TV - ΣΕΙΡΕΣTV News

Ο “Ζοφερός Οίκος” του Ντίκενς, έρχεται ξανά

2-bleak-house
Φαίνεται πως η διαρκής οικονομική κρίση, η κατάθλιψη ως συνοδευτικό της, και οι χρόνιες δικαστικές υποθέσεις, που ταλανίζουν και τη χώρα μας, αποτελούν το «ιδανικό» πλαίσιο για να ξαναπαρακολουθήσουμε την εξαίρετη μεταφορά στην μικρή οθόνη, του ογκώδους,δαιδαλώδους και αριστουργηματικού μυθιστορήματος του Ch.Dickens στην σειρά 15 επεισοδίων  BLEAK  HOUSE (2005) ,σκηνοθεσίας Justin Chadwick και Susanna White, που θα προβάλλεται κάθε μέρα στις 7.00μ.μ., αρχής γενομένης στις 3 Νοεμβρίου, απ΄την ΕΡΤ2. Θυμίζω πως η ίδια σειρά, παραγωγής BBC, έχει ξαναπροβληθεί απ΄την ελληνική τηλεόραση, αν θυμάμαι σωστά το 2012 απ’ τη ΝΕΤ.

Βραβεύσεις (μεταξύ αυτών και 2 EMMY), υποψηφιότητες για βράβευση, διθυραμβικές και μη,κριτικές ακολουθούν αυτή την εξαιρετική δουλειά, η οποία αναβιώνει μοναδικά την ατμόσφαιρα ζόφου, παράνοιας, απελπισίας, ίντριγκας και μιζέριας που περιβάλλουν την πολύκροτη, πολυδάπανη, χρονίζουσα και ανθρωποβόρα δικαστική υπόθεση Τζαρντάϊς vs Τζαρντάϊς, η οποία αποτελεί τον πυρήνα του θρυλικού μυθιστορήματος του Ντίκενς, και την αφορμή για να στηλιτεύσει-σατιρίσει το δικαστικό σύστημα της εποχής του. Ο Ντίκενς είχε θητεύσει ως δημοσιογράφος στο δικαστήριο του Τσάνσερι και καθόλου τυχαία, η υπόθεση-σκιάχτρο όπως την αποκαλεί, εκδικάζεται εκεί.

BLEAK HOUSE [BR / US TV SERIES 2005] GILLIAN ANDERSON as Lady Dedlock Date: 2005 (Mary Evans Picture Library) Keine Weitergabe an Drittverwerter.

7-bleak-house
Μέσα λοιπόν στον «αμείλικτο καιρό του Νοεμβρίου» όπως ξεκινάει ο Ντίκενς το μυθιστόρημά του, θα ξανα-απολαύσουμε ένα πολυπρόσωπο καστ να ενσαρκώνει τους χαρακτήρες που απαρτίζουν το σύμπαν αυτού του βιβλίου, με προεξάρχουσα την τριάδα των Martin, Anderson, Dance να δίνει  ρεσιτάλ : η Anna Maxwell Martin είναι εκπληκτική Έστερ Σάμερσον, πειστικότατη στο ρόλο της. Η πραγματική αποκάλυψη όμως είναι η Gillian Anderson η οποία υποδύεται την πανέμορφη και απόμακρη Λαίδη Ντέντλοκ με τα τρομερά μυστικά. Από πάνω τους, σαν αμείλικτο κοράκι του Νόμου ούτως ειπείν, στέκεται και τις παρακολουθεί αδιάκοπα ο φοβερός δικηγόρος Τάλκινχορν, δικηγόρος του σερ Λέστερ Ντέντλοκ-συζύγου της Λαίδης. Ο Charles Dance είναι απλώς καταπληκτικός στο ρόλο του δικηγόρου-αρπακτικού, όπως έγραψε ξένος κριτικός «με την ερμηνεία του ο Dance σε κάνει να μισήσεις τους δικηγόρους».

Σε 15 επεισόδια, με την βραβευμένη με EMMY φωτογραφία του Kieran McGuigan, τα πολύ ωραία κοστούμια της Andrea Galer και τη μουσική του John Lunn, θα ξαναδούμε μια πλειάδα χαρακτήρων στο ομιχλώδες και λασπωμένο Λονδίνο, να επηρεάζονται ποικιλοτρόπως απ΄αυτήν την καταραμένη δικαστική υπόθεση. Οποιαδήποτε ομοιότητα με τα καθ’ ημάς δικαστικά βάσανα, φοβάμαι πως δεν είναι συμπτωματική…

Το BBC έχει κάνει άλλες δύο τηλεοπτικές διασκευές του βιβλίου, η μία ήταν το 1959(11 επεισόδια)και η άλλη το 1985 ( 8 επεισόδια).

Η επαναπροβολή της σειράς  έχει ολοκληρωθεί ήδη. Με έναρξη στις 3 Νοεμβρίου όπως αναφέρω παραπάνω, ολοκληρώθηκε μέσα σε 2 εβδομάδες (δεν προβάλετο τα σαββατοκύριακα).

9-bleak-house12-bleak-house12-bleak-house

Κατερίνα Καρά

Την πρώτη ταινία την είδε πριν πολλά χρόνια σε συνοικιακό σινεμά. Τραυματική εμπειρία... Επική η ταινία. Από τότε δηλώνει ανερυθριάστως ότι οι ταινίες (όπως και τα βιβλία) την έχουν πάρει κανονικά στο λαιμό τους. Πιστεύει ότι το σινεμά, όπως και η Τέχνη γενικώς, ΔΕΝ θα πεθάνει ποτέ, επειδή η τρισάθλια πραγματικότητα ειρωνεύεται χοντρά τις προθέσεις και τα όνειρά μας... Άρα κάπως πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *