ΕΠΙΚΑΙΡΑΚινηματογραφικά Νέα

Έρχονται τα 1α Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation

Όταν μιλάμε για animation η Ευρώπη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ΗΠΑ ή την Ασία. Το αποδεικνύουν τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα δείγματα που βλέπουμε κάθε χρόνο -μάλιστα φέτος η Ευρώπη διεκδικεί Όσκαρ animation με την ταινία «Εγώ ο Κολοκυθάκης». Το animation υπάρχει ως κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, αλλά ήρθε η ώρα της απονομής των δικών του βραβείων.

Τα πρώτα European Animation Awards θα πραγματοποιηθούν στις 8 Δεκεμβρίου 2017 στη Λιλ της Γαλλίας.

Τα νέα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation Émile (www.animationawards.eu) αποτελούν πρωτοβουλία του Ντιντιέ Μπρούνερ -βραβευμένου Γάλλου παραγωγού των ταινιών Ο Κιρικού και η μάγισσα (1998), Το τρίο της Μπελβίλ (2001), The Secret of Kells (2009), και θα καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας animation (ταινίες μικρού μήκους, τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, ταινίες μεγάλου μήκους).

Ο ευρωπαϊκός χώρος animation περιλαμβάνει στούντιο όπως τα Αardman Animation, Illumination Mac Guff, Trixster, Walking the dog, Folimage, Cartoon Saloon και πολλά όλλα.

european-animation-award001

Παραγωγοί, σκηνοθέτες, διανομείς, τεχνικοί, σεναριογράφοι, φοιτητές με τις ταινίες τους, δημοσιογράφοι και κριτικοί, διοργανωτές φεστιβάλ από 40 Ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να γίνουν μέλη των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation, και μέσω της συμμετοχής τους δίνουν το δικό τους παρόν στην επιβράβευση κάθε χρόνο των ταινιών και ευρωπαϊκών ταλέντων σε 15 διαφορετικές κατηγορίες.

Ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Βραβείων Αnimation, Πήτερ Λορντ -συν-δημιουργός της Aardman Animation (Chicken Run, Wallace & Gromit, Shaun the Sheep)-, ανέφερε κατά τη διάρκεια υπογραφής της συμφωνίας με τους εκπρόσωπους της περιφέρειας Hauts-de-France: «Στοχεύουμε αυτά τα βραβεία να γίνουν ένα ουσιώδες και σημαντικό τμήμα του έτους για όσους (και είναι πολλοί) στην Ευρώπη ασχολούνται με αυτή την τόσο μοντέρνα και δυναμική μορφή τέχνης».

Το όνομα των βραβείων τιμά τους Émile Reynaud (1844-1918), πιονέρο των καρτούν και τον Γάλλο Émile Cohl (1857-1938), δημιουργό πάνω από 300 ταινιών animation. Ενώ το βραβείο συνολικής προσφοράς στο ευρωπαϊκό animation φέρει το όνομα της Γερμανής σκηνοθέτριας Lotte Reiniger (1899-1981), που σκηνοθέτησε την πρώτη ευρωπαϊκή ταινία μεγάλου μήκους animation το 1926.

Η τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Animation Émile θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *