ΘΕΜΑΤΑ

Οι ταινίες του Gros Plan

Δηλώσατε συμμετοχή στο Gros Plan για να παρακολουθήσετε δωρεάν οκτώ πρεμιέρες ταινιών και να βαθμολογήσετε συμβάλλοντας; Αν όχι, υπάρχει ακόμα χρόνος, μπείτε στο  www.grosplan.gr και συμπληρώστε τη φόρμα:

Ο κινηματογράφος στα χέρια σου!

grosplan logo 001Από τις 4-7 Φεβρουαρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας, το Gros Plan θα παρουσιάσει με ελεύθερη είσοδο 8 αποκλειστικές πρεμιέρες διεθνών ταινιών, σε ένα ειδικά επιλεγμένο σινεφίλ κοινό (150 άτομα/προβολή) που θα πρέπει δηλώσει απαραίτητα συμμετοχή αποκλειστικά μέσα από την ιστοσελίδα του Gros Plan, www.grosplan.gr

Ας ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στο πρόγραμμα των ταινιών, με τα γνωστά μας αναδιπλούμενα menu:

anton-checkov-1890-film1

Άντον Τσέχοφ – 1890 | Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας | Πέμπτη 4/2/16 στις 19.30 Καλοκαίρι 1890. Για να βγάλει λίγα χρήματα ώστε να συντηρήσει την οικογένειά του ο Άντον Τσέχοφ, ένας ταπεινός γιατρός, γράφει μικρά διηγήματα για εφημερίδες με το ψευδώνυμο Άντοσα Τσεκόντε.
[toggle title=”Περισσότερα:”]

Άντον Τσέχοφ – 1890

Από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη της ταινίας «Νανέρλ, η αδερφή του Μότσαρτ».

anton-checkov-1890-film-696x1024Καλοκαίρι 1890. Για να βγάλει λίγα χρήματα ώστε να συντηρήσει την οικογένειά του ο Άντον Τσέχοφ, ένας ταπεινός γιατρός, γράφει μικρά διηγήματα για εφημερίδες με το ψευδώνυμο Άντοσα Τσεκόντε. Μέχρι και ο Τολστόι εκφράζει τον θαυμασμό του για εκείνον, όταν βραβεύεται με το βραβείο Pushkin και η καριέρα του ως συγγραφέας απογειώνεται. Όταν ο αδερφός του πεθαίνει από φυματίωση, ο Άντον θα τηρήσει μια υπόσχεση που του έκανε: να πάνε στο νησί Σαχαλίνη –χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα- και να καταγράψει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι κρατούμενοι εκεί. Αυτό το ταξίδι θα καθορίσει τη ζωή του και θα εμπνεύσει τις καλύτερες και πιο διάσημες ιστορίες του.

Κριτικές:
Είναι ένα μεγάλο στοίχημα του Féret να διηγηθεί την ιστορία του Τσέχοφ με στυλ παρόμοιο του συγγραφέα, αλλά το κερδίζει. Αυτό οφείλεται στην άριστη σκηνοθεσία και το σενάριο, αλλά επίσης και σε μεγάλο βαθμό στην ερμηνεία του Giraud”. Hollywood Reporter

Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Τίτλος: Άντον Τσέχοφ – 1890 (Anton Chekhov – 1890)
Σκηνοθέτης: René Féret
Χώρα: Γαλλία
Έτος παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 96’
Γλώσσα: Γαλλικά
International sales: Wide Management

[/toggle]

gambler01

Ο τζογαδόρος | Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας | Πέμπτη 4/2/16 στις 21.30 Ο Vincentas δουλεύει ως διασώστης σε ασθενοφόρο και είναι πολύ καλός στη δουλειά του, αλλά το πραγματικό του πάθος είναι ο τζόγος. Συχνά βρίσκεται σε δύσκολες καταστάσεις όπου αναγκάζεται να βρει λεφτά για να ξεχρεώσει αυτά που έχει δανειστεί. Έτσι ο Vincentas σκέφτεται να δημιουργήσει ένα παράνομο παιχνίδι τζόγου που σχετίζεται άμεσα με το επάγγελμά του.
[toggle title=”Περισσότερα:”]

Ο τζογαδόρος

Η ταινία ήταν η επίσημη υποβολή της Λιθουανίας για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας.

the-gambler-losejas posterΟ Vincentas δουλεύει ως διασώστης σε ασθενοφόρο και είναι πολύ καλός στη δουλειά του, αλλά το πραγματικό του πάθος είναι ο τζόγος. Συχνά βρίσκεται σε δύσκολες καταστάσεις όπου αναγκάζεται να βρει λεφτά για να ξεχρεώσει αυτά που έχει δανειστεί. Έτσι ο Vincentas σκέφτεται να δημιουργήσει ένα παράνομο παιχνίδι τζόγου που σχετίζεται άμεσα με το επάγγελμά του. Πολύ γρήγορα αυτό το παιχνίδι εξαπλώνεται ανάμεσα σε όλους τους συνάδελφούς του και ακόμη πιο πέρα. Όσο περιπλέκονται τα πράγματα μια συνάδελφος του Vincentas, με την οποία έχει σχέση, θα τον αναγκάσει να παίξει το πιο κρίσιμο παιχνίδι, αυτό της αγάπης.

Διακρίσεις/συμμετοχές

Official selection Warsaw Film Festival 2013
San Sebastian Film Festival 2013
Dublin International Film Festival
Silver Cranes 2014 (Lithuanian Awards)

Κριτικές:
Ένα Βαλτικό νουάρ με πολιτικές αιχμές, η επίσημη υποβολή της Λιθουανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας είναι ένα σύγχρονο ψυχολογικό θρίλερ…” Hollywood Reporter

Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Τίτλος: Ο τζογαδόρος (The gambler / Losejas)
Σκηνοθέτης: Ignas Jonynas
Χώρα: Λιθουανία/Λετονία
Έτος παραγωγής: 2013
Διάρκεια: 109’
Γλώσσα: Λιθουανικά
International sales: Wide Management
[/toggle]

dora0101

Ντόρα ή οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας | Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας | Παρασκευή 5/2/16 στις 19.30 Η Dora είναι 18 ετών και έχει νοητική στέρηση. Οι γονείς της αποφασίζουν να σταματήσουν τα ψυχοφάρμακα που της δίνουν κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Dora να γίνει πιο δραστήρια και περίεργη για τον κόσμο. Πως θα αντιδράσουν οι γονείς της όταν μια μέρα μάθουν ότι η Dora είναι έγκυος;
[toggle title=”Περισσότερα:”]

Ντόρα ή οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας

Βασισμένο στο γνωστό θεατρικό έργο «Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας».

DORA-poster-lightΗ Dora είναι 18 ετών και έχει νοητική στέρηση. Οι γονείς της αποφασίζουν να σταματήσουν τα ψυχοφάρμακα που της δίνουν κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Dora να γίνει πιο δραστήρια και περίεργη για τον κόσμο. Η μητέρα της, η Κριστίν, νιώθει ότι θέλει να κάνει κι άλλο παιδί και ξεκινάει παράλληλα ορμονοθεραπεία χωρίς αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ η Dora γνωρίζει έναν άντρα τον οποίο ερωτεύεται και σύντομα οι γονείς της ανακαλύπτουν ότι είναι έγκυος.

Διακρίσεις/συμμετοχές:
Berlinale 2015 – Panorama section
Swiss Film Award 2015, nominated in 4 sections / schweizerfilmpreis.ch/fr/nominations-2015/
Brussels film festival 2015 – Competition
Golden Apricot Yerevan, Armenia – Competition 2015
Swiss Film Panorama in Brazil 2015
Espoo Film Festival, Finland, 2015
MICGenero Festival, Mexico 2015
Cinematik Piestany International Film Festival, Lithuania, 2015
Split Film Festival, Croatie, 2015

Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Τίτλος: Ντόρα ή οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας (Dora or the Sexual Neuroses of Our Parents / DORA ODER DIE SEXUELLEN NEUROSEN UNSERER ELTERN )
Σκηνοθέτης: Stina Werenfels
Χώρα: Ελβετία/Γερμανία
Έτος παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 90’
Γλώσσα: Γερμανικά
International sales: Wide Management
[/toggle]

CRUEL-Still-14

Απάνθρωπος | Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας | Παρασκευή 5/2/16 στις 21.30 O Pierre Tardieu δουλεύει σε δουλειές μερικής απασχόλησης και χαμηλών απαιτήσεων. Μένει σε ένα παλιό σπίτι με τον άρρωστο πατέρα του. Ο Pierre είναι επίσης ένας κατά συρροή δολοφόνος. Τα θύματά του είναι φυσιολογικά άτομα με φυσιολογικές ζωές.
[toggle title=”Περισσότερα:”]

Απάνθρωπος

cruel poster 001O Pierre Tardieu δουλεύει σε δουλειές μερικής απασχόλησης και χαμηλών απαιτήσεων. Μένει σε ένα παλιό σπίτι με τον άρρωστο πατέρα του. Ο Pierre είναι επίσης ένας κατά συρροή δολοφόνος. Τα θύματά του είναι φυσιολογικά άτομα με φυσιολογικές ζωές. Άντρες και γυναίκες που ζουν, δουλεύουν και υποφέρουν όλοι μαζί αλλά δεν είναι πραγματικά μαζί. Η ταινία «Απάνθρωπος» είναι η ιστορία ενός άντρα που μεγάλωσε δύσκολα, μιας γυναίκας που θα μπορούσε να τον είχε σώσει και μιας πόλης που είναι στην ουσία μια αόρατη φυλακή.

Διακρίσεις/συμμετοχές:
Busan International Film Festival 2014
Hof Filmtage International Film Festival, Germany 2014
Santa Barbara International Film Festival 2014 – International competition
Festival International du Film Policier de Beaune
Cyprus Film Days 2015 – Official International Competition
Hong Kong International Film Festival 2015
Rome Independent Film Festival 2015 – Official Competition
La Costa Film Festival 2015, California
Cinematik International Film Festival Piestany 2015 – Eye on FIlms section
Cambridge Film Festival 2015 – Late @ the light section
Fantasia Film Festival 2015, Montreal
Yerevan international film festival ( Golden Apricot, Arménie) 2015

Κριτικές:
Μόνοι οι Γάλλοι θα μπορούσαν να κάνουν μια υπαρξιακή νουάρ ταινία για έναν κατά συρροή δολοφόνο και ο Eric Cherriere το καταφέρνει άψογα στην πρώτη του ταινία, αποδομώντας αριστουργηματικά το μυαλό ενός δολοφόνου”. Hollywood Reporter

Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Τίτλος: Απάνθρωπος (Cruel)
Σκηνοθέτης: Eric Cherriere
Χώρα: Γαλλία
Έτος παραγωγής: 2014
Διάρκεια: 108’
Γλώσσα: Γαλλικά
International sales: Wide Management

[/toggle]

HomeSick_still

Εγκλωβισμένη | Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας | Σάββατο 6/2/16 στις 19.30 Η Τζέσικα μετακομίζει σε ένα νέο διαμέρισμα με τον σύντροφό της, τον Λόρενζ. Όσο βρίσκεται στο σπίτι της, η Τζέσικα για κάποιο λόγο δεν νιώθει ασφάλεια. Αντίθετα, νιώθει εκτεθειμένη και ευάλωτη σε διάφορες μικρές και μεγάλες παρενοχλήσεις. Τι σχέση έχει η γειτόνισα της με αυτές τις παρενοχλήσεις και γιατί παρακολουθεί την Τζέσικα πίσω από μισόκλειστες κουρτίνες;
[toggle title=”Περισσότερα:”]

Εγκλωβισμένη

HomeSick_poster_engl-724x1024Η Τζέσικα είναι μια φιλόδοξη φοιτήτρια μουσικής που μαθαίνει να παίζει τσέλο και μετακομίζει σε ένα νέο διαμέρισμα με τον σύντροφό της, τον Λόρενζ. Όταν δέχεται την πρόσκληση να εκπροσωπήσει την Γερμανία σε ένα διεθνή μουσικό διαγωνισμό, νιώθει ότι είναι η μεγάλη της ευκαιρία για επιτυχία, αλλά παράλληλα νιώθει και τρομερή πίεση. Όσο βρίσκεται στο σπίτι της, η Τζέσικα προετοιμάζεται σχολαστικά για το διαγωνισμό αλλά για κάποιο λόγο δεν νιώθει ασφάλεια στο σπίτι της. Αντίθετα, νιώθει εκτεθειμένη και ευάλωτη σε διάφορες μικρές και μεγάλες παρενοχλήσεις. Τι σχέση έχει η γειτόνισα της με αυτές τις παρενοχλήσεις και γιατί παρακολουθεί την Τζέσικα πίσω από μισόκλειστες κουρτίνες; Ο Λόρενζ δεν παρατηρεί τίποτα από όλα αυτά και δυσκολεύεται να πιστέψει την σύντροφό του, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα στη σχέση τους. Η αυξανόμενη πίεση αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητα της Τζέσικας και τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας καταρρέουν.

Μια ταινία που θα σας θυμίσει τις πρώτες ταινίες του Πολάνσκι αλλά και τον ρεαλισμό του Χάνεκε.

Διακρίσεις/συμμετοχές:
Berlinale 2015 – Perspektive section
Cyprus Film Days International Film Festival 2015 – International Competition
IndieLisboa International Film Festival 2015
Amsterdam Fantastic Film Festival 2015
Diagonale Festival des österreichischen Films 2015
BFI London Film Festival 2015 – DARE section
Zadar Avvantura film Festival 2015 – EUROPEAN CO-PRODUCTIONS COMPETITION
Duhok International Film Festival, Iraq 2015 – International Competition
Film Forum Montenegro 2015

Κριτικές:
Η ταινία Εγκλωβισμένη (HomeSick) περιέχει μια δεξιοτεχνική και ικανοποιητική ερμηνεία και είναι από αυτές τις σπάνιες Γερμανικές ταινίες που μπορούν να τα πάνε καλά διεθνώς”. screendaily.com
Ένα αριστουργηματικό κλειστοφοβικό θρίλερ”. hollywoodreporter.com

Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Τίτλος: Εγκλωβισμένη (Homesick)
Σκηνοθέτης: Jakob M. Erwa
Χώρα: Γερμανία/Αυστρία
Έτος παραγωγής: 2014
Διάρκεια: 98’
Γλώσσα: Γερμανικά
International sales: Wide Management
[/toggle]

cowboys 01

Καουμπόιδες | Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας | Σάββατο 6/2/16 στις 21.30 Η ταινία «Καουμπόιδες» είναι μια κωμωδία για οχτώ ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από θέατρο, αλλά παρόλα αυτά επιθυμούν να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση αγνοώντας όλους τους κανόνες της σκηνής. Στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι θα ανεβάσουν ένα Γουέστερν!
[toggle title=”Περισσότερα:”]

Καουμπόιδες

Η ταινία αποτελεί την επίσημη υποβολή της Κροατίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας

poster-kauboji-711x1024 posterΗ ταινία «Καουμπόιδες» είναι μια κωμωδία για οχτώ ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από θέατρο, αλλά παρόλα αυτά καταφέρνουν να ανεβάσουν μια επιτυχημένη παράσταση αγνοώντας όλους τους κανόνες της σκηνής. Ο Σάσα, ένας σχετικά επιτυχημένος σκηνοθέτης, επιστρέφει από την μεγαλούπολη στην μικρή επαρχιακή του πόλη για να αναβιώσει το τοπικό δημοτικό θέατρο. Όταν γίνεται το κάλεσμα για οντισιόν, οι μόνοι που εμφανίζονται είναι αρχάριοι που δεν έχουν ιδέα από θέατρο και δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην παραγωγή. Στο μόνο που θα συμφωνήσουν τελικά είναι ότι θέλουν να ανεβάσουν ένα Γουέστερν!

Διακρίσεις/συμμετοχές:
Pula Film Festival 2014
Shanghai International Film Festival 2014
Les Rencontres des Cinémas d’Europe, Aubenas, France, 2014
Festival of European and Mediteranean Films (FEMF), Piran, Slovenia, 2014
Festroia Festival, Portugal, 2014
Jagran Film Festival, India, 2014
International Film Festival Cinematik Piestany, 2014
Eurasia International Film Festival, Kazakhstan, 2014
Hamburgh Film Fest, 2014
Mill Valley film Festival, US, 2014
Cinedays Festival of European Film, Macedonia, 2014
Chennai Film Festival, 2014
18th Annual European Union Film Festival, USA , 2014

Κριτικές:
Η επίσημη υποβολή της Κροατίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσης Ταινίας είναι ένα μείγμα κοινωνικού δράματος και κωμωδίας του παραλόγου”. Variety

Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Τίτλος: Καουμπόιδες (Cowboys/Kauboji)
Σκηνοθέτης: Tomislav Mrsic
Χώρα: Κροατία
Έτος παραγωγής: 2014
Διάρκεια: 104’
Γλώσσα: Κροατικά
International sales: Wide Management
[/toggle]

summer-solstice-film-michal-rogalski7

Θερινό ηλιοστάσιο | Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας | Κυριακή 7/2/16 στις 19.30 Πολωνία, 1943: Η αγάπη, η φιλία και η μοίρα ενώνουν τις ζωές τεσσάρων νεαρών ανθρώπων. Ένας νεαρός Πολωνός, η κόρη ενός αγρότη, ένας Γερμανός στρατιώτης και μια Εβραία από τη Βαρσοβία θα συναντηθούν ένα καλοκαίρι και οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα.
[toggle title=”Περισσότερα:”]

Θερινό ηλιοστάσιο

Summer-solstice-posterΠολωνία, 1943: Η αγάπη, η φιλία και η μοίρα ενώνουν τις ζωές τεσσάρων νεαρών ανθρώπων. Ένας νεαρός Πολωνός, η κόρη ενός αγρότη, ένας Γερμανός στρατιώτης και μια Εβραία από τη Βαρσοβία θα συναντηθούν ένα καλοκαίρι και οι ζωές τους θα αλλάξουν για πάντα. O Guido, o Romek, η Franka και η Bunia θα έρθουν αντιμέτωποι με κάτι που θα τους απειλήσει αλλά και θα τους λυτρώσει: την αγάπη. Θα καταφέρουν να αντλήσουν ελπίδα από τα όνειρά τους, όταν ο τρόμος και ο κίνδυνος παραμονεύει παντού και απειλεί το μέλλον τους;

Διακρίσεις/συμμετοχές:
MONTREAL WORLD FILM FESTIVAL 2015
OFFICIAL WORLD COMPETITION
Best Screenplay award

Κριτικές:
Η δεύτερη ταινία του Michal Rogalski είναι ένα καταιγιστικό πορτραίτο της επαρχίας της Πολωνίας υπό την Γερμανική κατοχή”. Variety

Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Τίτλος: Θερινό Ηλιοστάσιο (Summer Solstice)
Σκηνοθέτης: Michal Rogalski
Χώρα: Πολωνία/Γερμανία
Έτος παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 95’
Γλώσσα: Πολωνικά/Γερμανικά
International sales: Wide Management
[/toggle]

our-loved-ones-etres-chers-film-emond

Οι αγαπημένοι μας | Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας | Κυριακή 7/2/16 στις 21.30 Το 1978, ο Guy βρίσκεται νεκρός στο υπόγειο του σπιτιού του στα περίχωρα του Quebec. Η πραγματική αιτία του θανάτου του παραμένει ένα μυστήριο για την οικογένειά του. Μετά από πολλά χρόνια, ο γιος του, David –τώρα και ο ίδιος πατέρας δύο παιδιών- θα πρέπει να κουβαλήσει το βάρος αυτής της τραγωδίας.
[toggle title=”Περισσότερα:”]

Οι αγαπημένοι μας

Από την σκηνοθέτιδα του Night #1 και παραγωγό του Mommy

our-loved-ones poster000Το 1978, ο Guy βρίσκεται νεκρός στο υπόγειο του σπιτιού του στα περίχωρα του Quebec. Η πραγματική αιτία του θανάτου του παραμένει ένα μυστήριο για την οικογένειά του. Μετά από πολλά χρόνια, ο γιος του, David –τώρα και ο ίδιος πατέρας δύο παιδιών- θα πρέπει να κουβαλήσει το βάρος αυτής της τραγωδίας, καθώς και η κόρη του David, που βλέπει τον πατέρα της να υποφέρει σιωπηλά.

Διακρίσεις/συμμετοχές:
Locarno Film Festival 2015
Toronto International Film Festival 2015

Κριτικές:
Μια εντυπωσιακή ταινία που καταγράφει τη ζωή μιας οικογένειας από το Quebec για αρκετές δεκαετίες”. Hollywood Reporter

Η ταινία προβάλλεται με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους

Τίτλος: Οι αγαπημένοι μας (Our Loved Ones / Les Êtres Chers)
Σκηνοθέτης: Anne Emond
Χώρα: Καναδάς
Έτος παραγωγής: 2015
Διάρκεια: 102’
Γλώσσα: Γαλλικά
International sales: Wide Management

[/toggle]

Διοργάνωση: MoovieReel.co.uk

Με την Υποστήριξη: Eye on Films / Wide Management / Eye to Eye / Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου / Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού / Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα / Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών / Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας / Ινστιτούτο Goethe Αθήνας / Νεανικό Πλάνο / Skywalker.gr / Neolaia.gr / Monopoli.gr / Antivirus / Cinepivates.gr

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *