ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Το Ένστικτο της Ζωής (Animal)

animal2

Ο Αντόνιο έχει την τέλεια ζωή: μια αγαπημένη οικογένεια, πολύ καλή δουλειά κι ένα όμορφο σπίτι. Η φούσκα στην οποία ζει, όμως, θα σκάσει, όταν θ’ ανακαλύψει ότι χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση νεφρού. Ο Αντόνιο ζούσε πάντα με το γράμμα του νόμου, αλλά όταν όλοι οι νόμιμοι οδοί στερεύουν, το ήθος του θα δοκιμαστεί.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Πριν από μερικά χρόνια ένας φίλος του πατέρα μου αγόρασε ένα νεφρό στη Βολιβία. Η σύζυγός του ήταν πολύ άρρωστη και ήταν τελευταία στη λίστα μεταμοσχεύσεων. Αν και πολύ πλούσιος άνθρωπος, κατέληξε να αγοράζει νεφρό στη μαύρη αγορά της Βολιβίας. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτός ο κανονικός άνθρωπος που γνώριζα, θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Λίγο καιρό αργότερα, έπεσα πάνω σ’ ένα άρθρο εφημερίδας για έναν νεαρό άνδρα που είχε δημοσιεύσει μια διαφήμιση στην οποία πρόσφερε το νεφρό του με αντάλλαγμα ένα σπίτι. Έκανα αυτομάτως την σύνδεση στο μυαλό μου και εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε η ιδέα για την ταινία. Αυτό, έπρεπε να το γράψω. Έπρεπε να πω αυτή την ιστορία.

Το ANIMAL δεν είναι απλά ένα μικρό indie δράμα. Είναι πιο κοντά σε μια ταινία των αδελφών Κοέν, αλλά με χαρακτήρες με τους οποίους συμπάσχεις, που νοιάζεσαι για αυτούς.

animal3

Ο Αντόνιο, ο ήρωας της ταινίας, αφού αποτυγχάνει με όλους τους νόμιμους τρόπους να βρει ένα νεφρό, βρίσκει ένα νεαρό ζευγάρι που θα του προσφέρει νεφρό με αντάλλαγμα ένα σπίτι. Αποδεχόμενος αυτήν την σκοτεινή και ύποπτη πρόταση, σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι με τους οποίους διαπραγματεύεται, συνεχώς αλλάζουν τους όρους της συμφωνίας. Όταν η απόφαση του θα του κοστίσει την οικογένειά του και θα αρχίζει να απειλεί την ίδια του τη ζωή, ο Αντόνιο θα αναγκαστεί να πάρει απεγνωσμένα μέτρα, και να παραβιάσει κάθε κανόνα, για να συνεχίσει να ζει.

Το ANIMAL είναι ένα δράμα που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα συναισθήματα, εξερευνώντας μια σειρά σκοτεινών γεγονότων, αλλά ταυτόχρονα είναι γεμάτο ειρωνεία και χιούμορ. Το χιούμορ είναι παρόν σε κάθε πτυχή της ταινίας, το ίδιο και η ειρωνεία, η οποία ξεκινά από την αρχή.

Ένας άνδρας που δουλεύει για μια εταιρία συσκευασίας κρεάτων χρειάζεται ένα όργανο για να επιβιώσει.

Στην κλινική πλαστικής χειρουργικής, άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα για να αλλάξουν τα πρόσωπά τους, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να βρουν ένα όργανο που θα σώσει τη ζωή τους.

Η ταινία παίρνει θέση στην ειρωνεία όλων αυτών των πραγμάτων και στην παράνοια του καπιταλιστικού κόσμου που ζούμε.

Πιστεύω ότι το ANIMAL είναι μια μεταφορά για την ψευδαίσθηση που έχουμε όλοι οι άνθρωποι ότι αν είμαστε καλοί και δουλεύουμε σκληρά, η ζωή σίγουρα θα μας ανταμείψει. Ο καπιταλισμός βασίζεται στην ιδέα ότι όλα είναι δυνατά εάν δουλέψουμε σκληρά, αλλά εδώ βλέπουμε την περίπτωση ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να ξοδέψει τα χρήματά του για το μόνο πράγμα που πραγματικά χρειάζεται. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ένα ζευγάρι που είναι πρόθυμο να θυσιάσει ένα μέλος απ’ το σώμα του προκειμένου να έχει δικό του σπίτι. Το σύστημα είναι διεφθαρμένο. Η ταινία σχολιάζει την κατάσταση της σημερινής κοινωνίας και το πώς οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τα χρήματα αντί για τις σχέσεις. Επίσης, μιλάει για τον εγωισμό που προωθεί ο καπιταλισμός. Ο Αντόνιο αισθάνεται μόνος του. Έχοντας ακολουθήσει πάντα τους κανόνες και κάνοντας πάντα το σωστό, συνειδητοποιεί ότι αν συνεχίσει έτσι, θα πεθάνει.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *