Dead of Summer: πρώτο επεισόδιο και ο θάνατος των (όποιων) προσδοκιών
Η νέα καλοκαιρινή νεανική σειρά μυστηρίου και τρόμου «Dead of Summer» του Freeform πρόβαλλε χθες, 28 Ιουνίου το πρώτο της επεισόδιο.
Καλοκαίρι 1989. Μια ομάδα εφήβων θα περάσουν τις διακοπές τους στην κατασκήνωση του Still Water Camp (Ακίνητα Νερά), που μόλις ξανάνοιξε μετά από πέντε (!) χρόνια. Θα είναι άραγε «νέκρα» τα νερά; Από την αρχή μας δίνεται ένα μικρό στοιχείο, ότι στο σημείο πολύ παλιότερα είχε γίνει τεράστια σφαγή κατά την περίοδο του αμερικάνικου εμφύλιου ή αργότερα προς το ’20.
Η παρέα έχει όλους τους χαρακτήρες που συναντάμε σε αντίστοιχης θεματολογίας σενάρια, την όμορφη πρωταγωνίστρια που κουβαλάει τα θέματα της σαν καταραμένη, τον όμορφο, την ψωνάρα, τον γκέι χαρακτήρα, τον σπασίκλα, τον πορωμένο με την κάμερα που κινηματογραφεί συνέχεια, την πιο αλήτισσα που ντύνεται σαν αγόρι και καπνίζει κι όλας (ένας ίμο στα 90’s;), την αμφιλεγόμενη συνοδό, τον απόκοσμο φοβιστικό -υποψήφιο ψυχάκια- φύλακα, τον όμορφο νεαρό βοηθό του σερίφη… Μάλιστα έχει συμπεριλάβει ακριβώς έναν από τον καθένα, για ποικιλία, σαν να τους τίκαρε από λίστα για ψώνια, στοιχείο που τελικά δε το κάνει καθόλου πιστευτό!
Δυστυχώς το πιο ενδιαφέρον πράγμα που θα δείτε στη σειρά είναι… τα πόστερ της!
Γιατί η σειρά να διαδραματίζεται το 1989; Τα 90s ήταν χρυσή δεκαετία για αντίστοιχης θεματολογίας ταινίες. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να αποτυπώσει την εποχή, το ντύσιμο, τα χτενίσματα, την μουσική. Δυστυχώς αν θυμάστε έστω λίγο την εποχή, μάλλον θα απογοητευτείτε. Για να μη πούμε για την βιντεοκάμερα που κρατά το ένα πιτσιρίκι που δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα για δεκαετίες… εκείνη την εποχή τα πιο ευκατάστατα πιτσιρίκια ήταν χαρούμενα αν είχαν walkman που έπαιρναν μπαταρίες και έπαιζαν κασέτες, δεν υπήρχαν καν τα CD τότε. Από όλα αυτά μόνο στη μουσική η σειρά δε αποτυγχάνει εντελώς.
Ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία σειρών μυστηρίου και τρόμου είναι τα λεγόμενα jump-scenes, απότομα ξαφνιάσματα για τον θεατή, συνδυασμένα με έντονο ήχο, που στόχο έχουν να τρομάξουν, να ανατριχιάσουν το θεατή ή τουλάχιστον να του κρατήσουν ζεστό το ενδιαφέρον. Βέβαια, αν αυτό σκηνοθετικά χρησιμοποιείται κάθε ένα λεπτό είναι λίγο δύσκολο να πετύχει το στόχο του!
Η αλήθεια είναι ότι όλα φαίνονται να συμβαίνουν γύρω από την νεαρή κεντρική πρωταγωνίστρια μας, που φαίνεται να είναι ενδιάμεσος και να βλέπει πράγματα που οι άλλοι δε βλέπουν. Θα είχε ενδιαφέρον να άφηνε η σειρά έστω και για λίγο να υπονοηθεί ότι μπορεί να τα βγάζει από το μυαλό της. Ο θεατής όμως που βλέπει περισσότερα και από όσα βλέπει η κοπέλα δεν αμφιβάλει ούτε στιγμή. Και φαντάσματα νεκρών θα βλέπουμε στο δάσος και οπτασίες και μπουρμπουλήθρες αίματος στη λίμνη και περίεργα πράγματα θα συμβαίνουν και μια καλύβα γεμάτη μυστικά, βουντού, απόκοσμες φωτογραφίες και έναν ανατριχιαστικό χάρτη της περιοχής θα βρουν και ένα παλιό βιβλίο θα ξεθαφτεί και πολλά άλλα. Με αυτά και με αυτά, κάθε τρεις και λίγο θα έρχεται η αστυνομία στην κατασκήνωση, όμως κανένα από τα παιδιά δε θα θελήσει να φύγει, παρόλο που μόνο να το διασκεδάζουν δε δείχνουν.
Το χειρότερο είναι ότι η σειρά από το πρώτο κι όλας επεισόδιο δε καταφέρνει να μας συναρπάσει, ενώ έχει και αρκετά κακογυρισμένα σημεία, με σαφώς χειρότερο το σημείο που εξιστορεί το πως πέθανε η κολλητή της πρωταγωνίστριας, η οποία κατάφερε να γλιστρήσει από μια σχεδόν επίπεδη στέγη με τη φίλη της να την κρατά μόνο με το ένα χέρι! Ήταν ταυτόχρονα και το πιο κωμικό σημείο του πρώτου επεισοδίου, χωρίς να το επιδιώκει. Δυστυχώς στην προσπάθεια να βάλει πολλά μπλέκεται και το ίδιο, ενώ μιας και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή παραγωγή σε εφέ θα μπορούσε τουλάχιστον να προσθέσει λίγο περισσότερο κέφι ή χιούμορ.
Δείτε και το τρέιλερ, το οποίο εξαπατά λίγο:
Αν αμφιταλαντεύεστε να την ξεκινήσετε ή όχι, καλύτερα να περιμένετε πρώτα να ξεκινήσει σε λίγες μέρες και το «Stranger things» με την Γουινόνα Ράιντερ.