόβλεπτες ανατροπές και με μια εξαιρετική πρωταγωνίστρια

Γράφει ο Τάσος Ντερτιλής 
(το κείμενο δημοσιεύτηκε στο grandmagazine.gr)

two-half-popcorn

Παραγωγή: Ισπανία – 2018

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Koldo Serra

Πρωταγωνιστούν: Emma Suárez, Nathalie Poza, Hugo Silva, Daniel Pérez Prada, Bárbara Goenaga, Fernando Albizu, Ione Irazábal, Richard Sahagún.

Μπιλμπάο 2015: η Ρακέλ πρέπει, πάση θυσία, να βρει 35.000 ευρώ μέσα σε 24 ώρες, για να πάρει πίσω το κοριτσάκι της πριν το δώσουν στην Πρόνοια. Για τη Ρακέλ είναι ζήτημα ζωής και θανάτου να βρει αυτά τα 70 500άρικα που θα της φέρουν πίσω το παιδί της. Όμως τη στιγμή που έχει επιτέλους κατορθώσει να πείσει μια τράπεζα να της δώσει δάνειο, στο συγκεκριμένο υποκατάστημα πραγματοποιείται ένοπλη ληστεία. Παρά τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει, η Ρακέλ που έχει το νου της στα χρήματα, θα πρέπει να φανεί πιο έξυπνη από τους ληστές προκειμένου να μπορέσει να τα εξασφαλίσει. Και βέβαια ούτε και οι πλέον τρομακτικές απειλές δεν μπορούν να εμποδίσουν μια μάνα από το να σώσει το παιδί της.

Η 3η κινηματογραφική δουλειά του-τηλεοπτικού κυρίως-Βάσκου σκηνοθέτη Κόλδο Σέρα είναι η επιτομή του σφιχτοδεμένου θρίλερ: Ξέφρενοι αφηγηματικοί ρυθμοί, κοφτές σκηνές, δυνατό  σασπένς και μια διάχυτη μισανθρωπία μπλεγμένη με κατάμαυρο χιούμορ θα ξεσηκώσουν τους φίλους τους είδους. Αν ήταν και το σενάριό του πιο στέρεα δομημένο, τότε οι αρκετές απιθανότητες και ασάφειες της ίντριγκας που απευθύνονται σε ένα κοινό που παρακολουθεί με ανοιχτό το στόμα, θα ξεπερνιούνταν ευκολότερα. Ας είναι όμως! Κι έτσι η ταινία παραμένει μια καλοφτιαγμένη μηχανή επίδειξης των σκηνοθετικών δυνατοτήτων του που υπηρετείται εξαιρετικά από την ‘Εμα Σουάρεθ, τη δημοφιλή Ισπανίδα σταρ της αλμοδοβαρικής Χουλιέτα αλλά και από το υπόλοιπο καστ που κινείται ανάμεσα στην ανατριχιαστικά ρεαλιστική ακρίβεια και την αυτοσαρκαστική υπερβολή.

Όσον αφορά τον πρωτότυπο Ισπανικό τίτλο, οι 70 Μπιν Λάντεν, πρόκειται για χιουμοριστική αναφορά σε κάτι που όλοι το έχουν ακούσει αλλά κανείς δεν το βλέπει. Το σπάνιο και σχεδόν αόρατο 500ευρο του 2015 ήταν φυσικό να γίνει παρελθόν το 2018. Να ζήσουμε να το θυμόμαστε…

Τάσος Ντερτιλής

The past is a foreign country... they did things differently there. Γι'αυτό ας το αφήσουμε ήσυχο κι ας ασχοληθούμε με το παρόν. Το παρόν λοιπόν είναι χτισμένο με κινηματογραφικές εικόνες, με χιλιάδες ταινίες, με οθόνες και όνειρα. Κλειδώστε με εκεί μέσα και εγώ θα ανοίξω ένα παράθυρο να αγναντεύω το μέλλον. The future now...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *