Σινέ τεχνολογείν

Τα εφέ στο Star Wars: The Force Awakens

28 χρόνια είναι χιλιετίες όσο αφορά την ανάπτυξη στην τεχνολογία υπολογιστών και ειδικότερα στα εφέ. To 1977 βγήκε η πρώτη ταινία της σειράς και το 2015 η έβδομη. Οι ομοιότητες πολλές, αλλά όσο αφορά την τεχνολογία δεν έχουν καμία σχέση.

Προσοχή ακολουθούν σπόϊλερ.

Το παρακάτω αναλυτικό βίντεο δείχνει πως επεξεργάστηκε η ταινία αναφορικά με τα εφέ, προβάλλοντας παράλληλα την αρχική σκηνή χωρίς τα εφέ πάνω αριστερά, τα ειδικά εφέ που χρειάστηκαν πάνω δεξιά και την τελική σκηνή κάτω δεξιά.

Εντύπωση κάνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου η τεχνική των μακετών και τον μοντέλων μικρής κλίμακας. Όλα έγιναν πλήρως ψηφιακά. Οι σκηνές που παίζουν οι ηθοποιοί είναι μείγμα από σκηνή στούντιο με πράσινο πανί για φόντο ώστε να εισαχθεί ύστερα το ψηφιακό περιβάλλον. Ενώ σε αρκετά σημεία αντικαθίστανται ακόμα και οι ηθοποιοί με ψηφιακά αντίγραφα.

Εξαίρεση αποτελεί η σκηνή του Φιν με το φλεγόμενο Tie Fighter, που σχεδόν δεν είχε εφέ, αφού αναπαραστάθηκε πλήρως με πραγματικά μοντέλα.  Το ίδιο έγινε και με την βάση όπου πρωτοσυναντήθηκαν η Ρευ με τον Φιν.

Ενώ επίσης άξιο αναφοράς, είναι η χρήση ελικοπτέρων σε αυτά τα πλάνα, ώστε να σηκώνουν σκόνη στο πλάνο του Μιλένιουμ Φάλκον.

Ξεχωριστή μνεία οφείλουμε τέλος και στον τρόπο καταγραφής της ερμηνείας των ηθοποιών, οι οποίοι -όπως ο Andy Serkis (Supreme Leader Snoke)- έδωσαν ζωή σε ψηφιακά μοντέλα.

Σε περίπτωση που το βίντεο δεν φορτώσει από μόνο του, μπορείτε να πατήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: http://movieweb.com/movie/star-wars-the-force-awakens/vfx-breakdown/ 

Δημήτρης Χριστόπουλος

Ξεκίνησε το '80 με τετράχρωμα pixel που έβλεπε στην 14 ιντσών τηλεόραση του και έφτασε στο σήμερα προγραμματίζοντας στερεοσκοπικές 3D παραγωγές full HD για πλανητάρια. Μοναχικός cowboy κάθεται μεταμεσονύκτια, όταν τα πάντα έχουν σωπάσει, μπροστά στο θαμπό φως της οθόνης του και περιπλανιέται ανάμεσα στα μηδενικά και άσους του internet, μάχεται σε ψηφιακούς κόσμους των video games και καλπάζει στο κόσμο των cine effects. Θα προσπαθήσει να σας περιγράψει αυτά που βλέπει απλά και απέριττα, "Talk to me like Ι am a six year old!".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *