ΆποψηΑφιερώματαΘΕΜΑΤΑ

Breaking Bad

Tι κοινό μπορούν να έχουν ο πρωθυπουργός μας, ενα narcocorrido, μία ταινία μικρού μήκους με τρία χρώματα, ένας τύπος με εγκεφαλική παράλυση, ένας Έλληνας συγγραφέας με κύρια επιρροή τον Καζατζάκη, 27 βραβεία αναμεσά τους 6 EMMY, μία λίστα με θανάτους και μία πόλη στο Νέο Μεξικό ( ΗΠΑ) όπου γίνεται εμπόριο Crystal Meth?  Θα με κοιτάξεις λοξά το ξέρω τώρα εγώ.

Εντάξει ας το παρουμε από την αρχή… ή από το τέλος ίσως καλύτερα.

Υπάρχει ένα τραγούδι, που προσγειώθηκε μία μέρα στο mail μου. Το είχαν φτιάξει κάτι λεμούριοι, λέει. Ωπ τι είναι λέω, τούτο. Οι στίχοι του ήταν αφόρητα αστείοι και η ειρωνία πήγαινε αγκαλιά με τον κυνισμό. Ομιλούσε το τσαπερδόνικο για τις εκλογές, για τον πρωθυπουργό μας -καλή του η ώρα- και για μας τους Έλληνες – ακόμα πιο καλή μας η ώρα- .  Μπαίνω στο γιουτιουμπ (youtube) και τι να δω… ο πρωθυπουργός καλή του η ώρα με σομπρέρο, σομπρέρο τονίζω…

Κάτω κάτω μία υποσημείωση, μουσική Los Cuates de Sinaloa. Τι είναι τούτο λέω… ψάχνω, ψάχνω και ανακαλύπτω το Negro y Azul. Οι στίχοι του μιλούν για την πόλη Duke, στο Νέο Μεξικό, για ένα τύπο που κανείς δεν έχει δει, με το όνομα Heisenberg  που δημιούργησε ένα νέο ναρκωτικό σε χρώμα μπλε, με ποιότητα ΑΑ.. και ελέγχει την αγορά. Λέει και για τα καρτέλ που θέλουν κι αυτά μερίδιο και για το Μεξικό και για εκδίκηση και σεβασμό.

Τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι είναι ένα narcocorrido… ένα narco τι;  Ένα narcocorrido. Το Narcocorrido, (ή αλλιώς ναρκωμπαλλάντα) είναι ένας τύπος μεξικανικής μουσικής με ακορντεόν και βάση την πόλκα. Τα πρώτα corridos που επικεντρώνονται στον τομέα των λαθρεμπόρων  ναρκωτικών, έχουν χρονολογηθεί στο 1930. Αυτό το narcocorrido λοιπόν είναι η εισαγωγή του επεισοδίου επτά της δεύτερης σεζόν της τηλεοπτικής σειράς, Breaking Bad. Κι αν νομίζετε ότι εννοώ απλά μερικά δευτερόλεπτα…όχι… όλο το κομμάτι τριών και κάτι λεπτών.

  Breaking Bad logo Laundring

Ωπ λέω, τι ειναι τούτο. Από τι είναι τούτο σε τι είναι τούτο πάω…  Breaking Bad, η ιστορία ενός αποτυχημένου καθηγητή Λυκείου μέσης ηλικίας, ο οποίος μαθαίνει ότι έχει καρκίνο θανάσιμης μορφής. Εντάξει μέχρι εδώ δράμα, ανθρώπινος πόνος και τέτοια. Αυτός όμως ο αποτυχημένος καθηγητής ήτο και ιδιοφυΐα στη Χημεία, και του τη δίνει και αρχίζει την παραγωγή Crystal Meth. Και όχι όποια κι όποια Crystal Meth, την καλύτερης ποιότητας στον  κόσμο. (εδώ απαντάμε ότι αυτό το Class A drug είναι και Class A quality… Alie G).

The underpants gnome

Για να μην πολυ-πολυλογώ, η εισαγωγή του πρώτου επεισοδίου της σειράς είναι ασύστολη καφρίλα… Ειδυλλιακά τοπία ερήμου, ιπτάμενο παντελόνι προσγειώνεται… σκάει αυτοκινούμενο από το πουθενά με δύο τύπους που φορούν μόνο σώβρακα και αντιασφυξιογόνες μάσκες,… μάσκα και σώβρακο trendy. Σταματούν κάπου στη μέση του πουθενά, λογύδριο ενός απεγνωσμένου σε μία κάμερα, σειρήνες στο βάθος, ο απεγνωσμένος βγάζει το πιστόλι από το σώβρακο και καπάκι πράσινη κάρτα με τον περιοδικό πίνακα και BReaking Bad. (Br-βρώμιο, Ba-βάριο)

Οι εισαγωγές αυτής της σειράς είναι απλά από άλλο πλανήτη, το τέλος παθιάρικου σεξ, μάζεμα αίματος και διαλυμένων οργάνων από το πάτωμα ενώ αναλύεται η δομή του ανθρώπινου σώματος, υδρογόνο 63%, Οξυγόνο 26%, Άνθρακας 9% κλπ, μία διαφήμιση φαστφουντάδικου Los Pollos Hermanos, το κόψιμο ενός ανθρώπινου κεφαλιού για να κολληθεί πάνω σε μία χελώνα και πολλά πολλά άλλα.

 

Blood
Σκουπίζοντας αίμα από το πάτωμα
Ποσοστό υδρογόνου στο ανθρώπινο σώμα
Ποσοστό Υδρογόνου στο ανθρώπινο σώμα

Με αποκορύφωμα την μικρού μήκους σε τρία χρώματα, άσπρο, μαύρο, φούξια με διάρκεια 6:28 και τίτλο 737 Down Over ABQ , που σχηματίζουν οι εισαγωγές των επεισοδίων 1,4,10 και 13 της δεύτερης σεζόν. Αποτελεί ένα φλας μπροστά για ότι μέλλει γενέσθαι στις επόμενες σεζόν και το φινάλε της τέταρτης. Θα πω μόνο πως κάπου εξαφανίζεται ένα μάτι, το οποίο και βρίσκει ο πρωταγωνιστής μας στην πισίνα του.

Το Breaking Bad είναι ένα περίπλοκο γαϊτανάκι προσώπων με επίκεντρο τον

Walter White / Bryan Cranston (απεγνωσμένος, καθηγητής, καρκινοπαθής) και τον Jesse Pinkman / Aaron Paul (πρεζάκι-ντίλερ, χαζοβιόλης). Mr. Pink, & Mr. White κάτι από Reservoir Dogs ίσως;;

Mr White & Mr Pinkman
Ο κύριος Λευκός και ο κύριος Ροζάνθρωπος...

Τα πρόσωπα που συνοδεύουν είναι κυρίως αλλά όχι μόνο:

Το καστ του breaking bad Η σύζυγος του απεγνωσμένου... Ο υιός White Η αδελφή και ο μπατζανάκης φοβερός μπάτσος

Skyler White / Anna Gun (συζύγου του απεγνωσμένου),

Walter Jr / RJ Mitte (γιος απεγνωσμένου με εγκεφαλική παράλυση, την οποία έχει όντως ο RJ Mitte που τον υποδύεται όμως ελαφριάς μορφής ),

Hunk Schrader / Dean Norris (φεοβερού μπάτσου της δίωξης ναρκωτικών και μπατζανάκη του απεγνωσμένου ),

Marie Schrader / Betsy Brandt (αδερφή της Skyler, σύζυγος φοβερού μπάτσου και κλεπτομανής),

Saul Goodman / Bob Odenkrik (αδιανόητος δικηγόρος)

Gustavo “Gus” Fring / Giancarlo Esposito ( διανομέας ναρκωτικών υψηλού κλιμάκιου)

Mike Ehrmantraut  / Jonathan Banks(καταστροφέας αποδεικτικών και δολοφόνος κατ’εντολή δουλέυει για τον Gus)

Hector “Tio” Salamanca / Mark Margolis (ανάπηρος, μουγκός μέλος του καρτέλ επικοινωνεί με κουδουνάκι, ο Mark Margolis που τον υποδύεται δεν είναι μουγκος αλλά έχει Ελληνική καταγωγή)

Call Saul GUs, Los pollos hermanos Mike, cleaner and hitman yey Tio con el coudounaki.

Ο απίστευτος τύπος πίσω από αυτήν την σειρά δεν είναι άλλος από τον Vince Gilligan, σεναριογράφο 30 επεισοδίων, σκηνοθέτη 2 εξ αυτών καθώς και διευθυντή παραγωγής 128 επεισοδίων του X-files. Ο Vince ήταν επίσης συν-σεναριογράφος του Hancock. Ο Vince λοιπόν δημιουργός της σειράς Breaking Bad, έχει σκηνοθετήσει τέσσερα επεισόδια και έχει γράψει και 62 από αυτά.

The X-flies hancock

 Ένας από τους υπόλοιπους σεναριογράφους της σειράς, έχει γράψει εννέα επεισόδια, είναι ο George Mastras, Έλληνας (και εδώ ευχαριστώ τα ελληνικά blog και facebook της σειράς για την πληροφορία) που μεγάλωσε στη Βοστώνη και δηλώνει ως κύρια επιρροή του άκουσον άκουσον τον Καζατζάκη.  Στην πέμπτη σεζόν όπως μάθαμε από το Ελληνικό blog θα σκηνοθετήσει κιόλας. Να σημειώσουμε εδώ ότι στο blog, και το facebook υπάρχουν συνεντεύξεις, φωτογραφίες, βίντεο και ότι άλλο μπορεί να θέλετε να μάθετε.

Τι έχει κι άλλο;;; Τι άλλο μπορεί να έχει κανείς να πει για αυτή τη σειρά; Ήρθε η σειρά των βραβείων θα σου πω εγώ… 27 βραβεία και 66 υποψηφιότητες. Αμέ τι νόμιζες…

Η σειρά έχει κερδίσει έξι βραβεία ΕΜΜΥ–  τρεις συνεχόμενες βραβεύσεις για τον πρωταγωνιστή Bryan Cranston, μία για τον Aaron Paul καθώς και δύο για την Lynne Willingham για το μοντάζ του πρώτου επεισοδίου και του “ABQ”. Έχει κερδίσει μεταξύ άλων, Satellite, Prism, Eddie (της ένωσης αμερικάνων μοντέρ), Saturn, έχει προταθεί για χρυσές σφαίρες, Astra, Directors Guild, Edgar, Golden Reel κλπ.

Ο ελληνοGeorge έχει κερδίσει Literary Award για το σενάριο του επεισοδίου Crazy Handful of Nothin, καθώς και Writers Guild μαζί με τους υπόλοιπους σεναριογράφους της σειράς τα 2010, 2011, 2012 καθώς και ο Vince Gilligan solo το 2009.

Το Breaking Bad αν δεν το έχετε πιάσει το υπονοούμενο ήδη, είναι μία σειρά την οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν σκεφτεί, γράψει και φυσικά σκηνοθετήσει οι Rodriguez-Tarantino, με οποιαδήποτε σειρά σε οποιοδήποτε πόστο. Δεν χαρίζεται σε βία ή άρρωστο χιούμορ, δεν υποχωρεί στους τηλεοπτικούς χρόνους, δεν προβλέπονται με τίποτα οι πλοκές και οι υποπλοκές του, έχει άψογη εικόνα και video art πλάνα. Το ότι δεν περίμενα κάτι τόσο καλοφτιαγμένο για τηλεοπτική σειρά είναι το λιγότερο που μπορώ να πω.

Και εκτός των άλλων στο wiki της σειράς μπορεί κανείς να βρει το Negro y Azul με όλη του την επεξήγηση, το ταινιάκι μικρού μήκους 737 Down Over ABQ όπως και την  λίστα με τους θανάτους ανά σεζον,  1η σεζόν 3,           2η σεζόν 175, 3η σεζόν 26, 4η σεζον 24.  Σύνολο: 228.  Να τους χιλιάσουν εύχομαι.  Tέλος δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το soundtrack… δένει άψογα με την σειρά και οι επιλογές των τραγουδιών είναι μία και μία.

Προσοχή όμως… αυτή η σειρά δεν έχει αγγίξει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, οπόταν online, ή από κάνα μπάρμπα στο Αμέρικα ή τεσπά … ίσως στον όρμο των πειρατών;;;

Μπορείτε να μάθετε όσα θα θέλατε και δεν θα θέλατε να ξέρατε για την τελευταία σαιζόν κα.

ΔΕΣΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΦΡΑΝΣΙΣ.

Franken Over… Αχ ναι και μία παράκληση εκθειάστε με εδανά από κάτου στα σχόλια.

Σοφία Ζησίμου

Frankenweenie, αχ Frankenweenie μία goth ψυχή που μυρίζει ψάρι και φασκόμηλο. Την εποχή των δεινοσαύρων είχε ήδη μάθει τον Bergman, τον Fassbinder, τον Fellini, τον Κουροσάβα αλλά και τον Humphrey, τον Buster, τον Gregory, τον Frank και όλους αυτούς με αποτέλεσμα όταν έφτασε στον Homo Sapiens να ξέρει και την Rita, την Laureen, την Greta, την Grace, την Marlene και όλες αυτές. Απαρηγόρητα κουλτουριάρα η μόνης της ψυχαγωγία ήταν (σ)το Πάρτυ, παρέα με τον Νεαρό Φρανκενσταϊν και τον Ροζ Πάνθηρα. Αλλά τελικά σώθηκε όταν είδε έναν Εφιάλτη πριν τα Χριστούγεννα, ότι ένας φίλος της παντρεύτηκε μια Νεκρή Νύφη και η ίδια Σκότωσε το Βασίλη. 'Ετσι δέχτηκε ότι είναι Πολύ Σκληρή για να Πεθάνει κι ακόμα και ο Υπάνθρωπος Αράχνη αξίζει να ζει.

Μια σκέψη για το “Breaking Bad

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *