TV Κριτικές

Dominion, Άνθρωποι vs Αγγέλων

dominion 003
«my name is legion for we are many»

To Dominion είναι εμπνευσμένο από τον κόσμο της ταινίας Legion, του 2010 με τους Πολ Μπέτανι και Ντένις Κουέιντ. Παρόλο που πρόκειται για μια ταινία που δεν πήρε καλές κριτικές έφτιαξε ένα σύμπαν που κέρδισε φανατικούς οπαδούς, όπως είχε και η αυστραλέζικη παραγωγή Gabriel λίγα χρόνια πρίν, το 2007 που ήταν περισσότερο goth. Από την άλλη οι θεατές που έχουν μπουχτίσει από βρικόλακες, λυκάνθρωπους και συναφή τέρατα, δεν έχουν δει πολλούς αγγέλους στο πανί. Αυτό το αντιλήφθηκαν οι άνθρωποι του χώρου κι έτσι βγήκαν τα τελευταία χρόνια αρκετά βιβλία με το θέμα. Μάλιστα το δημοφιλές Fallen, η μεταφορά της επιτυχημένης σειράς βιβλίων «Άγγελοι» της Λόρεν Κέιτ, έρχεται στις αίθουσες σύντομα. Ομοίως, λοιπόν το Syfy υιοθέτησε την ιδέα του Legion και το προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα δημιουργώντας τη σειρά που μοιάζει με μίξη Underworld και Supernatural.

dominion picture wall 001
η ατμοσφαιρική ταπετσαρία των τίτλων έναρξης

Βρισκόμαστε στο μέλλον. Αρκετά χρόνια τώρα ο Θεός απουσιάζει, εγκαταλείποντας ανθρώπους, αλλά και αγγέλους μόνους τους. Οι άγγελοι επί το πλείστον κατηγόρησαν τον άνθρωπο για την αποχώρηση του ουράνιου πατέρα και εγκατέλειψαν τον παράδεισο διεκδικώντας τη γη για αυτούς.

«Άγγελοι» μπορούν να είναι δυο ειδών: Οι πιο ανώτερες εκφάνσεις τους, όπως για παράδειγμα οι αρχάγγελοι, είναι πανίσχυροι, έχουν ανθρώπινη μορφή αλλά αν θέλουν ξεδιπλώνουν τα δυνατά φτερά τους που τους δίνουν τη δυνατότητα να πετάνε, κόβουν σαν ξυράφι και εξοστρακίζουν σφαίρες. Οι χαμηλότερες εκφάνσεις τους είναι ουράνια σώματα, χωρίς υπόσταση, σαν πνεύματα, που ο μόνος τρόπος να κατέβουν στη γη είναι δαιμονίζοντας ανθρώπους, δηλαδή καταλαμβάνοντας τα σώματα τους ως όχημα / δοχείο. Αυτά δεν έχουν φτερά, αλλά είναι περισσότερο δυνατά από τους ανθρώπους και μπορούν τρέχουν γρήγορα στα τέσσερα σαν άγρια ζώα και να περπατάνε σε τοίχους και ταβάνια.

dominion 010
η πιο όμορφη εκπρόσωπος των δαιμόνων

Οι άνθρωποι φαίνεται να τα έχουν βρει σκούρα σε αυτό τον χαμό, καθώς ένα σύμβολο πίστης και προστασίας, οι άγγελοι, αντί να τους προστατεύουν τους σφαγιάζουν μαζικά με οδηγό τους τον αρχάγγελο Γαβριήλ (Gabriel). Η γη μοιάζει μετά-αποκαλυπτικό τοπίο, μόνο μεγάλες πόλεις-οχυρά δίνουν στο ανθρώπινο γένος μια κάποια ασφάλεια και ελάχιστοι τολμούν να κυκλοφορήσουν έξω από τα τείχη τους. Ελπίδα στους ανθρώπους δίνει ο αρχάγγελος Μιχαήλ (Michael) που τάχτηκε σχεδόν από την αρχή στο πλευρό τους. Υπάρχει και η Προφητεία του Εκλεκτού, που λέει ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που φέρει τα σημάδια του Θεού και έχει σταλεί για γλυτώσει το ανθρώπινο είδος. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι τα σημάδια μοιάζουν με ζωντανά τατουάζ πάνω στο δέρμα, γραμμένα στην υποτιθέμενη γλώσσα του Θεού, δηλαδή  στα Enochian (*), όπως και στο Legion.

(*) Enichian είναι η υποτιθέμενη γλώσσα των αγγέλων κατά τους Τζόν Ντι και Έντουαρτ Κέλεϊ, που είπαν στα τέλη του 16ου αιώνα ότι τους την υπαγόρευσαν οι ίδιοι οι άγγελοι. Όπως και να έχει οι άγγελοι του Dominion δε μπορούν να την διαβάσουν, παρά μόνο ο εκλεκτός αντιλαμβάνεται κάποιες από τις προτάσεις.

dominion 008dominion 007dominion 006

Μπορεί ο βασικός πρωταγωνιστής να είναι ο εκλεκτός Άλεξ, όμως περισσότερη ώρα κλέβουν οι περιφεριακοί ήρωες που πολλές φορές έχουν και πιο πολύ ενδιαφέρον. Μια παραγωγή Syfy είναι προσεγμένη στο κομμάτι επιστημονικής φαντασίας όπως στα εφέ και τα σκηνικά. Προσοχή έχει δοθεί και στα κουστούμια. Εντάξει μπορεί ο Μιχαήλ να σας θυμίσει λίγο Matrix σε πιο γκέι έκδοση. Στο κοκτέιλ μιξ του επεισοδίου δεν παραλείπουν να βάλουν και λίγες σκηνές σεξ ή γυμνού για τα μάτια σας μόνο. Οι νεαροί πρωταγωνιστές θα βρουν ευκαιρία να επιδείξουν τους κοιλιακούς και τις γυμνασμένες πλάτες και οπίστια, ενώ οι πρωταγωνίστριες -ως είθισται- δείχνουν και λίγα περισσότερα.

dominion 009
when I’m good I’m very good, but when I’m bad… I’m better

Τι βλέπουμε, (με λιγοστά σποϊλεράκια):

Ξεκινάμε παρακολουθώντας τον Άλεξ. Είναι ένας απλός φαντάρος του τάγματος της πόλης. Δεν έχει τίποτα το φαινομενικά ενδιαφέρον πάνω του παρά μόνο ένα καλό πακέτο μυώνες. Ο Άλεξ όμως κρύβει μυστικά. Ένα είναι ότι έχει κρυφά σχέση με την Κλέρ, κόρη του κυβερνήτη. Αυτή όμως είναι «ταγμένη» να παντρευτεί το γιο του μεγάλου του πολιτικού αντίπαλου και παιδικό της φίλο, Γουίλιαμ, που είναι επίσημα κάτι σαν ιερέας, ανεπίσημα ηγείται την προδωτική αίρεση κι έχει γενικά τον τρόπο του να πείθει όταν μιλάει. Εκεί που τίποτα δε φαίνεται να πάει καλά και δαίμονες όλο βρίσκουν τρόπο να μπουκάρουν στην πόλη ξαφνικά επιστρέφει ο χαμένος για χρόνια πατέρας του Άλεξ, απλά για να πεθάνει μπροστά του. Φαίνεται να πάει να χάσει το κορίτσι, έχασε και τον πατέρα του. Δεν πάει όλο στράφι όμως γιατί μαθαίνει ότι είναι ο «εκλεκτός» και τα τατουάζ του πατέρα του μαγικά σβήνουν από το σώμα του νεκρού γονιού και μεταφέρονται σε αυτόν. Μέσα στον πανικό μαθαίνει ότι ο αρχάγγελος Μιχαήλ τον είχε από κοντά από μικρό κι ας μη το ήξερε και η μίζερη ζωή αποκτά νόημα αλλά και κίνδυνο…

dominion 005dominion 004

Τα Άσχημα, Ύβρις και Προκλητικά Πόστερς

Είπαμε τα καλά, να πούμε και τα άσχημα. Εδώ παρά την ακριβή παραγωγή, πρέπει να αναφερθώ σε κάποιες ασυνέπειες σκηνικών, που -κατά τη γνώμη μου άνευ λόγου- πετάνε στη μελλοντική πόλη πλάνα από ουρανοξύστες των ΗΠΑ και ό,τι άλλο άσχετο που θεωρούν ότι ο θεατής δε θα το παρατηρήσει. Σεναριακά, υπάρχουν ανούσιες στιγμές μουρμούρο-διαλόγων για σίριαλ (παραπομπή σε σαπουνόπερα), ενώ θα μπορούσε να είχε περισσότερη δράση.

Αυτό που είναι ίσως λίγο ενοχλητικό είναι το μπλέξιμο που έχει να κάνει με τη χριστιανική πίστη. Σίγουρα σαν θρησκεία είναι πιο ελαστική και το γράφω έχοντας στο μυαλό μου την πρόσφατη επίθεση τζιχαντιστών στη Γαλλία και την εν ψυχρώ δολοφονία αθώων ανθρώπων για ένα -κακόγουστο αν θέλετε- αστείο πάνω στην θρησκεία τους. Οι χριστιανοί δε το έχουν αυτό -πλέον- ευτυχώς. Όπως και να έχει όμως κάποια προκλητικά πόστερ και διαφημιστικές αφίσες της σειράς που κυκλοφόρησαν και δείχνουν αγγέλους να κρατάνε οπλοπολυβόλα ή να φοράνε ζαρτιέρες στοχεύουν απροκάλυπτα σε αυτό. Είναι μια νέα μορφή μάρκετινγκ φαίνεται, με τελευταία πετυχημένη εφαρμογή της στο Interview που υπό κανονικές συνθήκες δε το μάθαιναν ούτε οι μανάδες των πρωταγωνιστών ενώ τώρα σημείωσε ρεκόρ εισπράξεων. Ο υπότιτλος, Heaven will Raise Hell on Earth (Ο Παράδεισος θα φέρει την κόλαση στη Γη) δείχνει σαφώς την πρόθεση των παραγωγών να αναστρέψουν την εικόνα των καλών αγγέλων, δείχνοντας έναν αναγεννησιακό θηλυκό άγγελο με μαύρα φτερά να αφαιρεί το βαθύ κόκκινο στηθόδεσμο και να χαϊδεύεται (παρατραβηγμένο τουλάχιστον). Δύσκολο να συνδυαστούν ομαλά τα τρία πράγματα που πουλάνε, θρησκεία-σεξ-βία αλλά αυτή η σειρά τα χώρεσε όλα. Να μου το θυμηθείτε, διόλου απίθανο να κυκλοφορήσει και σε παιχνίδι για υπολογιστές.

dominion heretic poster 2dominion heretic poster 0dominion heretic poster 1

dominion 001 poster
κι ένα συγκεντρωτικό πόστερ με όλα τα παιδιά, αλά Σάντα Μπάρμπαρα

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

2 σκέψεις σχετικά με το “Dominion, Άνθρωποι vs Αγγέλων

    • Ναι φυσικά, αναμένεται μέσα στο 2015 αλλά δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία ακόμα.
      Εάν σε ενδιαφέρει μπορείς να κοιτάς για πληροφορίες και στη σελίδα του καναλιού: http://www.syfy.com/dominion όπου μπορείς να βρεις και να ξαναδείς τα επεισόδια του πρώτου κύκλου για επανάληψη.

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *