ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ένα Ενωμένο Βασίλειο (A United Kingdom)

united kingdom 0001

3popcorn

Μια σχετικά άγνωστη -τουλάχιστον σε πολλούς εδώ στην Ελλάδα- πραγματική ιστορία βρίσκεται στο επίκεντρο της ταινίας της Άμμα Ασάντε -της σκηνοθέτιδος του Belle.

Η ταινία αφηγείται την ερωτική ιστορία του βασιλιά Σερέτσε της μετέπειτα Μποτσουάνα και της λευκής βρετανίδας συζύγου του Ρουθ Γουίλιαμς. Αντιμέτωποι με το βρετανικό κατεστημένο και την κυβέρνηση της Βρετανίας, αλλά και με τον θείο του Σερέτσε, ο οποίος αντιδρά στον διαφυλετικό αυτό γάμο, οι Σερέτσε και Ρουθ θα κληθούν να βρουν τρόπο να συνεχίσουν να είναι μαζί και ταυτόχρονα να διατηρήσει ο Σερέτσε την εξουσία.

Πρόκειται για μία κλασική βιογραφία, σκηνοθετημένη με την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά της Άμμα Ασάντε. Και, μάλιστα, μια ταινία που δεν διστάζει να θίξει τα κακώς κείμενα της βρετανικής διακυβέρνησης και της επεκτατικής πολιτικής της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας (όπως έκανε και προσφάτως η ταινία Το Στέμμα των Ινδιών). O Σερέτσε αποδεικνύεται ως ένας άνθρωπος με ιδιαίτερη ευφυΐα και γνώση της διπλωματίας, γεγονός που τον οδηγεί στο να καθορίσει την πορεία τη δική του και του λαού του.

united kingdom 0002

Ταυτόχρονα, πολλοί θα κουνήσουν το κεφάλι τους λυπημένα στη φράση «άλλο η αντιπολίτευση, άλλο η διακυβέρνηση» που ακούγεται κάποια στιγμή στην ταινία.

Απόλυτα ταιριαστοί στους ρόλους τους οι Ντέιβιντ Ογιέλογο και Ρόζαμουντ Πάικ -πολύ πιο φωτογενείς από τις πραγματικές προσωπικότητες που ερμηνεύουν, καταφέρνουν να αποδώσουν τη δύναμη και το χάρισμά τους. Η Πάικ σε έναν ρόλο τελείως διαφορετικό από αυτόν που είχε ερμηνεύσει στο Κορίτσι που Εξαφανίστηκε, είναι άλλοτε ντροπαλή, άλλοτε δυναμική.

Το «Ένα Ενωμένο Βασίλειο» είναι μία ταινία προορισμένη να αρέσει σε όλους και πέρα από τις ερμηνείες, εντυπωσιάζει με την ποιότητα της παραγωγής: σκηνικά, κοστούμια, ενώ ο τρόπος που η Ασάντε συνδυάζει την προσωπική ιστορία με το πολιτικό σχόλιο, είναι αυτός που κάνει τόσο ενδιαφέρον το τελικό αποτέλεσμα.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Μια σκέψη για το “Ένα Ενωμένο Βασίλειο (A United Kingdom)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *