ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

«A Good American»: Στους σκοτεινούς διαδρόμους της NSA…

Ο Friedrich Moser δημιούργησε ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ που εκθέτει τα στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους στην Αθήνα, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 16.00 στον κινηματογράφο «Δαναός» και στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 5 Απριλίου στις 21.00, στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές.

Στο ντοκιμαντέρ τίθεται το ερώτημα αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ναι, υποστηρίζει ο ευφυέστατος προγραμματιστής Μπιλ Μπίνεϊ, που επινόησε το ThinThread, ένα πρωτοποριακό σύστημα παρακολούθησης βασισμένο σε νόμιμους τρόπους συλλογής στοιχείων, προβλέποντας επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου o Μπιλ Μπίνεϊ, ο καλύτερος Αμερικάνος κρυπτολόγος, μαζί με μια μικρή ομάδα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αρχίζει να αναπτύσσει ένα επαναστατικό πρόγραμμα παρακολούθησης. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να εντοπίσει οποιοδήποτε ηλεκτρονικό σήμα εκπέμπεται από τη γη, «φιλτράρει» για στόχους, βγάζει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο και όλα αυτά χωρίς να εισβάλλει στην ιδιωτική ζωή και να αντίκειται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ. Το πρόγραμμα ήταν τέλειο εκτός από μια λεπτομέρεια: είναι πάρα πολύ φτηνό και έτσι η φιλάργυρη διοίκηση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας το διέκοψε απότομα μόλις τρεις βδομάδες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα που άλλαξε τον κόσμο. 

Στον απόηχο της επίθεσης, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας ξεκινάει τη μαζική παρακολούθηση των Αμερικανών, ο Μπιλ Μπίνεϊ φεύγει από τον οργανισμό. Ένας φίλος του αναλαμβάνει την δουλειά και καταφέρνει να αναβιώσει το πρόγραμμα, για μια δοκιμαστική λειτουργία με βάση τα δεδομένα που ήταν γνωστά πριν από την 11η Σεπτεμβρίου. Μόλις ξεκινάει το πρόγραμμα να τρέχει, αμέσως αρχίζουν να εμφανίζονται οι τρομοκράτες. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας αντιδράει και καταστρέφει το πρόγραμμα εντελώς. 

Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου από το inside story και τον Διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, Ηρακλή Ακτύπη, γύρω από τις δυνατότητες παρακολούθησης ηλεκτρονικών επικοινωνιών πολιτών στην Ελλάδα. Την συζήτηση θα συντονίσει η σκηνοθέτιδα, δημοσιογράφος και παραγωγός με εμπειρία σε ντοκιμαντέρ Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, εκ μέρους του ενημερωτικού site inside story.

H ταινία προβάλλεται:

ΑΘΗΝΑ

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016, 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, 16.00 στον κινηματογράφο Δαναός

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, 21.00 στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ (Αθήνα), 5 ευρώ (Βόλος και Θεσσαλονίκη)

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *