ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω

hide-smoke

two-half-popcorn

Υπάρχει λόγος που το «Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω» της Ραϊανά Ομπερμεγέρ θα σας θυμίσει το «Χαμάμ Γυναικών». Η ταινία βασίζεται σε θεατρικό της ίδιας της Ομπερμεγέρ, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το θεατρικό της Νελ Νταν. Στην Αλγερία, σε ένα χαμάμ γυναίκες συγκεντρωμένες μιλούν για τους φόβους και τις επιθυμίες τους, την ώρα που η υπεύθυνη του χαμάμ καλείται να κρύψει μία έγκυο από την οργή του αδελφού της. Οι γυναίκες του χαμάμ θα αναγκαστούν να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες τους, προκειμένου να προστατεύσουν τη νεαρή.

Στο «Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω» ξέρεις λίγο – πολύ τι θα δεις. Γυναίκες να διαφωνούν, να δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, να ξεγυμνώνονται κυριολεκτικά και μεταφορικά. Και η ταινία σε ένα βαθμό λειτουργεί. Συχνά, βέβαια, θα αισθανθείς ότι σου εκτοξεύει «τσιτάτα» και φράσεις γεμάτες διδακτισμό, θέλοντας να κάνει πολιτική και όχι να μιλήσει με ρεαλιστικό τρόπο για τις ζωές κάποιων γυναικών.

hide-smoke2

Υπάρχουν αρκετές στιγμές που η ταινία δεν μπορεί να κρύψει τις θεατρικές της καταβολές, ωστόσο αυτό που ανεβάζει το τελικό αποτέλεσμα είναι οι ερμηνείες των γυναικών και ιδιαίτερα της πρωταγωνίστριας Χιάμ Αμπάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία κέρδισε το βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ότι τα γυρίσματα έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Μπέη Χαμάμ.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *