Σινέ τεχνολογείν

Barco Escape, απόδραση με τρείς οθόνες για βέλτιστη εμπειρία

DB-Barco-Escape-Cinemacon-720x332

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθεί κάνεις πως η βιομηχανία προσπαθεί να εξελίξει το σινεμά τεχνολογικά ώστε να διατηρήσει την μοναδικότητα του. Βασική παρατήρηση μου είναι ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τεχνικές που έχουν επιτύχει σε άλλους χώρους.

Η εικονική πραγματικότητα είναι ένα σύνηθες πεδίο από το οποίο αντλούνται ιδέες. Θα παραθέσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ. Ένα σύστημα εικονική πραγματικότητας είχε τα εξής κύρια χαρακτηριστικά.

  • Ψηφιακή εικόνα
  • Στερεοσκοπία σε 60 καρέ
  • Κάλυψη του οπτικού πεδίου με επιπλέον οθόνες.

Βλέποντας ότι τα πρώτα δύο σημεία έχουν υιοθετηθεί ήδη απο τη βιομηχανία του σινεμά ήταν θέμα χρόνου να ασχοληθούν και με το τελευταίο. Το Barco Escape είναι η νέα πρόταση της εταιρίας Barco η οποία βασίζεται στην πολυετή εμπειρία που έχει η εταιρία αυτή στα συστήματα Εικονικής  Πραγματικότητας.

Τι είναι;

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα με 3 επιφάνειες προβολής, μια κεντρική όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα και άλλες 2 δεξιά και αριστερά υπό γωνία (πάνω-κάτω 45 μοιρών). Αυτό που επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο είναι επιπλέον ενσωμάτωση στην ταινία αφού καλύπτεται πιο μεγάλο οπτικό πεδίο.

1402588-Gospel_Feature_Md

Πως το χρησιμοποιώ

Βέβαια οι θεατές δεν θα πρέπει ξαφνικά να βγάλουν πολλαπλά μάτια, επειδή (όπως στην εικονική πραγματικότητα) οι δύο επιπλέον επιφάνειες σκηνοθετικά θα χρησιμοποιούνται για την απόδοση του περιβάλλοντος ή για κολάζ δείχνοντας επιπλέον πληροφορία για ντοκιμαντέρ. Λογικά η κύρια πλοκή και προσοχή του θεατή θα πρέπει να παραμένει στην κεντρική οθόνη.

Ναι αλλά;

Για να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία χρειάζεται τροποποίηση στην αίθουσα προβολής, εγκατάσταση 2 επιπλέον προβολής και αγορά ειδικών προβολέων, δηλαδή σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Επίσης χρειάζεται και ειδικός τρόπος βιντεοσκόπησης από μέρους των σκηνοθετών και τεχνικών. Οι πρώτες αίθουσες που θα εγκαταστήσουν το νέο σύστημα βρίσκονται στης ΗΠΑ και είναι οι εξής

  • Cinemark 18 & XD at the Promenade at Howard Hughes Center in Los Angeles, California
  • Cinemark Paradise 24 & XD in Davie, Florida
  • Cinemark West Plano & XD in Plano, Texas
  • Cinemark @ Seven Bridges and Imax in Woodridge, Illinois
  • Cinemark’s Redwood Downtown & XD in Redwood City, California

 

Από ταινίες ;

tumblr_n2l8pnf5ni1sagvlzo1_500Η πρώτη ταινία που θα προβληθεί στα συστήματα Escape θα είναι το “Maze Runner” (αναμένεται στις 19 Σεπτ. στις ΗΠΑ). Βέβαια επειδή η ταινία γυρίστηκε πριν ανακοινωθεί το σύστημα, οι δύο ακριανές οθόνες θα δείχνουν απλά το περιβάλλον (δηλαδή ένα πιο μεγάλο λαβύρινθο) με βοήθεια των εφέ. Εξετάζονται και μετατροπές παλαιότερων ταινιών σε αυτό φορμά. Ενω σε επίσημες παρουσιάσεις του συτήματος προβάλεται και η απίστευτη sci-fi ταινία μικρού μήκους RUIN προσαρμοσμένη στο σύστημα Escape (δείτε τη εδώ).

Εδώ σε θέλω

Δεν υπάρχει λόγος γιατί αυτό το σύστημα στο μέλλον να μην υποστηρίζει και 3D κάτι που δεν έχει ανακοινωθεί όμως ακόμα. Πέρα από το οπτικό πεδία αυτή η επέκταση σε 3 οθόνες θα δίνει και επιπλέον δυνατότητες στον σκηνοθέτη για προχωρημένους πειραματισμούς. Αναμένουμε να δούμε αν αυτό ο νέο τρόπος θα βρει πρόσφορο έδαφος.

Και όχι μόνο

Η Barco δεν σταματά εδώ, αλλά στην πρόσφατη CinemaCon 2014 παρουσίασε το CinemaBarco project, το οποίο είναι μια γκάμα προϊόντων και τεχνολογιών κυρίως διαδραστικών τόσο για αίθουσες αναμονής όσο και για την ίδια την αίθουσα προβολής. Σκοπός είναι να μετατραπεί το σινεμά σε μια ξεχωριστεί εμπειρία που θα προσφέρει συγκινήσεις με το που πατήσεις το πόδι σου στο multiplex. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η “iD” (Interactive Dimension) τεχνολογία που επιτρέπει σε όλους τους θεατές μιας κινηματογραφικής αίθουσας να παίζουν συνεργατικά με τα χέρια τους ένα βιντεοπαιχνίδι. Πιο πολλά στο βίντεο που ακολουθεί.

Δημήτρης Χριστόπουλος

Ξεκίνησε το '80 με τετράχρωμα pixel που έβλεπε στην 14 ιντσών τηλεόραση του και έφτασε στο σήμερα προγραμματίζοντας στερεοσκοπικές 3D παραγωγές full HD για πλανητάρια. Μοναχικός cowboy κάθεται μεταμεσονύκτια, όταν τα πάντα έχουν σωπάσει, μπροστά στο θαμπό φως της οθόνης του και περιπλανιέται ανάμεσα στα μηδενικά και άσους του internet, μάχεται σε ψηφιακούς κόσμους των video games και καλπάζει στο κόσμο των cine effects. Θα προσπαθήσει να σας περιγράψει αυτά που βλέπει απλά και απέριττα, "Talk to me like Ι am a six year old!".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *