ΘΕΜΑΤΑ

Θετικά τα πρώτα σχόλια για το Chevalier της Αθηνάς Τσαγγάρη

Θετικότατες ήταν οι πρώτες κριτικές για την νέα ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, Chevalier, που πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Λοκάρνο.

Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται ένας άνδρας 60κάτι γνωστός μόνο ως Γιατρός (Γιώργος Κέντρος). Τα βλέμματα κλέβει επίσης ο Δημήτρης (Μάκης Παπαδημητρίου), ο οποίος ζει με τη μητέρα του και δεν επιτρέπεται να μπει στο νερό. Ο Δημήτρης έχει έρθει ως χάρη, όπως του θυμίζει ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιάννης (Γιώργος Πυρπασόπουλος). Πιο καλοκάγαθος είναι ο γεμάτος αυτοπεποίθηση Γιώργος (Πάνος Κορονής), ενώ ο Ιωσήφ (Βαγγέλης Μουρίκης) και ο Χρήστος (Σάκης Ρουβάς) βρίσκονται κάπου στο μέσον.

Chevalier_Koronis

Το Variety κάνει λόγο για μια «αστεία, αποπροσανατολιστική ταινία» που φέρει έντονη γυναικεία προοπτική στις ανδρικές μάχες του εγώ.

Διαφορετική στην εστίαση της και στην συναισθηματική της θερμοκρασία από το Attenberg του 2010 αυτή η επίμονα ανέκφραστη κωμωδία συμπεριφορών, ηθών και ανδρών που συμπεριφέρονται παράξενα, περιέχει μία συγκρατημένη έπαρση φαινομενικά ώριμη  για αυθαίρετη παραδοξολογία.

Το ότι η Τσαγγάρη αντιστέκεται στην κλιμάκωση της σύγκρουσης, βασιζόμενη σε λεπτούς πολιτικούς υπαινιγμούς για να αναδειχθεί, καθώς αυτοί οι περίπλοκοι κοινωνικοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεφτίζουν, θα εξαντλήσει πολλούς θεατές και άλλους τόσους θα τους διασκεδάσει, αλλά πρόκειται για ένα επιδέξια εκτελεσμένο πείραγμα.

Το Variety σημειώνει ότι παρ’ όλο που δεν υπάρχει ούτε ένας γυναικείος χαρακτήρας στην ταινία, η ματιά στην ανδρική ψυχολογία της ομάδας είναι «φανερά και συναρπαστικά θηλυκή».

chevalier-001

Το Indiewire εμφανίζεται ενθουσιασμένο, λέγοντας ότι πρόκειται για «ένα από τα πιο καινοτόμα χρονικά ανθρώπινης συμπεριφοράς»

chevalier-posterΗ ιστοσελίδα αναφέρει ότι μεταφέροντας το θέμα σε ένα περιβάλλον και με επίκεντρο το πώς η εμμονή μπορεί να οδηγήσει στο χάος «προσφέρει μια κοφτερή αλληγορία για την θεσμική δυσλειτουργία που μπορεί να οδήγησε στην εξασθενημένη ελληνική οικονομία».

Η ιστορία ξετυλίγεται ως παράλογη κωμωδία για την αρρενωπή συμπεριφορά, η οποία μειώνεται σε μια αρχέγονη κατάσταση.

Λαμβάνοντας υπόψη την απόλυτη ανοησία του διαγωνισμού, οι γελοίες ακρότητες τις οποίες αγκαλιάζει κάθε άνδρας, παρέχουν μία επαναλαμβανόμενη χιουμοριστική αποζημίωση, σημειώνει το Indiewire που βαθμολογεί την ταινία με Β+.

Όπως αναφέρει το Publico, στο Chevalier η σκηνοθέτης βάζει τους χαρακτήρες να παίζουν παράξενα παιχνίδια, από μπαλετικές χορευτικές φιγούρες των Monty Python έως μιμήσεις ζώων. Το παιχνίδι που παίζεται από έξι άνδρες στο τέλος των διακοπών σε ένα πολυτελές γιοτ είναι σοβαρό και ειρωνικό, σημειώνει το πορτογαλικό site.

Το Publico σημειώνει, πάντως, ότι το Chevalier δεν είναι ένα δεύτερο Attenberg και επισημαίνει ότι δεν ασχολείται απευθείας με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

chevalier-007.JPG

Ειρωνικό και σουρεαλιστικό χαρακτηρίζει το φιλμ η ιταλική ιστοσελίδα Best Movie. Η ιστοσελίδα συγκρίνει τα όσα διαδραματίζονται στην ταινία με τη σημασία που έχουν αποκτίσει τα like στις αναρτήσεις μας στο Facebook, σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο της ταινίας της Τσαγγάρη είναι η ανάγκη για νίκη και υπεροχή.

«Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία ειρωνική και ειλικρινής, με γυναικεία μάτια (αλλά όχι φεμινιστική) που αναφέρεται σε όλα τα είδη αρσενικών (το παιδί, το αγόρι της μαμάς, το macho), που προβληματίζεται σχετικά με την ματαιότητα του να είσαι ο καλύτερος, με την οργουελική ισχύ για την ίδια την ισχύ, για την αυθαιρεσία της νίκης».

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *