ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Κάννες 2014: Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών

To δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών, δημιουργία της Ένωσης Γάλλων Σκηνοθετών, είναι το μη διαγωνιστικό παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών και διοργανώνεται από το 1968. Έχει ως στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων και την απόδοση φόρου τιμής σε γνωστούς σκηνοθέτες που έχουν βραβευθεί ή συμμετάσχει στο Φεστιβάλ. Φέτος παρουσιάζονται 19 ταινίες μεγάλου μήκους και 11 μικρού μήκους. Από το 2002,τα μέλη της Ένωσης Σκηνοθετών αποτίουν φόρο τιμής σε έναν από τους συναδέρφους τους, δίνοντάς του την Χρυσή Άμαξα. Αυτό το βραβείο απονέμεται σε έναν κινηματογραφιστή για τις καινοτόμες ιδιότητες των ταινιών του, την τόλμη του και την ακλόνητη πίστη του στις σκηνοθετικές αρχές. Ο σκηνοθέτης που πρόκειται να τιμηθεί ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και ήταν, ομόφωνα, ο Αλάν Ρενέ (φωτογραφία), ο οποίος πέθανε στις αρχές Μαρτίου. Θα γίνει μια ειδική τελετή οπού θα του αποδοθεί φόρος τιμής παρουσία του παραγωγού των τελευταίων ταινιών του και τον βοηθό σκηνοθέτη του.

Η ταινία που θα ανοίξει το Δεκαπενθήμερο είναι το Bande des filles της Γαλλίδας σκηνοθέτη Σελίν Σιαμά που επέλεξε ερασιτέχνες ηθοποιούς για μια ταινία που συνδυάζει μια ιστορία αισθηματικής αγωγής με το κοινωνιολογικό σχόλιο, όπως δηλώνει η ίδια η δημιουργός. Άλλες τρεις γαλλικές ταινίες θα προβληθούν: η πρώτη ταινία του Τομά Καγιέ, Les combattants, αφηγείται τις συναισθηματικές περιπέτειες ενός νέου σε μια πλοκή που κρύβει κάποιες εκπλήξεις. Η ταινία του Ζαν Σαρλ Υ με τον προκλητικό τίτλο Mange tes morts (Φάε τους νεκρούς σου), μια προσβλητική έκφραση των Ρομά της Γαλλίας, διηγείται τις περιπέτειες ενός νεαρού Ρομά που ετοιμάζεται να βαφτιστεί αλλά η αποφυλάκιση του ετεροθαλούς αδελφού του τον βάζει σε περιπέτειες. Τέλος ο απαιτητικός σκηνοθέτης Μπρούνο Ντυμόν θα παρουσιάσει σε μορφή ταινίας την μίνι σειρά P’tit Quinquin, μια κωμική αστυνομική έρευνα  σε ένα παραθαλάσσιο χωριό της Γαλλίας. Από το γειτονικό Βέλγιο και η ταινία του Φαμπρίς Ντι Βελζ,  Alléluia, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, που εξιστορεί την δράση ενός δαιμονικού ζευγαριού που δολοφονούσε μοναχικές γυναίκες. Πρωτοεμφανιζόμενος στο φεστιβάλ και ο Άγγλος σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γουλφ με την ταινία του Catch me Daddy (φωτογραφία), ένα χρονικό της φυγής μιας νεαρής κοπέλας που εγκαταλείπει την οικογένεια της και κρύβεται σε μια μικρή πόλη του Γιόρκσαιρ.

Παρών δηλώνει και ο αειθαλής σκηνοθέτης Τζον Μπούρμαν με την νέα του Queen and country, μια άτυπη συνέχεια του Ελπίδα και δόξα, οπού ο νέος ήρωας της προηγούμενης ταινίας έχει μεγαλώσει και συμμετέχει στον πόλεμο της Κορέας. Από το Ηνωμένο Βασίλειο και η ταινία του Μάθιου Βάρχους με τον τίτλο Pride, που αφηγείται την εφήμερη συμμαχία ομοφυλοφίλων και ανθρακωρύχων στην Αγγλία της Θάτσερ. Στην Αγγλία επίσης γύρισε την ταινία του, National Gallery, ο γνωστός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, Φρέντερικ Γουάιζμαν, καταγράφοντας με την κάμερα του τη ζωή στο διάσημο μουσείο του Λονδίνου. Δεν θα είναι ο μόνος Αμερικανός του δεκαπενθήμερου, καθως θα προβληθούν και οι ταινίες Whiplash (φωτογραφία) του Ντάμιαν Σάζελ, που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς στο Σάνντανς, με θέμα την σχέση ενός μαθητευόμενου ντράμερ με τον καθηγητή μουσικής του και το αστυνομικό θρίλερ Cold in July του Τζίμ Μικλ με θέμα δύο πατέρες που ο ένας μισεί τον άλλο αλλά αναγκάζονται να συμμαχήσουν για να ανακαλύψουν μια φοβερή αλήθεια. Παίζουν ο Μάικλ Σ Χολ, ο τηλεοπτικός Ντέξτερ, ο Σαμ Σέπαρντ και ο Ντον Τζόνσον.

Το πανόραμα του παγκόσμιου κινηματογράφου συνεχίζεται με δύο ταινίες από το Ισραήλ. Το Next to her του Ασάφ Κορμάν έχει ως θέμα την ιστορία μιας νέας γυναίκας που μεγαλώνει μόνη της την,με νοητική στέρηση,αδελφή της μέχρι την στιγμή που αναγκάζεται να πάρει την απόφαση να την κλείσει σε ίδρυμα. Το Le procés των Ρόνιτ και Σλόμι Ελκαμπέτς αφηγείται τον άνισο αγώνα μιας γυναίκας που προσπαθεί μάταια να πείσει τον άντρα της να πάρει διαζύγιο. Και η καναδική ταινία Tu dors Nicole του Στεφάν Λαφλέρ έχει ως κεντρική ηρωίδα μια νέα γυναίκα,που υποφέρει από αϋπνία,αποφασισμένη να χαρεί την παραμονή της στο πατρικό σπίτι καθώς οι γονείς της έχουν φύγει διακοπές.Η άφιξη του αδερφού της και του συγκροτήματος του αλλάζουν τα σχέδια της.  To  These final hours (φωτογραφία) είναι η δυστοπική ταινία του τμήματος γυρισμένη από το Αυστραλό σκηνοθέτη Ζακ Χίλντιτς. Μέσα σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα ο ήρωας της ταινίας πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στο να γιορτάσει το τέλος του κόσμου με τους φίλους του ή να βοηθήσει ένα κορίτσι να βρει την οικογένεια της. Το δράμα από την Αργεντινή του Ντιέγκο Λέρμαν Refugiado είναι η ιστορία ,μείγμα ταινίας περιπλάνησης και θρίλερ,μιας μητέρας και του μικρού γιου της που προσπαθούν για την επανένωση της οικογένειας τους δοσμένη μέσα από τα μάτια του τετράχρονου μικρού.

Τέλος, έχουμε δύο ταινίες από την Ασία. Το κορεάτικο αστυνομικό δράμα του Κιμ Σεόνγκ Χουν A hard day (φωτογραφία), όπου ένας αστυνομικός προκαλεί ένα θανατηφόρο οδικό ατύχημα και προσπαθεί να αποκρύψει τα στοιχεία, χωρίς να υπολογίζει τον αυτόπτη μάρτυρα που δεν θα τον αφήσει σε ησυχία. Η διάδα συμπληρώνεται με την παρουσία ενός από τα κορυφαία ονόματα του στούντιο Γκίμπλι, τον Ισάο Τακαχάτα, o οποίος στο Kaguya -Hime no monogatari μας αφηγείται την ιστορία μιας μικρής πριγκίπισσας μεγάλης όσο ένα δάχτυλο που ένας γέρος έμπορος βρίσκει μέσα σε ένα μπαμπού. Όταν μεγαλώνει 5 γόνοι πλούσιων οικογενειών της προτείνουν γάμο αλλά δεν κατορθώνουν να βρουν τα γαμήλια δώρα που αυτή θέλει.  Η επιλογή των ταινιών κλείνει με την προβολή, σε καινούργια ψηφιακή κόπια, της κλασσικής ταινίας τρόμου του Τόμπ Χούπερ Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι, που χάρη στην ζοφερή ατμόσφαιρα της και στην ρεαλιστική απεικόνιση θεωρείται μια από τις κορυφαίες ταινίες του είδους.

Ταινίες μεγάλου μήκους 

Alléluia  του Φαμπρίς Ντι Βελζ

At li Layla του Ασάφ Κορμάν

Bande des filles της Σελίν Σιαμά

Catch me Daddy του Ντέιβιντ Γούλφ

Cold in July του Τζιμ Μικλ

Les combattants του Τομά Καγιέ

Le procés των Ρόνι και Σλόμι Ελκαμπετζ

Kaguya -Hime no monogatari (The tale of the princess Kaguya) του Ισάο Τακαχάτα

Kkeutkkaji Ganda (A hard day) του Κιμ Σεόνγκ Χουν

Mange tes morts (Eat your bones) του Ζαν Σαρλ Υ

National Gallery του Φρέντερικ Γουάιζμαν

P’tit Quinquin (Li’l Quinquin) του Μπρούνο Ντυμόν

Pride του Μάθιου Βάρχους

Queen and Country του Τζον Μπούρμαν

Refugiado του Ντιέγκο Λερμάν

The Texas chainsaw massacre του Τομπ Χούπερ 

These final hours του Ζακ Χίλντιτς

Tu dors Nicole του Στεφάν Λαφλέρ

Whiplash του Ντάμιαν Σάζελ

 

Ταινίες Μικρού μήκους 

8 Balles (8 Bullets) του Φράνκ Τερνιέ

A CaçA Revoluções (The revolution hunter) της Μαργαρίτα Ρέγο

Cambodia 2099 του Ντάβυ Τσου

En août (In August)  της Τζένα Χάσσε

Fragmenty (Fragments) της Αγκα Βότσισκα

Guy Moquet του Ντέμι Χέρενγκερ

Jutra της Μαρί-Ζοσέ Σαν Πιέρ

Man on the chair  του Νταχι Ζεόνγκ

Sem coraçãο (Heartless)  των Νάρα Νορμάντε και Τιάγο Τιάο

Torn των Έλμαρ Iμάνοφ και  Ένγκιν Κούνταγκ

Trece Si Prin Perete (It can pass through the wall) του Ράντου Τζούντε

 

Κωνσταντίνος Σκαρμούτσος

Παρά το γαλλικό μου ψευδώνυμο που είναι και το φιλμικό alter ego του Francois Truffaut, γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη στης οποίας τους κινηματογράφους είχα τις πρώτες επαφές με τον κινηματογράφο. Από τη μια «Ο πόλεμος των άστρων» και από την άλλη ο «Τοίχος» του Γιλμάζ Γκιουνέι συνέστησαν το δίπολο πού με κυνηγάει. Τα άστρα του Χόλιγουντ και τα διακριτικά φώτα του cinéma d’auteur με οδήγησαν στην Γαλλία όπου ανδρώθηκα στην κινηματογραφική σκέψη. Τι μ’αρέσει; Απλό: όλες οι καλές ταινίες από όλα τα είδη εκτός από τις ρομαντικές κομεντί. Ιδιαίτερη προτίμηση σε ευρωπαïκό, ανεξάρτητο αμερικάνικο και ασιατικό κινηματογράφο. Κλείνω εδώ γιατί ως γνήσιος λάτρης του γαλλικού νέου κύματος μου αρέσει να μιλάω με τις ώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *