ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Cinematek: Ο Δημήτρης Ζάχος είναι ο ομιλητής του Masterclass #2

Το Cinematek και οι Ταινίες Τσέπης συνεχίζουν τα masterclasses, με το δεύτερο να έχει ως ομιλητή τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ζάχο. Τα masterclasses που διοργανώνονται προσφέρουν την υποστήριξη και καθοδήγηση που χρειάζονται όσες και όσοι επιθυμούν να γυρίσουν μια ταινία με συσκευή κινητού τηλεφώνου και να την καταθέσουν στον διαγωνισμό Ταινίες Τσέπης. Η παρακολούθηση των masterclasses δεν είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Στο δεύτερο Masterclass ο Δημήτρης Ζάχος θα μας μιλήσει για το πλάσιμο του ρόλου, μια διαδικασία, που εκτός από την επιλογή προσώπων, προκαλεί μια πρώτη αναμέτρηση με την οργάνωση της ίδιας της ταινίας. Το Masterclass #2 θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαρτίου στη 13.00 στον κινηματογράφο Άστορ με ελεύθερη είσοδο. Το θέμα του πρώτου masterclass είναι “Πλάθοντας το ρόλο“. Για να κλείσετε τη θέση σας στο masterclass, κάντε κλικ εδώ.

Σημειώστε πως όλα τα Masterclass θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Άστορ με ελεύθερη είσοδο, ενώ αμέσως μετά θα υπάρχουν και online στο cinematek.gr.

Ομιλητής: Δημήτρης Ζάχος
Θέμα: Πλάθοντας το ρόλο

Πώς προχωράμε στην επιλογή των προσώπων που θα ενσαρκώσουν τους ήρωες της ταινίας μας, πώς οργανώνουμε την προετοιμασία και τις πρόβες και πώς καθοδηγούμε το γύρισμα ώστε να αποδοθεί η ιστορία μας με τρόπο αληθοφανή και πειστικό; Ο Δημήτρης Ζάχος με αφορμή την ταινία μικρού μήκους “Βούτα” (2020, 18’) θα μιλήσει για την συνεργασία του με ερασιτέχνες και επαγγελματίες ηθοποιούς, με σκοπό να σχολιαστούν εκτός από την υποκριτική και άλλες βασικές επιλογές όπως η θέση της κάμερας, το φως και ο ρυθμός μιας σκηνής και να γίνει ένας διάλογος για τα εκφραστικά εργαλεία της τέχνης του κινηματογράφου.

Βιογραφικό σημείωμα: Ο Δημήτρης Ζάχος σπούδασε Σκηνοθεσία στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, σκηνοθέτησε και σχεδίασε βιντεοπροβολές σε θεατρικές παραστάσεις και βιντεο αρτ εκθέσεις. Η πτυχιακή του ταινία με τίτλο “Πιγκουίνοι” κέρδισε διακρίσεις σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2020, η ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Βούτα” βραβεύτηκε με το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο 43ο Φεστιβάλ της Δράμας, το Βραβείο Σεναρίου και την Τιμητική Διάκριση Σκηνογραφίας. Το 2021 συμμετείχε στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Σεναρίου ως εκπαιδευόμενος εκπαιδευτής.

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο Masterclass με τον Θανάση Νεοφώτιστο

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *