Στο προσφυγικό αναφέρθηκε ο Κλούνι από το Βερολίνο
O διάσημος ηθοποιός Τζορτζ Κλούνι θα συναντηθεί την Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και με αιτούντες άσυλο για να συζητήσει μαζί τους για την προσφυγική κρίση, ανακοίνωσε ο ίδιος από τη γερμανική πρωτεύουσα όπου βρίσκεται για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
Ο Τζορτζ Κλούνι, πρωταγωνιστής της ταινίας των αδελφών Κοέν «Χαίρε, Καίσαρ!», με την προβολή της οποίας ανοίγει η αυλαία της Μπερλινάλε είπε ότι η συνάντηση θα επικεντρωθεί σε τι μηνύματα μπορούν να σταλούν για την προσφυγική κρίση και προσέθεσε ότι θα συναντηθεί «με πρόσφυγες».
«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη στιγμή» είπε ο ηθοποιός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μπερλινάλε. «Εκτυλίσσονται πολλές καταστάσεις που επιδεινώνονται όπως όλοι μας το γνωρίζουμε κι υπάρχουν πολλές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα και πρέπει να συνεχιστούν».
«Πιστεύω ότι αυτές τις ιστορίες τις αφηγούνται προς το παρόν καλύτερα τα μέσα ενημέρωσης» και όχι ο κινηματογράφος, συνέχισε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστούν «κάποια χρόνια προτού το κάνουμε στις ταινίες».
Ο ηθοποιός εκευρίστηκε όταν δημοσιογράφος του ζήτησε να πει τι ακριβώς κάνει για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Ξοδεύω πολύ χρόνο δουλεύοντας σε αυτά τα πράγματα και είναι παράξενο να έρχεται κάποιος να με ρωτάει “τι κάνετε;” Αλλά εντάξει, όπως νομίζετε» είπε ενοχλημένος ο ηθοποιός.
Η προσφυγική κρίση είναι «ένα πολύ σημαντικό ζήτημα» τόνισε ο σκηνοθέτης Τζόελ Κοέν. «Θα με ενδιέφερε πολύ να το δω στις ταινίες» είπε ο Κοέν. «Αλλά είναι παράλογο το να λέμε ότι όποιος τυχαίνει να είναι στην δημόσια ζωή ή κάνει κάτι δημιουργικό θα πρέπει να είναι δαχτυλοδεικτούμενος» και να ακούει ότι θα έπρεπε να πει αυτή τη συγκεκριμένη ιστορία.
Μεσούσης της προσφυγικής κρίσης, η Μπερλινάλε θα δώσει βάρος στο προσφυγικό, την ώρα που η Γερμανία έχει ήδη υποδεχθεί το 2015 περισσότερους από 1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.
Το ντοκιμαντέρ Fuocoammare του Ιταλού Τζανφράνκο Ρόσι είναι αφιερωμένο στη νήσο Λαμπεντούζα και τουλάχιστον άλλες δέκα ταινίες σε διαφορετικές κατηγορίες του Φεστιβάλ περιγράφουν τον αντίκτυπο της μετανάστευσης στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης.
Η Μπερλινάλε διοργανώνει επίσης πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες όπως δωρεές, προσκλήσεις σε προβολές ή εκπαιδευτικά σεμινάρια με την ομάδα του φεστιβάλ.