ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ελένα στο Exile Room

Μία από τις προσωπικά αγαπημένες μου ταινίες στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Ελένα της Πέτρα Κόστα λέγεται ότι είναι το ντοκιμαντέρ που αγάπησε ο Τιμ Ρόμπινς (δεν ξέρουμε εάν είναι αλήθεια ή μύθος). Οι Αθηναίοι έχουν την ευκαιρία να το δουν σήμερα, Πέμπτη 24 Απριλίου στο Exile Room, στο Μοναστηράκι.

Υπάρχουν πολλά πράγματα να αγαπήσει ο θεατής στο ντοκιμαντέρ, το οποίο σχεδόν «αγγίζει» τη μυθοπλασία.

Η νεαρή Πέτρα ακολουθεί τα χνάρια της μεγαλύτερης αδελφής της από τη Βραζιλία στη Νέα Υόρκη. Από τα φιλμάκια της παιδικής ηλικίας των δύο κοριτσιών, μέχρι τα πρώτα υποκριτικά βήματα της Ελένα και από εκεί στη Νέα Υόρκη και στην κατάθλιψη, η Πέτρα παρακολουθεί την ιστορία της αδελφής της, αφηγούμενη με υποκειμενικό τρόπο, βγάζοντας τις ανησυχίες της μπροστά στην κάμερα, καθώς έρχεται όλο και πιο κοντά στην αδελφή της, καθώς ακολουθεί τα δικά της χνάρια.

Η εξωτερική ομοιότητα οδηγεί την Πέτρα να «γίνεται» η Ελένα, όσο ξετυλίγεται το κουβάρι της μνήμης.

Η Πέτρα Κόστα επιτρέπει ελάχιστες συνεντεύξεις στο ντοκιμαντέρ της και αυτές καίριες, ενώ προς το τέλος γίνεται ιδιαίτερα ποιητική και λυρική (ίσως και υπερβολική), καθώς προσπαθεί να βρει ένα κλείσιμο στην ιστορία της.

Στις 21:00 το βράδυ με δωρεάν είσοδο στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι). Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται στα πορτογαλικά με αγγλικούς υπότιτλους.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *