ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ad Astra

Βαθμολογία: 4 στα 5 (****)

Στο κοντινό απροσδιόριστο μέλλον, διαγαλαξιακά κύματα καταφθάνουν όλο και πιο συχνά από τον πλανήτη Ποσειδώνα τα οποία αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τον πλανήτη Γη. Και ενώ ήδη το Φεγγάρι έχει αποικηθεί, ο Roy McBride θα αναλάβει την επικίνδυνη αποστολή για να συναντήσει έπειτα από πολλά χρόνια τον επίσης αστροναύτη πατέρα του, ο οποίος αν και θεωρούταν νεκρός, εικάζεται πως είναι ζωντανός και υπεύθυνος μιας μεγάλης καταστροφής.

Το διαγαλαξιακό ταξίδι Γη-Σελήνη-Άρης-Ποσειδώνας δεν κινηματογραφήθηκε ποτέ έως τώρα με τέτοια κινηματογραφική άνεση, λεπτομέρεια αλλά και οικονομία παρά μόνο από τον James Gray ( Σε Επικίνδυνη Τροχιά, We Own The Night) ο οποίος καταφέρνει να παραδώσει μια μελαγχολική, ατμοσφαιρική και εσωτερική διαγαλαξιακή περιπέτεια καταστάσεων αλλά και συναισθημάτων. Η πατριαρχία και το ψυχολογικό στοιχείο συνδυάζονται άκρως επιτυχημένα μέσα από τα πλάνα του σκηνοθέτη και το δομημένο σενάριο που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη παρά ξεδιπλώνεται λεπτό με λεπτό, χέρι χέρι με τα γκρο πλαν του Brad Pitt, την υπέροχη φωτογραφία του Hoyte Van Hoytema (υποψήφιος για Oscar στην Δουνκέρκη) και την μουσική του Max Richter.

O Brad Pitt αποτελεί τον μεγάλο πρωταγωνιστή της ιστορίας, με μία ερμηνεία που θα ζήλευε πέρυσι ο Ryan Gosling του First Man, για το πως η εσωτερική διαμάχη σε ένα περιβάλλον που επιτάσσει την σίγαση της, μπορεί να ερμηνευθεί εσωτερικά και όχι υποτονικά. Υπέροχος ο ηθοποιός και η ερμηνεία του, ο οποίος φαίνεται πως και ο σκηνοθέτης τον ακολουθεί και τον οδηγεί κατά πόδας. Οι δεύτεροι ρόλοι είναι συμπληρωματικοί σεναριακά προκειμένου να ξεδιπλωθεί η ιστορία, τόσο της Ruth Negga όσο και της Liv Tyler. To τέταρτο του βραβευμένου με Oscar Tommy Lee Jones είναι το ζητούμενο της ιστορίας αλλά και του κεντρικού ήρωα και είναι το μόνο σημείο της ταινίας στο οποίο ο Brad Pitt κάνει πίσω για να αφήσει τον μεγάλο ηθοποιό να δώσει την λύση.

Το Ad Astra είναι ένα εξαιρετικό δείγμα σκεπτόμενου και ατμοσφαιρικού sci fi, με την εξαιρετική παρουσία του ηθοποιού Brad Pitt που σε ταξιδεύει κινηματογραφικά αλλά και συναισθηματικά σε ένα κοντινό μέλλον που αν και όλα δείχνουν πως έχουν προχωρήσει, ο άνθρωπος και η ψυχή του αντιμετωπίζουν τα ίδια θεμελιακά διλήμματα. Στα άστρα λοιπόν.

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *