ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Μια Γαλλίδα στο Μανχάταν

Ο Xavier είναι ένας συγγραφέας 40 χρονών που βλέπει την ζωή του να καταρρέει. Χωρίζει με την γυναίκα του, η οποία αποφασίζει να μετακομίσει στην Νέα Υόρκη παίρνοντας μαζί της τα δύο τους παιδιά. Ο Xavier, ανήμπορος να μείνει μακριά από τα παιδιά του αποφασίζει να αφήσει την ζωή του στην Γαλλία και να ξεκινήσει από την αρχή σε μια νέα χώρα. Συμπαραστάτες του στην μετανάστευση είναι δύο άλλες πρώην του, η μία ομοφυλόφιλη κάτοικος Νέας Υόρκης, που ο Xavier έχει βοηθήσει μέσω δωρεάς σπέρματος να αποκτήσει παιδί, και η άλλη Γαλλίδα με δύο παιδιά, που τον επισκέπτεται στην Νέα Υόρκη είτε δουλειά, είτε για διασκέδαση.

Η ταινία αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας. Την ίδια παρέα την είχαμε ξανασυναντήσει στο Euroflirt, αλλά και στις Ρωσικές Κούκλες και αυτή τη φορά τη συναντάμε ξανά με πιο ενήλικα προβλήματα και σε άλλη πόλη.

Το Μια Γαλλίδα στο Παρίσι είναι μια κωμωδία καταστάσεων για όσα μπορούν να σου συμβούν χωρίς να περιμένεις αλλά πρέπει να βρεις τρόπους να αντιμετωπίσεις. Ένας άνθρωπος 40 ετών δεν μπορεί να κρυφτεί από τα προβλήματα του, πρέπει συνεχώς να βρίσκει λύσεις. Αυτό κάνει και ο Xavier, καταλήγοντας να κάνει συνεχώς πιο περίπλοκη την ζωή του αλλά τελικά μέσα από αυτό το μπλέξιμο να βρίσκει την ηρεμία.

Ο Cedric Klapisch σκηνοθετεί με γρήγορο ρυθμό, έξυπνο μοντάζ (όπως κάποιες στιγμές κολάζ animation προκειμένου να εξηγήσει γρήγορα καταστάσεις) και μ’ έναν ευαίσθητο και κωμικό τρόπο την ιστορία του ήρωα του.

Με τελικό αποτέλεσμα να μην θυμώνεις και να μην στεναχωριέσαι με τίποτα από όλα όσα συμβαίνουν στον Xavier, απλά να σκέφτεσαι ότι τελικά πάντα υπάρχει λύση.

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *