ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ανοίγει ξανά τις πύλες του ο κινηματογράφος Άστορ

Με την απουσία του κινηματογράφου Απόλλων και Αττικόν να βαραίνει το κέντρο της Αθήνας, η αλήθεια είναι ότι οι κινηματογραφικοί χώροι μοιάζουν λειψοί. Είναι, λοιπόν, καλό νέο το γεγονός ότι σύντομα ο κινηματογράφος Άστορ θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά.

astor-001

Η κινηματογραφική αίθουσα Άστορ είναι μία από τις παλαιότερες της Αθήνας. Βρίσκεται στο νούμερο 28 της οδού Σταδίου (είσοδος από τη στοά Κοραή), σε ένα κτίριο με μακρά ιστορία, συνδεδεμένο άρρηκτα με την 7η τέχνη, καθώς λειτουργεί από το 1947, ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζονταν κινηματογραφικές αίθουσες ήδη από το 1908.

Τώρα επιστρέφει με ταινίες της weirdwave και ετοιμάζει αφιερώματα και ειδικές προβολές.

Η ιστορία του Άστορ

astor-002

– Η ονομασία του κινηματογράφου προέρχεται από τον Τζον Τζέικομπ Άστορ (1763-1848), που ήταν ο πρώτος πολυεκατομμυριούχος και ο δημιουργός του πρώτου τραστ στις ΗΠΑ. Η λέξη ήταν τότε συνώνυμη της χλιδής.

stoa-korai– Το σινεμά ανοίγει τις πόρτες του στις 24 Οκτωβρίου του 1947, με τη σπουδαία κινηματογραφική διασκευή του Ντέιβιντ Λιν στις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Ντίκενς, προβολή υπό την αιγίδα της βρετανικής πρεσβείας, η οποία τότε στεγαζόταν στους πάνω ορόφους του ίδιου κτιρίου.

– Στην ίδια θέση είχαν προϋπάρξει αρχικά οι κινηματογράφοι «Παλλάς» (1908-1920, πιθανότατα η πρώτη που χτίστηκε στην πόλη αποκλειστικά για σινεμά) και αργότερα το «Σινε Νιούς» (1940-1947), ενώ ενδιαμέσως ο χώρος λειτούργησε και ως σταθμός αυτοκινήτων (1921), ιταλικός στρατιωτικός κινηματογράφος και στρατιωτική αποθήκη (1942-1943).

* Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιστορικά στοιχεία προέρχονται από τη μελέτη του Δημήτρη Φύσσα, «Τα Σινεμά της Αθήνας 1896-2013 – Ιστορίες του Αστικού Τοπίου» (Αθήνα, 2013).

 

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *