ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Τα 13 λεπτά που δεν άλλαξαν την Ιστορία

Η όλη ταινία στηρίζεται στο εξής υποθετικό ερώτημα: «Τι θα είχε αποφευχθεί αν 13 λεπτά δεν στέκονταν εμπόδιο στα σχέδια του Τζορτζ Έλσερ».

kino-hitler

Στις 8 Νοεμβρίου του 1939, ο Χίτλερ έδωσε μια πανηγυρική ομιλία σε μπυραρία του Μονάχου. Ενας θαρραλέος άντρας, ο Γκέοργκ Ελσερ, μαραγκός από την επαρχία, μπήκε στο κτίριο, τοποθέτησε εκρηκτικά με ωρολογιακό μηχανισμό και βγήκε. Ο Ελσερ συνελήφθη λίγη ώρα αργότερα. Η βόμβα λειτούργησε, εξερράγη την προγραμματισμένη στιγμή και σκότωσε οκτώ άτομα. Ανάμεσά τους δεν ήταν ο Χίτλερ γιατί, λόγω επικείμενης κακοκαιρίας, είχε φύγει από το κτίριο 13 λεπτά νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδίαζε. Για 13 λεπτά, η σύγχρονη ιστορία πήρε τη γνωστή πορεία.

Ο σκηνοθέτης Όλιβερ Χιρσμπίγκελ, μετά την καταγραφή των τελευταίων στιγμών του δικτάτορα Χίτλερ στην ταινία «Η Πτώση», επιστρέφει στον κινηματογράφο με ένα φιλμ τοποθετημένο χρονικά στα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ρίχνοντας φως στην ιστορία ενός ανθρώπου που τόλμησε να τα βάλει με τον ισχυρό Φύρερ. Όταν ο εθνικοσοσιαλισμός έφτασε μέχρι και το χωριό του Γκέοργκ Έλσερ, στην Βυρτεμβέργη, ο νεαρός μαραγκός με την αγάπη για την μουσική και τις αριστερές πεποιθήσεις, αποφάσισε να τα βάλει ένα τέλος σε αυτήν την τραγωδία.

Ο σκηνοθέτης χωρίζει το φιλμ σε δύο χρόνους: το ένα μέρος είναι η ανάκριση του Γκέοργκ Ελσερ από δυο άντρες, τον αρχηγό της Αστυνομίας, Αρτουρ Νέμπε και τον επικεφαλής της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ. Μέσα από ψυχολογικά και σαδιστικά βασανιστήρια, οι αξιωματούχοι των Ναζί προσπαθούν να αναγκάσουν τον Ελσερ να ομολογήσει και να αποκαλύψει τους συνεργούς του. Στο άλλο χτίζει το πορτρέτο του πρωταγωνιστή με την χρήση του flashback, μέσα από τις μνήμες του για την προσωπική του ζωή και τον έρωτα, την οικογένειά του και την συμπάθειά του για τους κομμουνιστές αγωνιστές.

Καλογυρισμένο φιλμ, με τις αξιόλογες ερμηνείες των Christian Friedel, Burghart Klauβner και Johann von Bülow και  με τη ροή να κυλάει αβίαστα και καθόλου ανιαρά, η ταινία αφηγείται πτυχές της ζωής του Έλσερ που ελάχιστοι γνωρίζουν και παρουσιάζει ένα γεγονός χαμένο στα βάθη της ιστορίας. Βέβαια, είναι κάποιες στιγμές που ο Χιρσμπίγκελ πέφτει στην παγίδα των περισσότερων βιογραφικών ταινιών, που επικεντρώνονται στην αφήγηση και απομακρύνονται από την ουσία, αλλά αυτό δεν κουράζει τον θεατή. Του δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα για περαιτέρω προσωπική του έρευνα.

Αξίζει να την παρακολουθήσετε γιατί είναι μια στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας που ελάχιστες φορές αναφέρεται και που παρουσιάζεται σε ένα αξιοπρεπές ξενόγλωσσο φιλμ.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *