ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Aquaman

aquaman0001

two-half-popcorn

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της DC ήταν να φέρει στη μεγάλη οθόνη τις περιπέτειες του Aquaman. Ένας αρκετά αγαπητός, αλλά και ιδιαίτερος ήρωας κόμικ, μιας και έχει το δικό του σύμπαν, που κινείται περισσότερο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αλλά εμφανίζεται και μπλέκεται συχνά και σε ιστορίες άλλων σούπερ ηρώων, κυρίως ως μέλος της λεγόμενης Justice League. Υπό αυτή την έννοια, είναι κάτι σαν τον Doctor Strange ή τους Guardians of the Galaxy της Marvel. Η DC που πέρασε τη σκοτεινή περίοδο Νόλαν στα Μπάτμαν και άκουσε στη συνέχεια αρκετά αποδοκιμαστικά σχόλια για Batman και Σούπερμαν που ακολούθησαν, έπαιξε το μεγάλο χαρτί της ρίχνοντας τον Aquaman και την Wonder Woman δίπλα τους στο πανί, συστήνοντας μας την Justice League. Εκεί λοιπόν που οι Μπεν Άφλεκ και Χένρι Κάβιλ άφησαν δυο αμφιλεγόμενους Batman και Superman αντίστοιχα ήρθε η Γκαλ Γκαντότ και μας έδωσε μια δυναμική και επιτυχημένη Wonder Woman και έφτασε η στιγμή που ο Τζέισον Μομόα (γνωστός ως Ντρόγκο της δημοφιλούς σειράς Game of Thrones) αποκτά τη δική του ταινία Aquaman.

aquaman0003

Η πρώτη stand alone ταινία Aquaman είναι μια origin story, ξεκινά λοιπόν από την αρχή να μας διηγηθεί την ιστορία του Άρθουρ, γιου ενός απλού φαροφύλακα και της Ατλάνας, βασίλισσας των Ωκεανών. Διότι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ζουν απόγονοι της ξακουστής Ατλαντίδας που καταποντίστηκε στα νερά και τώρα έχουν δημιουργήσει διάφορες φυλές ψαρανθρώπων που μπορούν να αναπνέουν και να μιλούν μέσα στο νερό. Η Ατλάνα το έσκασε από το υδρόβιο βασίλειο της για να αποφύγει ένα προξενιό που της επέβαλαν, ερωτεύτηκε τον πατέρα του Άρθουρ και όταν τον απέκτησαν, επέλεξε να ζήσει στην στεριά μαζί του. Όμως η φυλή της την ανακάλυψε και την πήραν μακριά, αφήνοντας τον μικρό Άρθουρ να μεγαλώσει μόνος με τον πατέρα του. Ο μικρός Άρθουρ καταλαβαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με τα υδρόβια πλάσματα αλλά δεν γνωρίζει ακόμα τις ικανότητες του. Επίσης δεν γνωρίζει ότι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει ένα πελώριο σύμπαν, γεμάτο από διαφορετικούς εξελιγμένους πολιτισμούς,  πλάσματα, κτίρια, χρώματα και κανόνες. Μάλιστα ένα σύμπαν που ετοιμάζεται να εξαπολήσει επίθεση κατά της ανθρωπότητας, που έχουν βρωμίσει τον βυθό των ωκεανών με τα απόβλητά τους και τον γέμισαν με τα απορρίματα τους, για να δοθεί και ένα οικολογικό μήνυμα.

 Με έντονη 80s αισθητική, που δεν ξεφεύγει σε στιγμές του κιτς, έναν Μομόα που βάζει μπόλικο αυτοσαρκαστικό χιούμορ που τον βοηθά να σηκώσει ευκολότερα το ρόλο, η ταινία μπορεί να κοκκορεύεται ότι τα έχει όλα, διότι πραγματικά τα έχει! Από τις πρώτες αναφορές σε παλαιότερες ταινίες όπως το Flash Gordon, ή το Tron, μέχρι τα πιο πρόσφατα κλεισίματα ματιών στο “αντίπαλον στρατόπεδο” της Marvel, είτε θέλετε να δείτε περιπέτεια υπερηρώων, είτε επική περιπέτεια Άρχοντα Δαχτυλιδιών, είτε σας αρέσουν διαστημικές περιπέτειες ή μεγάλα τέρατα όπως ο Godzilla, είτε Indiana Jones και δεινόσαυροι, το Aquaman τα έχει όλα, σε έναν αχταρμά, που όμως είναι δημιουργικός και βλέπεται ευχάριστα.

aquaman0002

Αξίζει να σημειώσουμε την καλή δουλειά που έχει γίνει στα εφέ τα οποία μπλέκουν όλα αυτά τα διαφορετικά στοιχεία, με την εισαγωγή γραφικών, αλλά και αποτυπώνουν το υγρό στοιχείο στα μαλλιά και τις κινήσεις των ηθοποιών. Στοίχημα που κερδήθηκε ήταν και οι μάχες στο βυθό, που είναι αρκετά χορταστικές. Αρκετά καλή δουλειά και στο 3D, είναι τόσο όσο χρειάζεται για να προσδώσει στη συνολική αίσθηση χωρίς να υπερβάλει ή να κουράσει. Στον αντίποδα η μεγάλη διάρκεια της ταινίας κάνει αναπόφευκτα κάποιες κοιλιές, ιδίως στα μελό σημεία της, όπως την ιστορία της Ατλάνα, που η Νικόλ Κίντμαν οριακά κρατά το ενδιαφέρον και η χημεία του Μομόα με την συμπρωταγωνίστρια του Άμπερ Χερντ. Σταθερή αξία ο Νταφόε σε μικρό ρόλο ως ο μέντορας του, αρκετά καλός ο Πάτρικ Ουίλσον ως βασιλιάς Ορμ, πιο παραπεταμένος ο έταιρος κακός της ταινίας, Μάντα, που θα έχει ίσως περισσότερο χρόνο σε επόμενες συνέχειες (για περισσότερα να μείνετε να δείτε την συμπληρωματική σκηνή πριν τους τίτλους τέλους).

Το Aquaman έχει τα επιμέρους προβλήματα του, που το αφήνουν ελάχιστα πίσω από τη «σταθερή αξία» των αντίστοιχων ταινίων Marvel, είναι όμως ένα καλό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *